Mantar Zehirlenmesi Yaşayan Dilara, Kardeşinden Yapılan Nakille Hayata Tutundu

Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan Mantar Zehirlenmesine Karşı Uyardı
Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan Mantar Zehirlenmesine Karşı Uyardı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karaman’da yaşayan Dilara Çağlayan (24), mantardan zehirlenmesi üzerine karaciğeri iflas edince, kardeşi Ayşe Çağlayan’dan (19) yapılan karaciğer nakli sonucunda hayata tutundu.

Mantar Zehirlenmesi
Mantar Zehirlenmesi Yaşayan Dilara’nın Ailesi İle Fotoğrafı

Mantar Zehirlenmesi Sonucunda Karaciğer Eksikliği

Karaman’da anne ve babasıyla birlikte yediği mantardan dolayı zehirlenen ve karaciğeri iflas eden Dilara Çağlayan (24), kardeşi Ayşe Çağlayan’dan (19) yapılan karaciğer nakli sonucunda hayata tutundu.

Bahçede yetişen mantarı toplayarak, yemek yapan ve sonrasında yedikleri mantardan dolayı zehirlenen baba Celalettin Çağlayan (55), anne Türkan Çağlayan (51) ve kızları Dilara Çağlayan, bir müddet sonra ishal, mide bulantısı ve kusma şikayeti ile Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.

Hastaneye başvurmaları sonucunda zehirlendikleri belirlenen ailede baba, sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Anne ve kızı ise ilk tedavilerinin ardından Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Anne Türkan Çağlayan’ın sağlık durumu iyiye giderken, kızı Dilara Çağlayan’ın karaciğeri iflas etti.

Karaciğeri iflas eden Dilara, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğrenci olan kardeşi Ayşe Çağlayan’dan yapılan nakil sonucunda hayata tutundu. Önceki gün yapılan nakil operasyonunun ardından Dilara’nın sağlık durumu iyiye gitmeye başladı.

Hiç Kimse Bilmediği Bir Şeyi Yemesin

Yaşanan olaydan dolayı üzgün olan anne Türkan Çağlayan, yaşadıkları olayı nasıl geliştiğini anlattı;

“Evimin bahçesinde ceviz ağacımızın altına havuç ekmiştim. O havucun olduğu yerden çıkmış, 2 tane. Ben de gördüm, baktım bildiğimiz mantar diye onları aldım götürdüm, kızım da pişirdi. Yemeğin artan kısmını da kediye dökmüştüm, kedi de 3 gün baygın yattı. Biz rahatsızlanınca hemen hastaneye gittik. Karaman’da 1 gün yoğun bakımda yattık. Sonra Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk ettiler. Yapacak bir şey yok. Allah’ım kimsenin başına vermesin. Hiç kimse yemesin. ‘Bu topraktan çıktı’ diye hiç kimse bilmediği bir şeyi yemesin. Daha önce de annem bahçeden getiriyordu, biz yiyorduk. Başımıza bir şey gelmemişti. Kızıma kardeşinden nakil yapıldı. Hem çok sevinçliyim, hem çok üzgünüm. Bizim yaşadığımızı Allah kimseye yaşatmasın. Mantar bir şey katacak değil vücudumuza. Güvenli mantarı da yemem artık.”

Değerlerinde Korkunç Yükselmeler Oldu

Ankara Şehir Hastanesi‘nde görev yapan Organ Nakli Mesul Müdürü Prof. Dr. Erdal Bostancı, anne ve kızının sağlık durumlarının ilk anlarda iyiye gittiğini ve karaciğer değerlerinin birinci gün düşmesinden dolayı bir sorun olmadığını ve Dilara’nın da toparlayacağını düşündüklerini ancak aradan geçen 2 saat sonra bazı değerlerin ölçülemeyecek kadar yükseldiğini gördüklerini  ”Değerlerinde korkunç yükselmeler oldu.” şeklinde vurgulayarak ifade etti.

Prof. Dr. Erdal Bostancı, yukarıda anlattığı olayı yaşanmasının ardından acil çağrıya çıktıklarını ve Dilara’nın parametrelerine yönelik tedavilere başladıklarını belirterek, ”Bu sırada da acil olarak diğer kız kardeşi ile hazırlıklara başladık. Organı uygun mu, değil mi, büyüklüğü yeter mi, kendisine kalan yeter mi, damarlara uygun mu? Çok hızlı bir şekilde ona giriştik ve 24 saat içerisinde o hazırlıklarımızı bitirdik. Ölçümlerimiz neticesinde bu karaciğerin uygun olabileceğine karar verdik. Nakil sonrası şu anda değerlerimizde düşme gördük, düzeldi. Uyaranlara cevabı var.” dedi.

Mantar Zehirlenmesine Dikkat!

Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan Mantar Zehirlenmesine Karşı Uyardı
Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan Mantar Zehirlenmesine Karşı Uyardı

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Gastroenteroloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Akdoğan Kayhan ise bu tür mantar zehirlenmelerine yönelik şu açıklamalarda bulundu;

Böbrek yetersizliği ve karaciğer yetersizliği gibi ciddi problemlere sebep olan mantar zehirlenmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kayhan, bu gibi durumlarda anında ve uygun tedavi yapılmaması halinde hastanın hayatını kaybedeceğini belirtti.

Dünya genelinde 6 binden fazla mantar çeşidinin bulunduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kayhan, bireylerin kullandığı ilaçlara göre zehirlenmenin şiddetinin değişebileceğini belirtti.

Bazı mantar türlerinde özellikle nörolojik yan etkilerin daha ön planda olduğunu belirten Prof. Dr. Kayhan, şu ifadeleri kullanarak konuşmasını sonlandırdı;

”Birden fazla gülmeler, kendini iyi hissetmeler, halüsinasyon dediğimiz semptomlar ki bazen bu kötüye kullanıma da neden olup özellikle bu amaçla kullanılan mantarlar olduğunu da biliyoruz. Yedikten 6, 7 ya da 10’uncu saatte şikayetleriniz başlamışsa bunları ciddiye almak gerekiyor. Bizim bu karaciğer yetersizliği dediğimiz şey daha çok 2 ve 3’üncü günden sonra ortaya çıkıyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mantar Zehirlenmesi Yaşayan Dilara, Kardeşinden Yapılan Nakille Hayata Tutundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin