Sigara İçenler Felç Olma Olasılığınız Çok Yüksek! Bu Belirtiler Varsa Dikkat

Sigara kullanımının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sigaranın yol açtığı sağlık sorunları arasında mide hastalıkları cilt sağlığına ilişkin sorunlar kemik hastalıkları beyin ve akciğerlere ilişkin hastalıklar ve kısırlık gibi durumlar yer almaktadır.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigara kullanımının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sigaranın yol açtığı sağlık sorunları arasında mide hastalıkları cilt sağlığına ilişkin sorunlar kemik hastalıkları beyin ve akciğerlere ilişkin hastalıklar ve kısırlık gibi durumlar yer almaktadır. Ayrıca sigara kullanımı felç olasılığını da yüzde 50 oranında artırmaktadır.

Sigara Kullanımı ve Kanser Riskinin Artması

Sigara dumanında bulunan zehirli maddeler bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere neden olabilir. Normalde vücut kanserleşmiş hücreleri tespit eder ve yok eder. Ancak sigara kullanan kişilerde bağışıklık sistemi zayıfladığı için kansere yakalanma riski artar.

Bunun yanı sıra sigara dumanındaki zehirli maddeler hücre DNA’sına doğrudan zarar vererek kontrolsüz büyümeye ve çoğalmaya yol açabilir. Bu şekilde akciğer kanseri başta olmak üzere kan mesane serviks karaciğer ağız ve boğaz gastrointestinal sistem kanserlerine yakalanma olasılığı artar.

Sigarayı Bıraktıktan Sonraki Olumlu Etkiler

Sigaranın zararlarına gelince sigarayı bırakmanın olumlu etkileri hemen başlar. Tansiyon dengelenir kalp atışları normal düzene döner dolaşım iyileşir ve dokulara ulaşan oksijen miktarı artar. Bu etkileşim sonucunda cilt görünümünde iyileşme sağlanabilir ve erkeklerde sperm sayısı ile kalitesinde artış gibi olumlu etkiler gözlemlenebilir.

Sigarayı bıraktıktan yaklaşık 8 saat sonra kandaki karbonmonoksit seviyesi düşer ve oksijen düzeyi yükselir. Tat ve koku alma duyusu normale döner ağız kokusu ortadan kalkar dişlerdeki sarı lekeler azalır. Birkaç hafta içinde fiziksel aktiviteler sırasında erken yorulma azalır ve akciğer verimliliği artar.

Sigarayı Bırakmanın Uzun Vadeli Olumlu Etkileri

 Bir yıl içinde yorgunluk sorunu azalır burun tıkanıklığı nefes darlığı öksürük gibi problemler düzelir. Sigarayı tamamen bıraktıktan sonra kalp hastalıklarına yakalanma riski önemli ölçüde azalır. 5 yıl sonra ağız boğaz gastrointestinal sistem mesane ve üreme organlarına ilişkin kanserlere yakalanma olasılığı azalırken 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski yarı yarıya azalır.

Sigaranın zararları bırakıldıktan sonra azalmaya başlar ve zamanla ortadan kalkar. Bu nedenle sigara kullanımına bir an önce son vermek sağlığı korumak için önemlidir. Sigarayı bırakmak isteyen bireylerin sağlık kuruluşlarına başvurarak destek almaları önerilir. Sağlık profesyonelleri sigara bırakma programları ve tedavileri konusunda yardımcı olabilir ve bireylere motivasyon sağlayabilir.

DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sigara İçenler Felç Olma Olasılığınız Çok Yüksek! Bu Belirtiler Varsa Dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin