Nisanda gözle görülür bir artışla yağış miktarı yüzde 254 artarken, bu durum kuraklık haritasının yeşile dönmesine sebep oldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri ve yaptığı açıklamaya göre Nisan ayında yağışlar geçen yıl oranlarına bakıldığında %254, son 30 yıla göre de %51 oranında artış gösterdi. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de en fazla artış %82 olarak görüldü, Karadeniz ise son 63 yılın yağış rekorunu kırmayı başardı.
Geçtiğimiz günlerde kuraklık haritasında siyah ve kahverengi ağırlıklı olarak görülen tonlar yeşil ve mavi renklere döndü.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Nisan ayında yağış, kuraklık ve sıcaklıkla alakalı bir rapor yayınlandı. Türkiye genelinde görülen Nisan yağışları normalin ve geçen yıl Nisan ayının üzerinde olmasından son yılların aksine sevindirici düzeyde olmayı başardı.
2023 Nisan ayı yağışı metrekareye düşen 86 kg ile normal seviyesine göre %51 artarken %254 oranında yükselmesi de sevindirici oldu.
Karadeniz Bölgesinde 63 Yılın Rekor Yağışı
Ülkemizin tüm bölgelerinde genel olarak bakıldığında yağışlar normalin üzerinde seyrediyor. Bölgesel olarak yağışlar artış gösterirken en fazla %82 ile Marmara ve Karadeniz bölgelerinde rekor görülüyor. Özellikle Karadeniz bölgesindeki Nisan yağışları son 63 yılın rekorunu kırdı ve en yüksek seviyeye yükseldi.
En Fazla Bingöl’de Yağış
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada il geneli olarak en fazla yağış Bingöl’de 165,7 kg iken Edirne son 41 ve Kırklareli son 63 yılın en yüksek yağış miktarına kavuştu. Gümüşhane, Giresun, Trabzon, Erzincan, Adana, Kahramanmaraş, Tokat, Ordu, Osmaniye, Antalya, İzmir batısı ve Mersin doğu kesimleri %100’den fazla yağış artışı olan illerdir. Bu illerin yanı sıra en az yağış alan il ise 25,8 kg ile Kilis oldu. Hatay, Kilis ve Gaziantep illeri çevresinde normal yağışlara göre %60 azalma görüldü.
15,1 Gün Yağışlı Geçti
Meteoroloji tarafından yapılan istatistik ve açıklanan verilere göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl Nisan ayı yağışlı gün sayısı ortalama 10,8 iken bu yıl 15,1 güne yükseldi. Yağışlı gün sayılarına bakıldığında Batı Karadeniz, Tokat, Amasya, Samsun, Giresun, Rize, Kahramanmaraş ve çevresinde 20-25 güne çıktı. Kıyı Ege bölgeleri dâhil olmak üzere Hatay ve çevresi, Mersin gibi Güney Anadolu Bölgesinde 5-10 gün aralığında yağış gerçekleşti.
Sıcaklık 30 Yıl ile Aynı
Yağışlar geçmiş yıllara göre yükselme yaşarken ortalama sıcaklıklar 30 yıllık ortalama ile aynı görüldü. Nisan ayında ortalama sıcaklık verilerine göre Korkuteli civarında mevsim normallerin altında, Demre, Rize Pazar, Samandağ, Sinop ilinde de mevsim normalleri üzerinde seyretti. Geçen yıl Nisan ayına göre 2 derece düşen sıcaklıklar bazı bölgelerde ekstrem olarak da kendini gösterdi. Nisan ayında görülen ekstrem sıcaklıklar en yüksek olarak görülen sıcaklık Ceyhan’da 31,5 iken en düşük sıcaklık Sarız’da eksi 9,4 olarak ölçüldü.
Siyah Olan Bölgeler Yeşile Döndü
Türkiye haritası kuraklık analizlerine göre uzun yıllardan sonra büyük bir değişim gösterdi. Ülkemizde genel olarak geçmiş dönemlerde olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kuraklık verileri etkili idi. Son 3 aylık standart yağış indeksi raporuna göre Bodrumda şiddetli ve Güney Ege, Hatay güneyi orta kuraklık değerleri görülür. Bu değerler haricinde ülke genelinde normal, hafif, orta, çok aşırı ve olağanüstü nemli veriler görüldü.
Tüm bu verilere göre siyah ve kahverengi tonlardan oluşan kuraklık haritası yeşil ve mavi tonlardan oluşan renklere dönüştü.
Rekor Artışlar
Marmara bölgesinde nisan ayındaki yağışlar 94,5 kg ile normale göre %82 artarken geçen yıla göre de %91 arttı.
Ege bölgesinde nisan ayındaki yağışlar 74,2 kg ile normaline göre %37 artarken geçen yıla göre de %251 yükseldi.
Akdeniz bölgesinde nisan ayındaki yağışlar 76,9 kg ile normaline göre %44 artarken geçen yıla göre de %491 oranında yükseldi.
İç Anadolu bölgesinde nisan ayındaki yağışlar 60,2 kg ile normaline göre %32 artarken geçen yıla göre de %363 yükseldi.
Karadeniz bölgesinde Nisan ayındaki yağışlar 102,3 kg ile normaline göre %82 artarken geçen yıla göre de %150 arttı.
Doğu Anadolu bölgesinde Nisan ayındaki yağışlar 116,4 kg ile normaline göre %57 artarken geçen yıla göre de %320 artış gösterdi.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde de Nisan ayındaki yağışlar 60 kg ile normaline göre %11 artarken geçen yıla göre de %545 artış gösterdi.