Bursa’nın Orhangazi ilçesinde gerçekleşen kongrede, bilim insanları tarımın geleceğine yönelik yenilikçi fikirleri tartışmak ve tarımsal dönüşümü hızlandırmak amacıyla bir araya geldi
Birçok özel sektör ve Bakanlık tarafından iş birliği halinde yapılan istişare ile 2’nci Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresine start verildi.
Bu kongre Bursa’nın Orhangazi ilçesinde hayata geçiriliyor. Yapılan çalışmalar neticesinde, dünya tarımının geleceği ve istikrarı 81 bilim adamı eşliğinde ele alındı.
İleri Tarım Teknolojileriyle Orhangazi, Tarımsal Dönüşümün Öncüsü Oluyor
Sürdürülebilir bir tarım vizyonu ile oluşturulan kongre, uluslararası ölçekte Orhangazi de gerçekleştiriliyor. Bursa Orhangazi’deki Tarımsal İnovasyon bu ayın 18 ine kadar sürdürülüyor.
Kongreye ev sahibi olarak katılan OYAK Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörü Grup Başkanı ve HEKTAŞ YKB M. Levent Ortakçıer, açılış konuşmasını üstlendi.
Kongre’ye ait ilk açılış dersi de Nobel Tıp Ödülü’nü almış bulunan ABD’li biyoloji profesörü CraigMello yaptı.
TARIM TARLADA DEĞİL BİLİM KONGRESİNDE TARTIŞILIYOR!
F.A.R.M. ismiyle uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapan kongre, tarımda yenilikçi ve sürdürülebilir çalışmalara adım atan adımları ile öne çıkıyor.
HEKTAŞ YKB M. Levent Ortakçıer konu ile ilgili sözlerine: “HEKTAŞ ile sadece bugünün değil geleceğin projelerini ve çiftçilerini de hazırlıyoruz. Ev sahipliğini üstlendiğimiz kongrede, alanlarında uzman bilim insanlarının bitki koruma stratejilerine yeniden yöne vereceğine inanıyoruz. Bu kongre, bitki korumada inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili bir kilometre taşı olacak” şeklinde devam etti.
Hektaş, Tarımın Öncüsü Konumunda
Açılışla birlikte oldukça özel konulara değinen HEKTAŞ YKB M. Levent Ortakçıer, ülkemizin tarıma verdiği önemi vurgulayan önemli sözlere de değindi. HEKTAŞ bu anlamda Türkiye’nin tarım alanında dünyaya açıklan bir penceresi haline geldi diyerek sözlerine devam etti.
Ayrıca Ortakçıer, “Türk tarımını geliştirmek ve dünyada örnek olmak için çabalıyoruz. Böyle özel bir konuda ev sahibi olmaktan mutluyuz. HEKTAŞ tarımda teknolojiyi ve yenileşmeyi entegre eden şekliyle tüketicilerin yanındayız” diyerek sözlerini tamamladı.
Dünya Nüfusu Arttıkça Gıda Tüketimi Artıyor!
Dünyada yayınlana tarım raporuna bakıldığında gelecek 10 senenin ardından hızlı artan nüfus artışı ile goda tüketiminde de artışın ortaya çıktığı belirtiliyor.
Ortakçıer,e göre bu rapora göre; gereken tedbirler alınmazsa insanlık aleyhine bir açlık ve kıtlığın ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Bitki Korumada Strateji Değişiyor
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Umut Toprak’ta konuya ilişkin önemli mesajlar verdi.
Artık bitki koruma, standart yöntemlere nazaran yenilikçi, sürdürülebilir ve çevreci yöntemlere dönüşüyor şeklinde ifadelerde bulundu.
Yenilikçi sistemler ile daha çok, bitki korumada inovasyonlara uygun olarak dsRNA’dan peptit bazlı insektisitlere, mikrobiyal pestisitlerden yeni biyomoleküllere kadar inovatif bitki koruma alanındaki her türlü gelişimi ele alacaklarını kaydetti.
Herşey Sürdürülebilir Bir Tarım İçin
HEKTAŞ GM H. Zafer Terzioğlu’da konuyla ilgili sürdürülebilir tarım uygulamalarının baz alındığını Türk çiftçisinin kaynak yönetimi daha verimli hale getirmesi gerektiğini belirtti. Daha verimli mahsul için dünyanın gelişmiş yöntemlerini benimsediklerine dikkatleri çekti.
Tarımda Yenilikçi Çözümler
CraigMello, ilk dersinde bitki koruma alanında son yıllarda yep yeni ufuklara yelken açıldığını belirtti.
Ev sahibi HEKTAŞ’ın, bu alanda F.A.R.M. çalışması ile çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Mello, tarım teknolojileri alanında dünyanın öncü kurumu haline geleceğini de sözlerine ilave etti.
Orhangazi’de Konuşulan Yenilikçi Tarım Uygulamaları
HEKTAŞ tarafından ve Tarım Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi iş birliğince sürdürülen kongre de moleküler entomoloji, moleküler bitki patolojisi ve moleküler ot bilimi anlamında profesyonel olarak görev alan seksen bir bilim insanı dört gün boyunca etkinlikte görev alacak.
(DHA)