Ev Sahibi Ve Kiracılar Dikkat! Sınırlama Geliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi ve avukat Salih Emrah Ertan yaklaşan yüzde 25 kira sınırlamasıyla ilgili olarak kiracılar ve kiraya verenlerin kabul edebileceği ortak bir sınırlamanın getirilmesi gerektiğini söyledi. Fahiş kira artışlarına karşı çalışmalar devam ederken mevcut sınırlamanın 1 Temmuz’da sona ereceği ve uzatılması gerektiği gündeme geldi. Ertan mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar nedeniyle açılan davaların her yıl iki kat arttığını belirtti ve bu durumun toplumsal huzuru doğrudan etkileyen bir konu olduğunu vurguladı.

Kiracı ve Kiraya Verenin Kabul Edebileceği Bir Sınırlama Gerekiyor

Ertan mevcut sınırlamadan önce kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre belirlendiğini hatırlattı. Geçen yıl yürürlüğe giren bir düzenlemeyle 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 artış sınırı getirildiğini belirten Ertan bu sınırın kalkmasıyla piyasa koşullarına ve tarafların koşullarına uygun yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Ertan tek taraflı düzenlemelerin mahkemelerin yükünü artırdığını ve mülk sahiplerinin tahliye taahhütnameleri gibi yöntemlerle kiracılarını tahliye ettiklerini söyledi.

Ev Sahibi Kiracı Anlaşması
Ev Sahibi Kiracı Anlaşması

Kira İhtilaflarında Arabuluculuk Zorunluluğu Geliyor

Ertan ayrıca 1 Eylül’den itibaren kira ihtilaflarında arabuluculuk zorunluluğunun getirileceğine dikkat çekti. Bu sayede tarafların anlaşmazlıklarını arabulucu aracılığıyla daha hızlı ve memnuniyetle çözebileceklerini belirtti. Ancak anlaşma sağlanamadığı durumda her iki tarafın da birbirine dava açma hakkının devam edeceğini söyledi. Ertan özellikle deprem nedeniyle insanların konut ihtiyaçlarını düşündüğümüzde geçici olarak bölgeye özel emlak odalarının belirleyeceği bir kira sınırlaması veya son çıkan kiracının ödediği son kiranın belli bir katını aşmayacak sınırlamalar getirilebileceğini önerdi.

Bölgeye Özel Kira Sınırlaması veya Son Kiranın Belirli Bir Katını Aşmayacak Sınırlamalar

Bu şekilde kiracılar ve kiraya verenler arasında adil bir denge sağlanması ve toplumsal huzurun korunması amaçlanıyor. Kiracılar ve kiraya verenler arasındaki kira ilişkilerinin sürdürülebilir ve adil olması İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan’ın öncelikli konularından biri. Ertan her yıl artan dava dosyaları ve ihtilafların artmasıyla birlikte konut sahibi ve kiracılar arasında orta noktada buluşabilecek bir sınırlama gerektiğini belirtiyor. Özellikle mülk sahiplerinin yüksek kira talepleri ve tahliye taahhütnameleriyle kiracılarını zor durumda bıraktığını vurguluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ev Sahibi Ve Kiracılar Dikkat! Sınırlama Geliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin