İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ilk okul yöneticileri kongresi Üsküdar’da düzenlendi. Kongreye İstanbul Vali Yardımcısı ile birlikte İlk Milli Eğitim Müdürü ve İstanbul Üniversitesi Rektörü de katılım sağlayarak 39 ilçeden gelen birçok okul yöneticisi de hazır bulundu. İlk kongrenin konusu ise okul yönetiminde uygulamadan yansımalar olarak belirlendi. Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen kongre saat 10:00 çok sayıda katılımcı ile başladı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen kongre 17 – 18 Mayıs tarihlerinde gerçekleştiriliyor olacak. Kongre de birçok akademisyen tarafından sunum ve söyleşi yapılırken ilk günün sonunda katılımcıların memnuniyeti belli oluyordu. Kongrenin ana konularından birisini ise okula dayalı bütçe oluşturuyor. Levent Yazıcı yaptığı konuşmasında okul kavramının özel bir çevre olduğunu, çok yönlü araştırılması ve irdelenmesi gereken bir kurum olduğunu, eğitim tüm açık ve gizli işlerinin bu çevrede gerçekleştiğini aynı zamanda stratejik çalışma ve planlarında yine bu çevre içinde oluştuğunu söyledi. Eğitime dönülmesinin ülkelerin geleceğine yönelik en büyük yatırım olacağının altını çizen Yazıcı, bu kapsam içerisinde doğru planlama ve doğru stratejinin en önemli konuların başında geldiğine yer verdi.
Okulların Yeniden Tasarlanması
Yazıcı yaptığı açıklamada okulun her değeri içinde barındırdığını, öncelikli olarak ruhlara ve gençliğe hizmet eden sanatkarların, mimarların görev yaptığı yer olduğunu belirtti. Gençliğim mimarı öğretmenlerin görev yaptığı bu yerlerden daha fazla umut bağlanarak anlamlandırılan başka bir yer olmadığını da sözlerine ekleyerek okullar konusunda çok yönlü düşünülmesi gerektiğini bunun için yoğun emel ve çaba harcanması gerektiğini belirtti. Çok yönlü düşünme ile birlikte verilen emekler neticesinde okul kavramının üst boyutlara taşınması hem öğretmenlerin hem de yöneticilerin ilk vazifesidir.
Okulların yeniden tasarlanması kapsamında daha önce düzenlenen kongreler neticesinde yoğun bir çaba ve çalışma içinde olduklarını belirten Yazıcı yeni eğitim – öğretim yılına dair tüm hazırlıklarının tamam olduğu bu alanda da faaliyetleri geliştirici eylemleri sürekli olarak devam ettirdiklerinin altını çizdi. Düzenlenen bu kongrenin yıllar boyunca konuşulan birçok konuyu içinde bulundurduğunu belirten Yazıcı ele alınan konuların çözümlerine dair gelişmelerinde bu kongreler sonrasında daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Okulların otonom yapılarının anlaşılabilmesi ve bu kapsamda özerkliğe doğru gitmelerinde bir imkan bulunabileceği de konuşmasının diğer detayları arasında yer alıyor. Özerk yapılık aynı zamanda her okula kendi bütçesinin de verilmesi gerektiği anlamı taşıyan başka bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Okullar kendi bütçelerini kendileri yöneterek kendi temel ihtiyaçlarını karşılayabilen dinamik yapılarak dönüştürülmelidir.
Okulların yeniden tasarlanması sürecinde hizmet içi eğitimler çok büyük bir yere sahiptir. Hem öğretmenlerin hem de okulların gelişmesi yönünde düzenlenecek ve sayları arttırılacak hizmet içi eğitimler aynı zamanda doğru kişiler tarafından tasarlanarak okulların ve öğretmenlerin en doğru ihtiyaçlarının tespit edilerek şekilleneceği bir yapıya bürünmelidir. Okul temelli mesleki gelişim toplulukların en önemli ihtiyaçlarının başında gelmektedir. Bu çatı altında okulların yeniden tasarlanma sürecinde bu ana konuların üzerinde durulması gerekmektedir.
Üniversiteler İle Milli Eğitim’in İşbirliği
Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can yaptığı açıklamada eşzamanlı olarak birçok olumlu program ve projenin hayata geçirildiğini, bu projelerinde İstanbul da başlayarak tüm ülkeye yayıldığını bu olumlu yayılmanın eğitim sektörüne çok büyük katkısı olduğunu belirtti. Bilim insanlarının katkıları ile birlikte birçok güzel örneğe ve yeni projeye rastladığını belirten Can, çok daha nitelikli çalışmaların önümüzdeki günlerde ortaya koyulacağının altını çizdi. Üniversiteler ile Milli Eğitim’in işbirliği konusunda ise olumlu görüşlerini paylaşan Can, bu iki kurumun işbirliğinin tüm toplum açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.
İstanbul da üniversiteler ile yapılan işbirliklerinin çok güçlü olması birçok önemli projenin kısa sürede tamamlanarak hayata geçirilmesine neden olmaktadır. Milli Eğitim için bu çalışmaları yürüten tüm akademisyenlere ve üniversite çevrelerine teşekkür eden Can, eğitim – öğretim alanında çok daha geniş ve sürdürülebilir yeni projelerin hayata geçirileceğini iletti.
İlk Okul Yöneticileri Kongresi’nin Konuları
Düzenlenen ilk okul yöneticileri kongresinin ana konuları içerisinde okul öncesi eğitim, göç kapsamında olan dezavantajlı öğrenciler, meslekli ve teknik eğitim uygulamaları, okul temelli mesleki gelişim, yönetimde yaratıcı uygulamalar, afet ve ilkyardım yönetiminde okul yöneticilerin rolleri, okulların yaygın eğitime katkıları, sürdürülebilir gelişim için okulda veriye dayalı yönetim şekli gibi başlıklar bulunuyor.
Bu başlıklar çerçevesinde kongre sonucunda eğitim, öğretim, üretim, istihdam, afet durum senaryolarına karşın hazırlık, okul yöneticilerin rollerinin ne olması ve hangi liderlik tarzları ile devam etmeleri gerektiği, aile okulu uygulamaları ile mahallelerin eğitime yönelmeleri, sorun çözme yaklaşımları da konuşulmuş olacak. Bildiri konuları içerisinde yer alan bu başlıklar sonucunda ise örnek olan yaklaşımları çalışılacaktır. Bu gibi geniş çaplı ve büyük kongrelerin konu başlığı sayılarının artması kongre çıktılarının da artmasına neden olmaktadır. Eğitim – öğretim de çığır açıcı bu konuların akademisyenler tarafından irdelenerek yeni yöntemlerin keşfedilmesi bu ve bunun gibi kongreler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kaynak: DHA