BM Çevre Programı, plastik kirliliğiyle mücadelede önemli bir adım atarak politika değişikliklerinin etkisiyle 2040’a kadar plastik kirliliğini yüzde 80 oranında azaltma hedefini ortaya koydu.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yayınladığı rapora göre, ülkelerin ve şirketlerin mevcut teknolojileri kullanarak önemli politika değişiklikleri ve piyasa düzenlemeleri yapmaları gerektiğini vurguladı. Böylece plastik kirliliğinin 2040 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltılabileceği vurgulandı.
Merkezi Kenya’nın başkenti Nairobi’de bulunan UNEP tarafından dün yapılan incelemede ‘plastik ekonomisinin’ etkilerini ele almak için gereken ekonomik ve iş modellerini inceleyen bir rapor yayınladı. ‘Musluğu Kapatmak: Dünya plastik kirliliğini nasıl sona erdirebilir ve döngüsel bir ekonomi yaratabilir?’ başlıklı raporda küresel olarak plastik kirliliğini 2040 yılına kadar büyük bir oranda çözümleme çağrısında bulundu.
Bu çağrıda ‘yeniden kullanım’ ‘geri dönüşüm’ ve ‘ürünlerin yeniden yönlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi’ gibi 3 ayrı pazar değişimi hakkında çağrılar bulunuyor.
BM Çevre Programı Temiz Yarınlar Demek
Hazırlanılan rapora göre, 3 pazar değişimi çağrılarının getireceği bu önlemlerle 2040’a kadar tek kullanımlık ve kısa ömürlü ürünlerden kaynaklanan 100 milyon metrik ton plastiğin güvenli bir şekilde sonlandırılması planlanıyor.
Geri dönüştürülemeyen plastik atıkların sonlandırılmasına yönelik tasarım ve güvenlik standartlarının belirlenmesi konusunda rapor oldukça dikkat çekiyor.
Geri dönüştürülemeyen plastik atıkların tasarım ve güvenlik standartlarının belirlenmesi ve uygulanması ile üreticilerin mikro plastik içeren ürünlerden sorumlu tutulmasının geri dönüştürülemeyen plastik atıklar sorununu uygun yolda çözebileceği raporda ifade ediliyor.
(DHA)