Her birey kısa süreli de olsa hayatında en azından bir kez kulakta ”çınlama” şeklinde bir ses duymuştur. Bunu bazı zamanlar yaşarız ve ”Kulağım çınladı.” deriz. Prof. Dr. Mehmet Eken, bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar.
Kulak Çınlaması Yaşıyorsanız Dikkat
İnsanların kısa süreliğine de olsa en azından bir kez kulakta ”çınlama” tarzında bir ses duyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Eken, Tinnitus yani halk arasında kulak çınlaması dediğimiz şeyin bireyin hayat akışını olumsuz yönde etkileyebileceğini ve bu durumun ilerleyen süreçte ise kişide hem psikolojik hem de bedensel sorunlar yaşatabileceğini belirtti.
Söz konusu çınlamanın bazı zamanlar kısa süreli bazı zamanlarda da uzun süreli yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Eken, insanların; çınlama, vızıltı, uğultu, cızırtı veya düdük sesi gibi farklı şekillerde duyduğu kulan çınlamasını göz ardı etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
Emsey Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eken, “Kulak çınlaması, birçok insanın yaşadığı yaygın bir semptom olsa da bazı durumlarda bir hastalığın belirtisi olabilir. Kulak çınlaması, kulakta duyulan çeşitli seslerle karakterize edilen bir durumdur ve nedeni birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.” ifadelerini kullandı.
Kulak Çınlaması Bazı Hastalıkların Belirtisi Olabilir
Halk arasında kulak çınlaması olarak adlandırılan Tinnitus’un bir semptom olduğunu belirten Prof. Dr. Eken, bu durumun işitme kaybı, kulak enfeksiyonları, yüksek tansiyonun, stres veya kullanılan bazı ilaçların yan etkileri gibi çeşitli faktörlerle de ilişkilendirilebileceğini söyledi.
Kulak çınlamasına sebep olan bazı nedenler;
- Uzun süre boyunca yüksek seviyede sese maruz kalma
- İşitme sistemindeki hasar
- Kişinin yaşının ilerlemesi
- Kulak enfeksiyonları
- Sinüzit hastalığı
- Çene eklemi bozuklukları
- Stres
Yukarıdaki durumlar dışında bazı zamanlarda kulak çınlamasının nedeninin net bir şekilde belirlenemeyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Eken, bu durumun bireyde uykusuzluğa, konsantrasyon sorunlarına, anksiyete ve depresyona yol açabileceğini belirtti.
Kulak çınlaması yaşayan insanların Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurarak bu durumla ilgili değerlendirme ve tedavi almalarının önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Eken, olası bir tedavi sürecinde uygulanacak olan tedavinin kulak çınlamasına sebep olan alttaki nedene göre değişebileceğini söyledi.
Bireyde kulak çınlamasına sebep olan temel neden işitme kaybıysa eğer tedavi yöntemi olarak işitme cihazları veya maskeleme cihazları gibi işitme yardımlarının etkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Eken, diğer başka nedenlerden dolayı bu tür bir durum yaşanıyorsa şayet; stres yönetimi, meditasyon ve ses terapisi veya yaşam tarzında değişiklikler gibi yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi.
Kulak çınlamasının oluşma riskini azaltabilecek önlemler;
Prof. Dr. Eken, kulak çınlamasının oluşma riskini azaltabilecek önlemleri sıralayarak konuşmasını sonlandırdı.
- Yüksek seslere maruz kalmamak için kaçınmak
- İşitme koruyucu önlemlerin alınması
- Stres yönetimi tekniklerini uygulamak
- Düzenli bir şekilde kulak sağlığı kontrolleri yapmak
- Kulak hijyenine dikkat etmek
Kaynak : DHA