Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Hale Molla Kafi havaların ısınmasıyla birlikte çocukların enfeksiyonlara ve güneş çarpmalarına karşı daha hassas hale geldiğini belirtiyor. Ailelerin bu konularda tedbirli olmaları gerektiğini vurguluyor. Sıvı Kaybı ve Dehidrasyon Yaz aylarında en sık görülen sağlık sorunlarından biri sıvı kaybıdır.
Çocuklar terleme az su tüketme veya ishal nedeniyle sıvı kaybedebilirler. Yüksek sıcaklıklar ve terleme vücutta gizli su kaybına yol açar. Eğer çocuklar yeterli miktarda su tüketmezlerse dehidrasyon riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle çocukların yaşlarına göre uygun miktarda su tüketmeleri önemlidir. Genellikle kilo başına 100 ml su tüketimi makul bir ölçüdür. İdrar söktürücü etkisi olan içecekler su hesaplamasına dahil edilmez.
İshal ve Gıda Zehirlenmesi Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İshal ve Gıda Zehirlenmesi Sıcak hava nedeniyle yaz aylarında ishal vakaları artabilir. İshal genellikle virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarla ilişkilidir. Ayrıca, güvenli olmayan yerlerde saklanan gıdaların sıcakta bozulması ve bakterilerin çoğalması sonucunda gıda zehirlenmeleri yaşanabilir. Bu nedenle yaz aylarında bol sıvı tüketimine ve güvenli gıdalar tercih etmeye dikkat etmek önemlidir. Seyahat edecek ailelerin ise probiyotik takviyesi alması önerilir. El yıkama alışkanlığı da unutulmamalıdır.
Havuz Kullanımı Kız Çocukları İçin Enfeksiyon Riski Taşıyor
Havuz Kullanımı Yaz aylarında çocukların suyla temas etmeleri vücut ısılarını dengelemeleri ve fiziksel aktivite yapmaları için yüzmenin önemli olduğunu belirtiyor. Havuz yerine denize girilmesi tercih edilse de havuz kullanımı gerekiyorsa dikkatli olunmalıdır. Havuz seçiminde çocuk havuzunun tercih edilmesi ve klor oranının yüksek olmaması önemlidir. Çocuklar havuzda uzun süre kalmamalı çıktıktan sonra hemen temizlenmelidir. Özellikle kız çocukları için idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için genital bölgenin iyi yıkanması önemektedir.
Hassas Ciltli Çocuklara Terletmeyen Kıyafetler Giydirilmeli
Güneş Koruması Çocuklar güneşten faydalanmalı ancak aşırı güneşe maruz kalmanın ciddi güneş çarpmaları ve yanıklarına yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle küçük bebekler ve kronik hastalığı olan çocuklar bu konuda daha hassastır. Saat 11.00-16.00 arasında çocuklar güneşten korunmalı, gölgelik alanlarda durmalı ve şapka takmalıdır. Beyaz ve hassas ciltli çocuklara ince pamuklu terletmeyen kıyafetler giydirilmeli ve güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Aşırı giydirmenin kaşıntı ve isiliklere neden olabileceği unutulmamalıdır. Çocukların yeterli miktarda su içmelerine dikkat edilmelidir.
DHA