ABD Adalet Bakanı Merrick Garland’a yazılan bir mektupta, İngiltere’deki çok sayıda parlamenter, bağımsız milletvekili ve Lordlar Kamarası üyesi, Julian Assange’a karşı yapılan iade işlemlerinin durdurulması için çağrıda bulundu.
Julian Assange‘ın ABD’ye iadesine ilişkin kararın beklediği Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’nde dördüncü yıl dönümü olduğunu, İngiltere’deki 30’dan fazla parlamenter, bağımsız milletvekili ve Lordlar Kamarası üyesinin Amerikalı Bakan Garland’a yazdıkları mektupta hatırlatıldı ve Assange’ın durumuna ilişkin talepleri dile getirildi.
Mektupta, Assange’ın iade kararının gazetecilik mesleği üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı ve diğer gazeteciler ile medya kuruluşları için endişe verici bir örnek teşkil edeceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Mektupta, ABD‘nin ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konularındaki itibarının zarar görebileceği vurgulanarak, Assange’a yönelik iade işlemlerinin durdurulması ve vatandaşı olduğu Avustralya’ya dönmesine izin verilmesi talep edildi.
Assange’ın iade işlemlerinin durdurulması talebine destek verenler arasında, İngiliz milletvekillerine ek olarak ABD, Avustralya, Meksika ve Brezilya’dan milletvekilleri de vardı.
Assange’ın Dava Sürecinde Yaşananlar
WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da yayımladığı 251 bin gizli belgeyle ABD’nin Irak ve Afganistan’da gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili kanıtlar sunmuştu.
“Cablegate” olarak bilinen bu belgeler, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El Pais ve New York Times gibi gazeteler tarafından da yayınlanarak kamuoyunun erişimine sunulmuştu.
Julian Assange, Haziran 2012’de sığınarak kaldığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakma şartlarını ihlal” suçlamasıyla tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne gönderilmişti.
Assange, iade talebi nedeniyle 50 hafta hapis cezasına çarptırılmış ve cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmaya devam etme kararı verilmişti.
Assange’ın iade davasında verilen kararlar sonucunda, 4 Ocak 2021’de tutukluluk durumunun sürdürülmesine karar verilmişti. Kararın gerekçesi, Assange’ın ABD’de özel idari önlemlere tabi tutulacağı, istihbarat topluluğunun kendisine karşı düşmanca davranacağı ve intihar riskinin yüksek olduğu şeklinde açıklanmıştı. Bu nedenlerle ABD’nin iade talebi reddedilmişti.
Amerika Birleşik Devletleri, kararı temyiz ederek Julian Assange’ın yüksek güvenlikli hapishanelerde kalmayacağına ve cezasını Avustralya’da çekebileceğine dair taahhüt vermişti.
Assange’ın iadesine ilişkin olarak verilen teminatları yeterli bularak, alt mahkemenin kararını bozan Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetti.
Assange’ın savunma ekibi, Yüksek Mahkeme’nin iade kararına karşı Yargıtay’a başvurmak için izin talebinde bulunmuştu. Ancak, başvuru 14 Mart 2022’de reddedildi.
17 Haziran 2022 tarihinde, Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin iade kararının ardından İçişleri Bakanı Priti Patel, Assange’ın ABD’ye iade edilmesi için gerekli olan kararı imzalamıştı.
Assange’ın avukatları, 1 Temmuz 2022’de verilen karara itiraz etmek için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunmuşlardı.