Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vaniköy Camii’nin İbadete Açılış Programına Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan Vaniköy Camii‘nin İbadete Açılış Programına Katıldı.

Cuma namazını burada kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de eşlik etti.

Burada bazı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vaniköy Camii’nin tarihi bir mekan olduğunu belirterek, caminin 358 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade etti. Caminin 2.5 yıl önce çıkan yangında ağır hasar gördüğünü ve ahşap çatısı ile mahfil bölümünün tamamen yanarak kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Bu yangın sonrasında çevrelerin caminin yıkılarak ranta açılacağı yönünde söylentiler çıkardığını ve bunun üzerinden istismar girişiminde bulunduklarını ifade etti. Ancak bu söylentilere kulak asmadıklarını belirtti.

“Kalyon Vakfı Camimizi Aslına Uygun Olarak Tekrar Şehrimize Kazandırmak Amacıyla Hemen Kolları Sıvadık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin aslına uygun olarak restore edilmesi için hızla harekete geçtiklerini söyledi. İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, Mehmet Vani Vakfı ve Kalyon Vakfı arasında bir restorasyon protokolü imzalandığını ve Kalyon Vakfı’nın camiyi yeniden ihya etmek amacıyla çalışmalara başladığını belirtti. Restorasyon sürecinde çam kerestelerinin Dursunbey’den, meşe kerestelerinin Yenice’den, mermerlerin ise Marmara Adası’ndan temin edildiğini ve caminin tamamen özgün malzeme kullanılarak yenilendiğini ifade etti.

Ayrıca camide bulunan Hünkar Kasrı’nın zemin katının kütüphane olarak hizmet vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık bin 600 eserin titiz bir çalışma sonucunda seçildiğini ve gençler başta olmak üzere camiyi ziyaret eden herkesin kullanımına açık olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu restorasyon çalışmasının, caminin tarihi ve kültürel değerini korumak, İstanbul’un zengin mirasını gelecek nesillere aktarmak ve vatandaşların ibadet ve kültürel etkinliklere katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Erdoğan, restorasyon sürecinde, caminin orijinal mimari yapısına sadık kalındığını ve kullanılan malzemeler özenle seçilerek, çalışmaların titizlikle yürütülmesiyle, Vaniköy Camii’nin eski ihtişamına kavuştuğu ve ziyaretçilerine huzur veren bir mekan haline geldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tarihi Vaniköy Camii Üsküdar’ımızın Sembol Mekanlarından Biriydi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’da bulunan Vaniköy Camii’nin restorasyonunun tamamlanarak ibadete açılmasının büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti. Caminin İstanbul’un ve Üsküdar’ın sembol yapılarından biri olduğunu ifade ederek, Boğaz’ın incisi olarak adlandırılan bu muhteşem eserin 358 yıllık tarihi boyunca bölgenin kalbi konumunda olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin restore edilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak, işçilerden mimarlara, mühendislerden ustalara kadar herkesin özverili çalışmalarını takdir etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a olan sevgi ve bağlılığını dile getirerek, bu kadim şehre olan sevdalarının sadece lafta kalmadığını, her köşesine, her taşına yansıdığını söyledi. İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna sahip çıkarak minnet borcunu ödemeye çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda, kaderine terk edilmiş ecdad yadigarı birçok eseri restore ederek ihya ettiklerini ve İstanbul’a değer kattıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii’nin Sultan Fatih’in vasiyetine uygun şekilde ibadete açıldığını ve 86 yıllık ayrılığın sona erdiğini vurguladı. Ayrıca Büyük Çamlıca Camii’nin görkemli bir eser olarak İstanbul’un sembolü haline geldiğini, Taksim Camii’nin inşa edilerek şehrin kalbine bir güzellik eklediklerini ve birçok eseri restore ederek halkın hizmetine sunduklarını aktardı. İstanbul’a yapılan yatırımların yanı sıra, havalimanları, raylı sistemler, şehir hastaneleri, okullar, kültür merkezleri gibi birçok alanda da önemli projeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizden önce on yıllar boyunca ihmal edilen İstanbul, 1994’ten itibaren mahalli idareler boyutuyla da altın yıllarını yaşamıştı ancak İstanbul’u birkaç senedir, yerel hizmetler noktasında tekrar bir fetret devrine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ay süresinde hep birlikte çalışarak inşallah İstanbul’u içinde sürüklendiği bu fetret devrinden hep beraber çıkartacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vaniköy Camii’nin İbadete Açılış Programına Katıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin