Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olarak bilinen hastalık Türkiye’de 2003 yılında şüpheli ölümlerin araştırılmasıyla gündeme gelmiş ve hâlâ aşı geliştirme çalışmaları sonuç vermemiştir. KKKA’nın ilk vakaları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve diğer hastanelerde çalışan hemşirelerin ölümüyle ortaya çıkmıştır. Fransa’daki Pasteur Enstitüsü’nün laboratuvarında yapılan araştırmalar sonucunda hastalığın KKKA olduğu belirlenmiştir. Hastalık genellikle Orta Anadolu ve Karadeniz illerinin kırsal kesimlerinde insanlara Hyalomma türü kenelerin ısırmasıyla bulaşmaktadır. Her yıl ilkbaharda havaların ısınması ve kene popülasyonunun artmasıyla vakaların sayısında bir artış yaşanmaktadır.
KKKA Hastalığı Türkiye’nin Uzun Süren Aşı Mücadelesi Devam Ediyo
20 yıldır süregelen aşı geliştirme çalışmalarında istenen sonuca henüz ulaşılamamıştır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi dahil olmak üzere bir kurul tarafından başlatılan bu çalışmaların 2023 yılında tamamlanması planlanmıştı ancak hâlâ bir sonuç elde edilememiştir. KKKA hastalığı zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle hastaların kene temasından sonra hızla hastaneye başvurmaları önemlidir.
Kenenin Erken Tespit Edilmesi Durumunda Vücuttan Uzaklaştırılması Gerekiyor
Kenenin erken tespit edilmesi durumunda uzaklaştırılması gerekmektedir. Kenelerin sıkça bulunduğu alanların dikkatlice kontrol edilmesi ve vücutta görülmesi durumunda hemen çıkarılması gerekmektedir. Kenenin çıkarılması sırasında ellerin çıplak olmaması kenenin patlatılmadan tek bir hamlede çıkarılması yeterlidir. Ancak keneyi çıkaramayanlar sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. Keneyi çıkardıktan sonra ellerin yıkanması ve kenenin tutunduğu bölgenin bir dezenfektanla temizlenmesi önemlidir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve diğer organ ve sistem hastalıkları olan kişiler KKKA hastalığından daha olumsuz etkilenebilmektedir.
KKKA Hastalığındaki Aşı Geliştirme Çalışmaları Sonuçsuz Kalıyor
Prof. Dr. Bakır vakalarda can kayıplarının genellikle zamanında başvurunun yapılmaması ve vücutta kanamaların kontrol edilememesi nedeniyle meydana geldiğini belirtmiştir. KKKA hastalığı Türkiye için uzun yıllardır ciddi bir sorun olmuştur. Henüz aşı geliştirme çalışmalarının sonuç vermemesi hastalığın yayılmasını ve ölüm vakalarının artmasını beraberinde getiriyor. Sağlık yetkilileri halkın keneyle temas ettiğinde hemen sağlık kuruluşlarına başvurmasını ve önlem almalarını tavsiye ediyor. KKKA ya karşı etkili aşı çalışmalarının bir an önce sonuçlanması önem arz ediyor.
DHA