Uzmanı Uyardı: Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın

Uzmanı Uyardı: Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın
Uzmanı Uyardı: Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endüstriyel dondurmaların fazla tüketilmesi halinde, içerdiği bazı maddelerden dolayı sağlığımız açısından önemli riskler oluşturabileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Akçeken, bu konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanı Uyardı: Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın
Uzmanı Uyardı: Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın

Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın

Dyt. Akçeken, endüstriyel dondurmaların içeriğinde yüksek miktarda mısır şurubu, koruyucular, tatlandırıcılar, emülgatör, renk ve aroma maddelerinin bulunabilmekte olduğunu belirterek, bu nedenle fazla tüketilmesi sonucunda kişide diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara ve yine içerdiği gıda boyası sebebiyle çocuklarda zeka geriliğine sebep olabileceğini ifade etti.

Üretilmiş olan her dondurmanın içerik bakımından aynı olduğunun düşünülmemesi gerektiği belirten Dyt. Akçeken, bazılarına dikkat etmek gerektiğini ve üretim sırasında çeşitli safhalardan geçerken hijyenik koşulların yetersizliği gibi sebeplerden dolayı çok sayıda mikroorganizmanın bulaşma riskinin olduğuna da dikkat çekti.

Özellikle içeriğinde bulunan sütün, mikroorganizmaların rahatlıkla üremesi için iyi bir ortam olduğunu söyleyen Dyt. Akçeken, üretimin mutlaka pastörize sütle yapılması gerektiğini vurguladı.

Gerekli hijyenin sağlanmadığı ve soğuk zinciri korunmamış dondurmalarda ‘Salmonella’ ve ‘Bacillus cereus’ gibi patojen mikroorganizmalara rastlanma riskinin bulunduğunu belirten Dyt. Akçeken, alınan paketli dondurmalarda şayet ambalaj üzerinde buz parçacıkları bulunuyorsa bu durumun, ilgili ürünün eriyip tekrardan donduğunu ve bakteriyel üremeye açık olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Güvenilir olmayan yerlerden ve sokak satıcılarından alınan dondurmalara daha dikkatli yaklaşılması gerektiğini berlirten Dyt. Akçeken, bu nedenle bireylerin içerisinde katkı maddesi bulunmayan, doğal tatlandırıcılarla yapılan pastane dondurmalarını veya evde kendilerinin yapmış olduğu dondurmaları tercih etmelerini önerdi.

Dondurmanın normalde yüksek kalsiyum içermesinin yanı sıra A, B, D vitaminleriyle ve fosfor, sodyum, magnezyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri de içerdiğini belirten Dyt. Akçeken, faydaları bakımından da şunları söyledi;

“Dondurmanın zengin içeriği sayesinde sağlık açısından yararları bulunmaktadır. İçeriğindeki kalsiyum yönünden kemik sağlığı güçlendirmede etkili, diğer tatlılara göre ise daha besleyici bir seçenektir. Aynı zamanda diyet listelerinde rahatça tüketebileceğiniz, stevia yaprağı ile tatlandırılmış dondurmalar şu an oldukça gündemdedir. Stevia yaprağının içeriğine baktığımızda probiyotik bakterilerinin çoğalmasını sağlayarak insan sağlığını olumlu yönde etkileyen ve destekleyen bitkisel bileşenlerdir. Ayrıca Stevia’da yer alan liflerin; kalp rahatsızlıkları, obezite, diyabet, hipertansiyon üzerinde tedaviyi destekleyici etkileri bulunmaktadır.”

Hangi Sıklıkla Tüketilmeli?

Bireyin dondurmayı hangi sıklıkla tüketmesi gerektiğine dair bilgiler veren Dyt. Akçeken, herhangi bir biçimde sağlık problemi bulunmayan kişilerin haftada 2-3 kez iki top, zayıflamaya yönelik bir süreçte olan kişilerin ise dondurma çeşidine dikkat ederek haftada bir gün, iki top dondurma yiyebileceklerini söyledi. Ayrıca Akçeken, diyabet tanısı konmuş kişilerin ise şeker hastaları için özel formüle edilmiş diyabetik dondurmalardan tercih edebileceklerini de vurguladı.

Diyet yapan bireylerin, diyet listelerinden 1 porsiyon meyve ve 1 porsiyon süt grubu besinini çıkartarak diyet esnasında dondurma tüketebilmelerinin mümkün olduğunu belirten Akçeke, dondurma tercihi sırasında üzerine ilave sos veya külah ile yenmesinin daha fazla kalori alınmasına neden olabileceğinden ötürü sos ve külah tercihine dikkat edilmesinin faydalı olduğunu vurguladı.

Evde Dondurma Yapabilirsiniz

Akçeken, insanların birkaç malzeme ile evde kendi dondurmalarını rahatlıkla yapabileceklerini belirterek, şu tarifleri sıraladı ve konuşmasını sonlandırdı;

”Çikolatalı fit dondurma

Malzemeler: 1 donmuş orta boy muz,1 kaşık bal, 1 kaşık kakao, Yarım çay bardağı süt

Hazırlanış: Önceden dondurmuş olduğunuz muzu diğer malzemelere ekleyerek blender ediyoruz yaklaşık 1 saat buzlukta beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Orman meyveli fit dondurma

Malzemeler: 10-12 adet donmuş frambuaz veya farklı orman meyveleri (böğürtlen, vişne vb.), 5-6 adet donmuş çilek, 1 tatlı kaşığı bal veya 1 çay kaşığı agave şurubu, 2-3 yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanış: Önceden dondurmuş olduğunuz orman meyvelerini diğer malzemelere ekleyerek blender ediyoruz yaklaşık 1 saat buzlukta beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanı Uyardı: Dondurma Tüketirken Sağlığınızdan Olmayın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin