Meteoroloji tüm vatandaşları uyararak bu dönemlerde tüm kapı ve pencerelerin kapalı kalmasını görülmemiş büyüklükte bir mevsimsel olayın gerçekleştiğini dile getirdi. Özellikle alerjik rahatsızlığı olan vatandaşların göz açtırmayacak boyutlarda gelmesi beklenen hava olaylarına karşı dikkatli olması gerektiğini belirttiler. Artan sıcaklıklar ile birlikte mevsim rüzgarlarının kendisini sürekli olarak hatırlatacağını belirten uzmanlar sağlık sorunlarında büyük bir artış beklediklerini ilettiler.
Meteoroloji’den büyük uyarı gelerek son hava durumu tahminlerinde görülen rüzgarların polenlerin uçuş hızlarını arttıracağını ve özellikle alerjik reaksiyon taşıyan vatandaşların sağlıklarının bu durumdan olumsuz etkileneceği açıklandı.
Tam olarak alerjik rinit dönemine girilen bu zamanlarda meteoroloji açıklamasından sonra uzmanlar milyonlarca vatandaşın tehlikede olduğunu belirtiyor. Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit burun içerisindeki mukozanın alerji nedeniyle iltihaplanması sonucu oluşmaktadır.
Alerjik bünyesi olan milyonlarca kişinin özellikle polenlerin arttığı bu dönemde mevsim rüzgarlarının etkisiyle oluşacak yoğun polen akımına karşı korunması gerektiğini belirten uzmanlar tüm kapı ve pencerelerin bu dönemde kapalı kalmasının en iyi korunma yolu olacağı yönünde açıklamalarda bulundular. Alerjik reaksiyonlar bilindiği üzere kendi kendilerine geçebilecekleri gibi kişinin yaşam kalitesini kısa süreli de olsa ciddi oranda düşürmektedir. Vatandaşlarımızın 5’te birini ilgilendiren bu uyarı ile birlikte önümüzdeki günler birçok kişi için zor geçeceğe benziyor.
Meteoroloji Uyarısından Sonra Saman Nezlesi Belirtileri
Grip ve diğer türlerle ortak özellikleri olmasına rağmen saman nezlesi belirtileri değişiklik göstermektedir. Öncelikli olarak burun akıntısı ve tıkanması yanında gözlerde yoğun sulanma ve kaşıntı meydana gelmektedir. Meteoroloji açıklamasının yanında aksırma, öksürme, ses kısıklığı, burun ve boğaz bölgesinde yoğun kaşıntı da diğer belirtiler arasında yer alıyor. Saman nezlesi aynı zamanda sinüslerde büyük bir baskı oluşturarak yüzde ağrı meydana getirmekte ve gözaltlarının şişmesi sonucunu doğurmaktadır. Covid-19 da olduğu gibi koku ve tat duyularında azalma ve yok olmada görülebilmektedir.
Alerjik bünyeye sahip çocuklarda ise yorgunluk, meteoroloji açıklamasından sonra algılama da zorluk, uyku sorunları, hırıltılı öksürük ve baş ağrısı da en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Meteoroloji açıklamasından sonra çocuk hastalar özellikle burun ve damağında oluşan yoğun kaşınma nedeniyle sürekli olarak kaşıma hareketi yapmaya çalışmaktadır. Uzmanlar bu dönemde sokağa çıkması gereken bireylerin mutlaka maske takması gerektiğini ve toz tutan ürünlerden uzak durmalarını tavsiye ediyor.
Doktorunuz mutlaka sizden deri ve kan testi isteyecektir. Genellikle hangi alerjene tepki verdiğinizi öğrenebilmek için kol ve sırt kısmına alerjen maddelerden düşük dozlar uygulanmaktadır. Kan testi ise hangi alerjenlere tepkimeniz olduğunu görmek için laboratuvar ortamında gerçekleşmektedir.
Saman Nezlesi Tedavisi
Saman nezlesi tedavisi diğer nezle türlerine nazaran çok daha uygulanabilmesi kolay bir yöntemdir. Öncelikli olarak nezleyi tetikleyen alerjenleri yaşam ortamından çıkarmak gerekmektedir. Bunun yanında çok şiddetli bir nezle yaşanmıyorsa reçetesiz olarak satılan birçok ilaç nezlenin çok daha hafif atlatılmasına neden olacaktır. Daha ağır geçirilen saman nezlesi vakalarında ise mutlaka doktor kontrolü ve reçeteli ilaçlara geçme ihtiyacı doğmaktadır.
Çocuklarda görülen saman nezlesi vakalarında ise mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Çocukların ilaç kullanımları ve alerjenlerinde değişiklik olabileceği için reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçların kullanımından önce mutlaka doktor kontrolü ve gereken testlerin yapılması büyük önem taşımaktadır.
Kullanılacak ilaçların yanında nezle belirtileri hafiflemediyse alerji iğnelerine başvurulabilir. Alerji iğneleri öncesinde doktorunuz saman nezlesinin sizi nasıl etkilediği ve çok fazla yan etkisi olup olmadığı ile ilgili çeşitli kontrol yapacaktır.
Genellikle alerji iğnelerinin kullanımı ortalama 5 yıl sürmekle beraber bu süre içerisinde size alerjiniz olan maddenin düşük dozları enjekte edilmekte ve vücudunuzun bağışıklık kazanması planlanmaktadır.
Alerji iğneleri yanında özellikle polen, toz veya kedi kepeği gibi alerjileriniz bulunuyorsa immünoterapi uygulanabilir. İmmünoterapi çocuklarda astım gelişimini önleyici bir yol olarak kabul edilmektedir. Aşı yerine dil altı alerji hapları da kullanılabilir. Bu şekilde günlük doz alımınız tamamlanmış olmaktadır. Daha önce saman nezlesi geçiren ve alerjenlere verdiği tepkileri belli olan bireylerin ise polen sezonu başlamadan 2 hafta önce doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlaması yine korunma yolu olarak görülebilir.
Sama nezlesi tedavi edilmezse burun tıkanıklığı yanında horlama, odak bozukluğu, dikkat eksikliği, anksiyete ve depresyona dahi sebebiyet verebilmektedir.
Polen ve Küf Alerjisine Karşı Korunma Yolları
Polen ve küf alerjisine karşı korunma yıllarının başında uzmanlarında tavsiye ettiği gibi kapı ve pencerelerin sürekli kapalı tutulması ve maskesiz dışarı çıkılmaması gelmektedir. Yıkanmış çamaşırların dışarıya asılmaması da bir diğer korunma yoludur.
Meteoroloji açıklamasından sonra dışarı ile temas eden çamaşırlara polenlerin yapışabildiği bilinmektedir. Ev ve aracınızda alerji sınıfı filtreye sahip klima kullanımı ile birlikte dışarıdan giren tozlara karşı koyulabilir.
Polen miktarı en sık sabah saatlerinde olduğu için alerjik bünyeye sahip kişilerin bu saatlerde dışarıda yapacakları aktiviteleri ertelemeleri de bir diğer korunma yoludur. Temizlik sırasında mutlaka maske kullanılmalıdır. Bitki ve çiçeklerin küf, toz ve polen barındırması durumu olduğu için evde mümkün olduğunca çiçek beslememek hatta bulundurmamakta tetikleyicilerin ortadan kalmasına sebep olacaktır.