Nefes Darlığı Çekenler Dikkat!

Nefes Darlığı Çekenler Dikkat!
Nefes Darlığı Çekenler Dikkat!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nefes darlığı çekenler mutlaka bu haberimizi tüm detaylarıyla okumalılar. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Özgür Yüksel, nefes darlığının kalp sorunlarının habercisi olabileceğini söyledi. İşte detaylar.

Nefes Darlığı Çekenler Dikkat!
Nefes Darlığı Çekenler Dikkat!

Nefes Darlığı Sadece Hasta Tarafından Algılanan Kişisel Bir Belirtidir

Nefes darlığı yaşamanın ciddi bir sağlık sorununa bağlı gelişebileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Özgür Yüksel, bu sağlık sorunuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Nefes darlığına neden olan ve sıkça görülen nedenlerin başında solunum iş yükündeki artışın olduğunu belirten Dr. Yüksel, solunum iş yükündeki artışa sebep olan rahatsızlıklara örnek olarak şunları ”Hava yollarında tıkanıklık, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hava yollarına yabancı cisim kaçması, bronş içinde gelişen tümörler.” söyledi.

Uzm. Dr. Yüksel, kalp hastalıklarında da vücuda pompalanan kanın miktarında azalma olacağını, ve bu durumdan ötürü vücudumuza giden oksijen miktarı azalacağı için solunum iş yükünün artacağını belirtti. Ayrıca beyindeki solunumu kontrol eden merkezde oluşan hastalıkların da solunum iş yükünü artırabileceğini söyledi.

Yukarıdaki açıklamalarının yanı sıra normal bir insanın nefes alıp verirken bu durumun farkında olmayacağını ve her insanın dakikada 12-16 kez nefes alıp verdiğini belirten Uzm. Dr. Yüksel, nefes darlığının bireyin normalden daha zor ve sıkça nefes alıp vermesi olduğunun altını çizerek ”Bireylerin nefes alma sürecinde rahatsızlık, hızlı veya zorlanma hissi yaşaması nefes darlığı olarak adlandırılır. Nefes darlığı, tıpkı ağrı gibi, sadece hasta tarafından algılanan kişisel bir belirtidir” dedi.

Uzm. Dr. Yüksel, akciğerlerin katılaşması ya da göğüs duvarlarının genişlemesindeki azalmaların da solunum iş yükünü artıran nedenlerden olduğunu belirtti.

Solunum Kaslarında Oluşan Zayıflık

Uzm. Dr. Yüksel, solunum kaslarında oluşan zayıflığın da ikinci bir neden olduğuna dikkat çekerek, “Nörolojik kas hastalıkları, solunum kaslarında yorgunluğa bağlı nefes darlığına yol açabilir. Diğer bir neden de psikojenik nefes darlığıdır. Hiçbir organik hastalık olmamasına rağmen normal olan solunum, bilinç düzeyinde nefes darlığı şeklinde algılanabilir.” dedi.

Nefes darlığı sorununun her yaştan insanda görülebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yüksel, akciğer veya kalp hastalığı olan bireylerin “Akciğer veya kalp hastalığı olan kişilerde, astım, KOAH ve obezite gibi kronik solunum rahatsızlıkları olanlarda daha yaygın görülür. Bunun yanı sıra hipotiroidi, hipertiroidi gibi endokrinolojik hastalıklarda, nörolojik, hematolojik hastalıklarda ve böbrek hastalıklarında da oluşabilir. Anksiyete bozukluğu, panik atak veya stres durumunda da geçici nefes darlığı yaşanabilir.” ifadelerini kullandı.

Birçok Şey Nefes Darlığını Etkileyebilir

Nefes darlığına bir çok şeyin sebep olabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Yüksel, sigara dumanının, hava kirliliğinin, havaların soğuk olmasının, alerjenlerin, ilaçların ve ağır üzüntü, stres gibi anksiyete veya panik atakları tetikleyebilecek olan nedenlerin ve aynı zamanda hızlı kilo alınması veya kilo kaybının da belirleyici önemli etkenler olduğunu söyledi.

Şayet nefes darlığının aniden oluşması veya şiddetli bir biçimde ortaya çıkması gibi anlarda, göğüs ağrısı, bayılma veya hızlı kalp atışları gibi ciddi durumlarda eşlik ediyorsa acil tıbbi müdahalenin şart olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Yüksel, ”Ayrıca, nefes darlığı normal aktiviteleri yapmayı engelliyorsa veya uzun süre devam ederse, doktor tarafından değerlendirilmelidir. Nefes darlığı belirtilerinin ihmal edildiği takdirde, altta yatan ciddi bir sağlık sorunu tedavi edilmeyebilir. Bu durum, kalp yetmezliği, akciğer hastalıklarının ilerlemesi veya solunum yetmezliği gibi komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca yaşam kalitesini etkileyebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir.” dedi.

Tedavi Edilmeden Kalıcı Bir Çözüm Sağlanamaz

Tedavi yöntemleri hakkında açıklamada bulunan Uzm. Dr. Yüksel, tedavi türünün nefes darlığına sebep olan hastalığa göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

Tedavi yöntemine dair planlamanın bir doktor tarafından bireysel olarak belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Yüksel, ” Astım veya KOAH için inhaler ilaçlar, kalp yetmezliği için diüretikler ve kalp ilaçları kullanılabilir. Bazı durumlarda nefes darlığı kendiliğinden düzelebilir, ancak genellikle altta yatan sorun tedavi edilmeden kalıcı bir çözüm sağlanamaz. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar (örneğin bronkodilatörler, kortikosteroidler, diüretikler), solunum terapisi, oksijen tedavisi, egzersiz programları, kilo yönetimi, sigarayı bırakma ve altta yatan sağlık sorununun tedavisi yer alabilir.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak : DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nefes Darlığı Çekenler Dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin