Uzmanı Uyardı! Çocuklar İçin Enfeksiyona ve Güneş Çarpmasına Dikkat

Uzmanı Uyardı! Çocuklar İçin Enfeksiyona ve Güneş Çarpmasına Dikkat
Uzmanı Uyardı! Çocuklar İçin Enfeksiyona ve Güneş Çarpmasına Dikkat
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz ayları yaklaştıkça havaların da ısınmasıyla beraber özellikle çocukların en çok etkilenen grup olduğu bilinmektedir. Hava değişimi konusunda hassas olan çocuklarımızı çeşitli enfeksiyonlara ve güneş çarpmalarına karşın korumamız gerekmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Hale Molla Kafi, bu konuda bazı önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanı Uyardı! Çocuklar İçin Enfeksiyona ve Güneş Çarpmasına Dikkat
Uzmanı Uyardı! Çocuklar İçin Enfeksiyona ve Güneş Çarpmasına Dikkat

Çocuklar Hava Değişimine Karşı Daha Hassas

Havaların gittikçe ısınması bazı konular da özellikle çocuklar bakımından dikkatli olmamızı gerektiriyor. Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çocukların hava değişimi ile ilgili süreçlerde daha hassas olduklarını belirterek, sıvı kaybı, çeşitli enfeksiyonlar ve güneş çarpmalarına karşın ailelerin tedbirli olması gerektiğini söyledi.

Mevsim değişimlerinde biz yetişkin insanların dahi söz konusu değişime karşın dikkatli olması gerekiyorken bile çocukların daha hassas olduğu bu tür konularda çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Medicana Bahçelievler Hastanesi’nde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hale Molla Kafi, ilkbahardan yaza geçiş döneminde çocukların bazı sağlık problemleriyle karşılaşabildiklerinden bahsederek, günlerin de uzamasıyla beraber çocukların park gibi alanlarda daha fazla zaman geçirmesinin çocukların sağlık dengelerinde değişikliklere sebep olabildiğini ve ailelerin bu konuda sağlıkla ilgili tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

Sıvı Kaybı İlk Sağlık Sorunu

Uzm. Dr. Kafi, hava sıcaklığının her geçen gün arttığı bu mevsim değişikliklerinde meydana gelen ilk sağlık sorununun sıvı kaybı olduğunu söyledi.

Sıvı kaybının birkaç sebepten ötürü meydana gelebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Kafi, çocukların; çok terlemesi, az su tüketiyor olması ve ishal yoluyla olabileceğini söyledi. Havaların ısınmasıyla beraber terlemenin ve gizli su kaybının oluştuğunu ve çocukların bu sıvı kaybını karşılayacak kadar su tüketmemeleri söz konusu olursa şayet; sıvı kaybı ve dehidrasyon meydana gelir dedi.

Sıvı kaybının ve dehidrasyonun meydana gelmesinin tedavi gerektiren bir önemli bir durum olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Kafi, bu tür problemlerin oluşmaması adına çocukların yaşlarına göre su tüketmesi gerektiğini belirterek; kilo başına 100 ml olacak kadar sıvı tüketiminin ideal olduğunu söyledi. Ancak su dışındaki içeceklerin idrar sökücü yanı olduğundan dolayı genellikle bu hesaplamaya dahil edilmediğini de belirtti.

Ellerin Sıkça Yıkanması Gerektiği Unutulmamalı

Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla beraber ishale sebep olan virüslerin çoğaldığını ve ishal, kusma ataklarına sebep olduğunu belirten Uzm. Dr. Kafi, ayrıca iyi bir şekilde muhafaza edilmeyen gıdaların da sıcakta bozulması ve bakterilerin çoğalması gibi durumlardan ötürü gıda zehirlenmelerinin yaşanabileceğini belirtti.

Yukarıdaki sebepten dolayı yaz aylarında bolca sıvı tüketilmesi gerektiğini ve güvenli olmadığı düşünülen yerlerde yiyecek ve içecek tüketmemeye dikkat edilmeli diyen Uzm. Dr. Kafi, olası bir seyahat durumunda da yola çıkmadan bir- iki gün öncesinde tüm aile üyeleri probiyotik tüketmeli ve tatil sırasında da kullanmalı dedi. Ayıca ellerin sıkça yıkanmasının her zamanki gibi unutulmaması gerektiğini söyledi.

Havuz Kullanımına Dikkat

Yüzmenin çocukların vücut ısılarını dengeleme ve fiziksel aktivitede bulunmaları açısından önemli bir rol oynadığını belirten Uzm. Dr. Kafi, şunlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

  • Havuzdan ziyade denize girilmesinin daha uygun olması.
  • Havuzun tercih edilmesi durumunda çocuk havuzu olması ve klor oranının çok yüksek olmaması.
  • Çocukların havuzda bir saatten fazla durmaması.
  • Havuzdan çıktıktan sonra hemen yıkanmaları ve temizlenmeleri. (Özellikle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu riskinin artmasından dolayı genital bölgenin iyi yıkanması.)

Ciddi ve Ölümcül Olabilir

Her ne kadar çocukların güneşten faydalanmaları tavsiye edilse de güneş altında fazla kalmalarının ciddi güneş çarpmaları ve yanıklara sebep olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Kafi, bu durumun özellikle de küçük bebeklerde ve kronik hastalığı olan çocuklarda ciddi ve ölümcül boyutlara ulaşabileceğini söyledi.

11:00-16:00 saatleri arasında çocukları güneşten korumak ve olası bir dışarı çıkma mecburiyeti varsa şayet direkt güneş ışınlarının olmadığı gölgelik bir yerde durmanın ve mutlaka şapka takmış olmak gerektiğini belirten Uzm. Dr. Kafi, özellikle beyaz ve hassas cildi olan çocuklara gerekirse uzun kollu, kalın olmayan ve terletmeyecek ince pamuklu giysilerin giydirilmesi gerektiğini söyledi.

Uzm. Dr. Kafi, yukarıdaki açıklamalarına ek olarak da ”Çocuklara özel güneş koruyucu kremi sürülmesi tavsiye edilir. Sıcak havalarda aşırı giydirilen çocuklarda kaşıntı ve isilik görülebilir. İsiliğin enfekte olması durumu ise ciddi problemlerin yaşanması anlamına gelebilir. Yeterli miktarda su içilmesine dikkat edilmelidir.” dedi.

Kaynak : DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanı Uyardı! Çocuklar İçin Enfeksiyona ve Güneş Çarpmasına Dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin