İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir otelde düzenlenen programda, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, AFAD, Göç İdaresi ve 112 personelleri ile bir araya geldi. Soylu, Türkiye’nin son 7 yılda önemli sınamalarla karşı karşıya kaldığını ve bu dönemi hep birlikte atlattıklarını belirtti. Ayrıca, 21. yüzyılın taleplerini karşılamak için önemli değişiklikler yapmak amacıyla bu kurumlar ve diğer kurumlarımızda önemli gelişmeler yaşandığını vurguladı.
Soylu, konuşmasında, Nüfus Genel Müdürlüğü çatısı altında “Yeni Nesil Konsept Nüfus Müdürlüğü Projesi”ni başlattıklarını ifade etti. Bu projenin değişimi simgelediğini ve bugüne kadar 70 il ve 818 ilçede toplam 888 hizmet biriminin yeni konsepte göre yenilendiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, programda katılan kurumlarla birlikte önemli projelerin hayata geçirildiğini vurgulayarak, ülkenin karşılaştığı zorlukları birlikte aştıklarını belirtti.
Şirketin Yurt Dışı Kaynaklı Olması Bizde Rahatsızlık Oluşturdu
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir otelde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, devletin Cemal ve Celal yüzü olduğunu ifade etti. Cemal yüzünün güler yüzlü, şefkatli ve kapsayıcı olduğunu belirtirken, Celal yüzünün ise devletin devlet olduğunu hissettiren bir yüz olduğunu söyledi. Soylu, bir süre önce kendi biyometrik veri yazılımlarını yurt dışındaki bir şirkette bulundurmanın rahatsızlık verici olduğunu düşündüklerini ve yerli bir yazılım geliştirmek için çaba gösterdiklerini açıkladı. Soylu, yerli ve milli bir yazılımın geliştirilmesi konusunda arkadaşlarıyla birlikte çalıştıklarını ve sonunda hedeflerine ulaştıklarını belirtti. Yerli ve milli bir yazılımın kullanılmasının önemine vurgu yaptı.
Ortalamamız 1.02 Saniye
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 112 çağrı sisteminin uluslararası bir ödüle layık görüldüğünü duyurdu. Soylu, Türkiye’nin dört bir yanında 79 ilde bu çağrı merkezlerini faaliyete geçirdiklerini belirtti. Kocaeli ve Kırşehir merkezlerinin de hâlâ işlemlere devam ettiğini söyledi. Tüm acil çağrı hizmetlerini tek bir numara altında topladıklarını vurgulayan Soylu, günlük olarak yaklaşık 350-400 bin çağrı aldıklarını ifade etti. Sadece afet dönemlerinde bu sayının 600 binin üzerine çıktığını belirtti. Bakan Soylu, çağrıları karşılama süresinin ortalamasının 1,02 saniye olduğunu ve dünyada buna benzer bir hizmetin olmadığını dile getirdi. Bununla birlikte, en temel sorunlarından birinin çağrıların %72’sinin asılsız olması olduğunu belirterek, gerçek acil çağrıların yoğunluğu azaltılması durumunda personellerin daha rahat çalışabileceğini ifade etti.
Milli Pasaportumuzu Yaptık
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa ülkelerinin pasaport verme sürelerinin uzun olduğunu belirterek, “Avrupa’da 3 ayda, 4 ayda, 5 ayda pasaport veremedi” dedi. Bakan Soylu, Türkiye’deki pasaport stoklarının tükendiğini ancak vatandaşları mağdur etmemek için çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti. Bakan Soylu, pasaport verme sürelerinde yaşanan sorunlar karşısında hızlı ve etkili bir şekilde müdahale ettiklerini dile getirdi. Avrupa’da uzun süren pasaport verme sürelerine karşılık Türkiye’de vatandaşları mağdur etmemek adına çeşitli adımlar attıklarını belirtti. Pasaport stoklarının tükenmesine rağmen, vatandaşları eksik bırakmamak için önemli bir adım attıklarını ifade etti.
Bakan Soylu, ilk olarak Fransa’dan temin ettikleri pasaport defterlerini kullanarak pasaport üretimi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bu sayede, vatandaşların pasaport ihtiyaçlarını karşılamak için geçici bir çözüm bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Macaristan ile yapılan anlaşma sonucunda da pasaport bastıklarını ve vatandaşlara hizmet vermeye devam ettiklerini vurguladı.
Bakan Soylu’nun en dikkat çekici açıklaması, Türkiye’de kendi yerli ve milli pasaportlarını ürettikleriydi. Darphane’de gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yerli bir pasaport tasarımı oluşturuldu ve üretimine başlandı. Bu girişimle Türkiye’nin pasaport ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamak ve ulusal güvenlik açısından da bağımsızlık sağlamak hedeflenmiştir. Bakan Soylu, bu adımların vatandaşların pasaport alma süreçlerini hızlandırdığını ve Türkiye’nin kendi pasaportunu üretebilen bir ülke haline geldiğini vurguladı. Kendi yerli ve milli pasaportlarının üretimini gerçekleştirmenin gurur verici olduğunu belirterek, Türkiye’nin teknolojik yeteneklerini ve bağımsızlığını gösteren bir adım attıklarını söyledi.