Milli Savunma Bakanı Güler Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, medya mensupları ile bir araya gelerek NATO görüşmeleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katıldı. NATO Karargahı’nda gerçekleştirilen görüşmelerin ardından gazetecilerle buluşan Bakan Yaşar Güler, İsveç’in üyeliğiyle ilgili sorulara yanıt verdi. Türkiye’nin NATO’daki Açık Kapı Politikasına destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Vilnius Zirvesi Hazırlıkları Başladı

NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ilk oturumunda Ukrayna Savuna Temas Grubu ile görüşmeler yapıldığını belirten Bakan Yaşar Güler, ‘’Türkiye olarak Ukrayna’nın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü haklarını desteklediğimizi ifade ettik. Kırım’ın da bu destek içerisinde yer aldığını belirttik. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların bir an önce durdurulması; insanlık trajedisi ve yıkımların artmaması için önlemler alınması gerektiğini ve ateşkes yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledik. Türkiye’nin bu süreçte her türlü yardımda bulunacağı; diplomasi ve insani yardım için destek sunmaya hazır olduğunu belirtik’’ ifadelerini kullandı.

NATO ve Ukrayna Komisyonu arasındaki toplantıda Vilnius Zirvesi’nde gündeme getirilmesi gereken kararlardan söz ettiğini belirten Bakan Yaşar Güler, ‘’NATO ve Ukrayna arasındaki ilişkileri üzerine konuştuk. AB Yüksek Temsilcisi de toplantıya katıldı. Avrupa Birliği üyesi olmayan; lakin müttefik olarak değerlendirilen ülkelerinde AB savunma sistemi girişimlerine katılmasının güvenlik açısından önemine dikkat çektik’’ dedi.

 ‘’Tahıl Sevkiyatı Önem Taşıyor’’

Türkiye tarafından yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimi’nin önemine dikkat çeken Milli Savunma Bakanı Güler, ‘’Dünya çapındaki gıda krizinin önlenmesi için ülkemizin önemli girişimleri buldu. Ukrayna limanlarından 32 milyon ton tahılın yaklaşık bin gemi ile taşınması ve uluslararası pazarlara ulaştırılması sağlandı. Tahıl sevkiyatlarının aynı şekilde planlı ve güvenli olarak devam etmesi gerekiyor’’ diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı: ‘’Tam Destek İstiyoruz’’

Brüksel’deki NATO Karargahı’ndaki Savunma Bakanları Toplantısı’nın ikinci oturumunda ise güvenlik ve savunma sistemleri konusu ele alındı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler toplantıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

‘’NATO’nun güvenliği sağlamak amacıyla caydırıcılık, savunma sistemlerinin konumlarının güçlendirilmesiyle ilgili çalışmaları değerlendirildi. Kosova’da yaşananlar olaylar konuşuldu. Türkiye’nin hem tarihi hem de kültürel olarak önemli bağlarının bulunduğu Balkanlara istikrar, barış ve huzur ortamının sağlanması için ihtiyat taburu gönderdiğini söyledik. Türkiye’nin NATO’ya kara, deniz ve hava alanlarında, komuta, harekat ve kuvvet yapısına sağladığı katkıları detaylı şekilde gündeme getirdik. Türkiye’nin Açık Kapı Politikasını desteklediğini müttefik ülkelerin savunma bakanlarına hatırlattık. Özellikle İsveç’in üçlü muhtıra kapsamında verdiği taahhütlerini yerine getirmesi halinde NATO üyeliğine onay vereceğimiz ifade ettik. İsveç’in kayıtlara geçen taahhütlerinin somut olarak uygulanması gerekiyor.’’

‘’Terörle Mücadele Konusunda Hassasız’’

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki hassasiyetlerini dile getirdiğini açıkladı. Terörizm ile mücadelede ayrım yapılmaksızın mücadele edilmesi gerektiğini belirten Bakan Yaşar Güler, ‘’PKK, YPG, PYD, FETÖ, DEAŞ, El-Kaide ve benzer terör örgütleriyle mücadele kesintisiz şekilde devam etmelidir. Müttefik ülkelerden de bu konuda destek beklediğimizi hatırlattık. NATO’ya en çok katkı veren ülkelerden biri Türkiye’dir. Lakin, özellikle ihracat kısıtlamalarına maruz bırakılma durumumuz var. Müttefiklerimizin bu tutumu kabul edilemez. İhracat kısıtlamaları Türkiye’nin sadece güvenliğini değil, aynı zamanda NATO’nun müttefikleri için belirlenen hedeflerin karşılanmamasına ve güvenliğine olumsuz yansımaktadır. Ülkemiz, hem NATO hem de Avrupa ve Atlantik bölgesinin güvenliği için katkı sunmaya devam edecek’’ şeklinde konuştu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Milli Savunma Bakanı Güler Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin