Dünya istatistiklerine göre 1 milyarı aşkın insan, orta ve düşük gelirli ülkelerde güvenli elektrikten yoksun sağlık tesislerinde hizmet alıyor.
Dünya Bankası ve Herkes için Sürdürülebilir Enerji (SEforALL) platformu, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Dünya Sağlıklı Örgütü (DSÖ) platformu “Sağlığa Enerji Vermek: Sağlık Tesislerinde Elektrik Erişimini Hızlandırmak” başlığı altında yayınladığı raporun bilgilerine göre, dünyada yaklaşık 1 milyar insanın 8’te 1’i güvenli elektrik olmayan sağlık tesislerinde tedavi hizmeti alıyor.
Kalp krizi, doğum, kendine sağlık hizmeti, hayat kurtaran aşılar gibi acil durumlardan elektriğe erişim önemli rolleri barındırıyor.
Evrensel sağlık güvencesi de güvenli elektrik olmadan ulaşmanın mümkün olamayacağı hakkında bilgi veriliyor.
Sahra Altı Afrika ve Güney Asya ülkelerinde her 10 sağlık merkezinden 1’inde elektrik olmazken, Sahra Altı Afrika’daki sağlık tesislerinin yaklaşık olarak yarısında güvenilir elektriğe erişim sağlanamıyor.
Dünya genelinde bazı gelişmeler yaşansa da halen daha ortalama 1 milyar insan, güvenilir elektrik olmayan veya hiç elektrik bulunmayan yerlerde sağlık hizmetini alıyor. Bu hizmetlere ulaşamayan kişi sayısı olarak hesaplanan miktara göre, Endonezya, ABD, Almanya ve Pakistan’ın toplam nüfuslarına yakın olarak görülüyor.
Ülkelerde eşitsizlikler elektrik erişimine yol açarken, kırsal alandaki sağlık tesislerinin elektriğe ulaşımı, şehirlere oranla daha düşük olduğu belirleniyor. Bunun gibi eşitsizlikleri önlemek adına acil duyulan yerleri belirlemek ve harekete geçmek en doğru karar oluyor.
Enerji çözümleri olarak sürdürülebilir kaynak seçimi, daha ucuz ve temiz olması sebebiyle merkezi şebekenin gelmesini beklemekte vakit kaybına uğratmıyor.
Temiz, Güvenilir, Sürdürülebilir Enerjiye Yatırım
Halk sağlığına etkisinde güvenli elektrik ile ilgili bulunacak çözümlerin büyük etkisi olacağı ön görülüyor.
Sağlık sistemi ve değişiklerin iklim değişikliği nedeniyle daha fazla etkilenmeye devam ederken, bu koşullara dayanıklı tesislerin inşası önemli rol üstleniyor.
DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Direktörü Maria Neira raporda verdiği görüşlere göre, sağlık merkezlerinde elektriğin yaşam ve ölüm arasında farkını göstereceğini söyledi.
Neira sözlerine devam ederek şunları açıkladı:
“Sağlık tesisleri için güvenilir, temiz ve sürdürülebilir enerjiye yatırım yapmak, sadece pandemiye hazırlık için değil evrensel sağlık güvencesine ulaşmak ve iklim direnci ile uyumu için de çok gereklidir.”
Kaynak: AA