2025 Yılına Dikkat! 1,5 Milyar İnsan Hasta Olacak!

2025 yılında dünya genelinde hipertansiyonlu hasta sayısının 1.5 milyara ulaşması beklenmektedir. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin 2018 Hipertansiyon Kılavuzu’na göre hipertansiyon tanısı en sık konulan rahatsızlıklardan biridir ve reçeteli ilaç kullanımı da sıkça gerekmektedir.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 yılında dünya genelinde hipertansiyonlu hasta sayısının 1.5 milyara ulaşması beklenmektedir. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin 2018 Hipertansiyon Kılavuzu’na göre hipertansiyon tanısı en sık konulan rahatsızlıklardan biridir ve reçeteli ilaç kullanımı da sıkça gerekmektedir. Kardiyoloji uzmanı Dr. Cansu Ebren hipertansiyonun yanı sıra kardiyovasküler riski azaltmak için sigaranın bırakılmasının en etkili faktörlerden biri olduğunu vurgulamıştır.

Hipertansiyonun Küresel Yükselişi ve Sağlık Önerileri

Hipertansiyondan korunmak için alınması gereken önlemler Tütün ve tütün ürünlerinin bırakılması teşvik edilmelidir. Fazla kilolu olan bireyler ideal vücut ağırlığına inmelidir veya ağırlığının minimum yüzde 5-10’u kadar kilo vermelidir. Tuz tüketimine dikkat edilmeli ve günlük sodyum alımı 2-2.4 gram 5-6 gram tuz ile sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı bir yaşam için Akdeniz tipi beslenme modeli benimsenmeli sebze meyve ağırlıklı az yağlı, tam tahıllı besinlere öncelik verilmeli ve haftada en az iki kez balık tüketilmelidir. Sedanter yaşamdan kaçınılmalı ve haftanın en az 5 günü kişinin yaşına ve fiziksel durumuna uygun düzenli egzersiz yapılmalıdır. Ruhsal sağlık da önemlidir meditasyon yoga gibi gevşeme teknikleri veya psikoterapi destekleri ile stres yönetimi geliştirilmelidir.

Hipertansiyon Kontrol Altına Almak İçin Öneriler ve Önlemler

Dr. Ebren hipertansiyon komplikasyonlarının her yıl dünya genelinde 9.4 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtmiştir. Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 45’inden ve inmeye bağlı ölümlerin yüzde 51’inden hipertansiyon sorumludur. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, inme, kronik böbrek yetmezliği ve atriyal fibrilasyon gibi rahatsızlıkların gelişimi için hipertansiyonun en önemli risk faktörlerinden biri olduğu da ifade edilmiştir.

Hipertansiyon Önleme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Hipertansiyonun kontrol altına alınması için düzenli olarak tıbbi kontrol ve takip yapılmalıdır. Doktorun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak ve düzenli kan basıncı ölçümleri yapmak önemlidir. Ayrıca alkol tüketimi sınırlanmalı ve stres yönetimi için sağlıklı başa çıkma yöntemleri kullanılmalıdır.

Hipertansiyonlu bireylerin düzenli egzersiz yapması aşırı fiziksel aktiviteden kaçınması ve yeterli uyku almaları da önemlidir. Ailesel bir yatkınlığı olan kişiler düzenli kontrollerini aksatmamalı ve sağlıklı yaşam tarzı tercih etmelidir. Hipertansiyonun erken teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması olası komplikasyonların önlenmesinde büyük önem taşır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2025 Yılına Dikkat! 1,5 Milyar İnsan Hasta Olacak!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin