Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘’Ekonomi alanındaki ana hedefimiz enflasyonun yeniden tek haneli seviyeye düşmesidir. Deprem felaketinin ülke ekonomisine maliyeti 104 milyar dolar oldu’’ dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda Bütçe Konunu teklifi görüşülmek üzere toplanıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda ana gündem maddesi ek bütçe kanun teklifi oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcı, Genel Kurul üyelerine sunul yaparak 2023 yılı ekonomik bütçe hedefleriyle ilgili bilgi verdi.
‘’Depremin Maliyeti 104 Milyar Dolara Ulaştı’’
Türkiye’nin 2022 yılı ikinci yarısı için makroekonomik beklentileri ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘’Uluslararası ölçekte enflasyon oranlarının yükselmeye devam etmesi, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar, emtia fiyatlarının dalgalı şekilde seyretmesi, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve 6 Şubat’ta meydana gelen asrın felaketinden dolayı makroekonomik ölçekte değişimler meydana geldi. Deprem felaketinin ülke ekonomisine maliyeti 104 milyar dolara ulaştı. Yaşanan bu olaylar hem gelir beklentimizi hem de harcama büyüklüklerimizi etkilemiştir. Bu nedenle 2023 yılı bütçesinde revizyona gidilmesi zorunluluğu doğmuştur. Ek bütçe talebimizin temelinde deprem bölgesindeki şehirleri yeniden ihya ve inşa etme faaliyetlerinin devam etmesidir. Aynı şekilde sosyal destekler açısından da milletimizin ihtiyaçlarına yanıt vermek, kalkınmaya yönelik adımlar atılmasına devam etmektir’’ şeklinde konuştu.
Cevdet Yılmaz: ‘’Ülke Ekonomisi Dayanaklılığını Korumaktadır’’
Türkiye ekonomisinin yaşanan tüm olumsuzluklara karşı dayanıklılığını korumaya devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘’Uluslararası alanda yeni bir düzene geçiş yapıldığına tanıklık etmekteyiz. Ülke ekonomimiz covid-19 sürecinin akabinde de hızlı bir şekilde toparlanmış ve büyüme eğilimi göstermiştir. Aynı şekilde Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesine rağmen diğer ülkelerin ekonomileriyle kıyaslandığında olumlu yönde ayrılmaktadır. 3 senelik dönem incelendiğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 6 oranında büyüme yakaladığı görülmektedir. Dünya ekonomisinde ise yüzde 2 oranında büyüme sergilenmiştir. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi büyük bir yıkıma neden olmuştur. Buna rağmen 2023 senesinin ilk çeyreklik döneminde yüzde 4 oranında ekonomik büyüme sağlanmıştır. Tüm bu verilere ülkemizin asrın felaketine rağmen güçlü ve sürdürülebilir ekonomik yapısını koruduğunun göstergesidir’’ diye konuştu.