Günümüzde, hipertansiyonun neden olduğu kayıpların sayısı hızla artıyor. Her gün binlerce insan, hipertansiyonun etkileriyle mücadele ederken hayatını kaybediyor.
Günümüzün en tehlikeli sağlık sorunlarından biri olan hipertansiyon her gün pek çok kişinin ölümüne de neden olmaktadır. Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de sıklıkla görülen bir hastalık olan yüksek tansiyon oldukça tehlikelidir.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topcu ise hipertansiyonun ne kadar tehlikeli bir hastalık olduğuna vurgu yaptı. “Dünya üzerinde her 10 kişiden 3’ünün yüksek tansiyon yani hipertansiyon hastası olduğu biliniyor. Ancak bu hastaların neredeyse %50’sinin hastalık ile ilgili herhangi bir belirti göstermediği için, hastalığının farkında olmadığını da söyleyebiliriz.” diyen Selim Topcu, konu ile ilgili hastalığın önlenebilir taraflarına da vurgu yaptı.
Önlenebilen ölüm sebepleri içerisinde ilk sırada yer alan hipertansiyonunun, yıl içerisinde 10 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu da söyledi. Günlük olarak ise, bu sayınının 25 binden daha fazla olduğunu da belirtti.
Yapılan araştırmalar sonrasında 2025 yılında dünya üzerinde 1,5 milyar insanın yüksek tansiyon hastası olabileceğinin öngörüldüğünü belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topcu, hastalığın ölüm ile sonuçlanabilecek çok ciddi bir kronik hastalık olabileceği üzerinde durdu.
Ayrıca bu ölüm oranlarının fazlalığı yanı sıra felç, göz hasarı, böbrek yetmezliği veya pek çok kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarını da tetiklediğini söyledi. Bunun için hipertansiyonunun mutlaka erken dönemde teşhis edilmesi ve kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti.
“Hipertansiyon Yaşam Tarzını Değiştirerek Kontrol Altında Tutulabilir.”
Hipertansiyon önlenebilen ve kontrol altına alınabilen bir sağlık sorunudur. Topcu konu ile ilgili ise, şu detaylar üzerinde durdu:
“Sağlıklı beslenmek ve yaşam tarzında kaliteli değişiklikler yapmak, hipertansiyonun kontrol altında tutulmasında oldukça önemlidir. Özellikle meyve ve sebze tüketiminin orantılı olması ve düşük yağ içeren gıdalar ile balık tüketimine özen gösterilmesi oldukça önemlidir.
Kırmızı etin ise daha düşük oranda tüketilmesi hipertansiyonun kontrol altında kalması adına önem taşımaktadır. Şeker oranı yüksek olan gıdaların tüketilmesinden uzak durulması ve hazır ve işlenmiş gıdalar ise, kesinlikle tüketilmemelidir.”
Topcu, özellikle hipertansiyonun kontrol altında tutulmasında tuz tüketiminin de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirtti. “Kişilerin gün içerisindeki tuz tüketimini mümkün olduğu kadar kısıtlaması ve sınırlaması gerekmektedir.
Sağlıklı bir tuz tüketimi için ise, kişilerin günlük en fazla 5 ile 6 gram kadar tuz tüketmesi gerekir. Ancak hipertansiyon hastalarına bakıldığı zaman, sağlıklı bireylerin tuz tüketimine göre onların 2 ile 3 gram kadar tüketmesi yeterli olacaktır.
Ülkemizdeki kişilerin günlük tuz tüketimi üzerinde araştırma yapan Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ise, tüketimin günlük 18 gram olduğunu belirttiler. Bu miktar oldukça fazladır. Bunun için mutlak tuz tüketimine çok dikkat etmeliyiz.” dedi. Topcu’nun hipertansiyonun kontrol altına alınması için tavsiyeleri şu şekilde devam etti:
“İnsanların fiziksel aktivitelerini artırması oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca günlük olarak ve düzenli bir şekilde egzersiz yapması tavsiye ediliyor.
Ağır egzersiz yapmak yerine, günlük yarım saatlik hafif tempolu yürüyüşler ve bisiklet sürme veya yüzme ve yoga yapma gibi egzersizler de oldukça faydalı olacaktır. En az haftanın 3 günü egzersiz yapmaya özen gösterin.
Kişilerin vücut ağırlıklarını kontrol altında tutması da hipertansiyonun önlenmesi açısından çok önemlidir. Obezite ve fazla kilo ise hipertansiyonu tetikleyen ve riskini artıran en önemli etkenlerden biridir.
Eğer fazla kilolarınızdan şikayetçi iseniz, mutlaka düzenli olarak diyet yapmalı ve ideal kilonuza kavuşmalısınız.
Alkol tüketiminin sınırlanması hipertansiyon için yeterli olmamaktadır. Hipertansiyon hastası olan veya riski taşıyan kişilerin, alkol tüketimini mutlaka sonlandırması gerekmektedir.
Kan basıncının yükselmesinde en etkili olan faktörlerden biri de strestir. Mutlaka stres yönetimi ile ilgili bir yardım almanız gerekecektir. Egzersiz yapmak, stresi yönetmek için alabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir.
Alkol kadar sigara da kan basıncının yükselmesine ve hipertansiyon dışında pek çok kalp hastalığının oluşmasına neden olabilmektedir. Mümkün olduğunca sigarayı bırakmaya çalışmalısınız. “
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Topcu, yaşam tarzında yapılacak olan değişiklikler sayesinde hipertansiyonunun risklerinin de büyük oranda azaltılacağını belirtti.
“Kan basıncının kontrol altına alınması, hipertansiyonun önlenmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca diyabet veya diğer pek çok sağlık sorununun risklerinin engellenmesi için de yaşam tarzında değişiklik yapılması yararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
(DHA)