Sivil toplum kuruluşları, İstanbul Politikalar Merkezi’nde düzenledikleri bir toplantıda Türkiye’nin iklim hedeflerinin güncellenmesi çağrısında bulundu. Toplantıya katılan 17 sivil toplum ve düşünce kuruluşu temsilcisi, Türkiye’nin emisyon azaltım hedefinin 2030’a kadar yüzde 35 mutlak emisyon azaltımını içermesi gerektiğini vurguladı.
Geçen yıl başlatılan kampanya kapsamında düzenlenen ‘İklim Hedefi ve Yeşil Dönüşümün Ekonomik Faydaları’ paneline, ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Voyvoda, İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç ve Sağlık ve Çevre Birliği HEAL Türkiye Sağlık ve Enerji Politikaları Kıdemli Danışmanı Funda Gacal katıldı.
Türkiye’den COP28 Öncesi Net Sıfır Taahhüdü 2030 Hedefi Kritik
Panel, 30 Kasım’da Dubai’de başlayacak COP28 İklim Zirvesi öncesi hükümete ortak bir çağrı içeriyordu. Çağrıda, Türkiye’nin 2053’te net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı yapması gerektiği belirtildi. Katısöz, toplantıda yaptığı açıklamada, Bugünden emisyonlarımızı azaltırsak hem daha az maliyetli hem de planlı bir dönüşümü başarabiliriz. Ama 2030, 2038’lere kadar emisyonlarımızı artırıp sonradan 2053 net sıfır olmayı öngörürsek daha maliyetli ve daha zorlu bir yol olacak. Bugün verdiğimiz her karar bizi 2053’e yaklaştırabilir ya da uzaklaştırabilir. Bu açıdan 2030 hedefi kritik” dedi.
Sivil Toplumdan Çağrı, COP28 Öncesi İklim Paneli Önemli Adım
SEFiA Direktörü Bengisu Özenç ise ulusal emisyon azaltım hedefinin daha iddialı bir seviyeye çekilmesini istediklerini belirterek, Mevcut haliyle oldukça iddiasız bir seviyedir. Hem yatırımcıların hem de ticaret yapanların çok önünü göremeyeceği bir hedef sunuyor. Daha öngörülebilir bir ortam içerisinde değişen dönüşen küresel dünyada Türkiye’nin daha iddialı bir aktör olarak yer almasını istiyoruz şeklinde konuştu. Bu gelişmeler, iklim değişikliği konusunda Türkiye’nin hedeflerini güncelleme çağrısı yapan sivil toplum kuruluşlarının çabalarını ve COP28 İklim Zirvesi öncesi yapılan bu panelin önemini yansıtmaktadır.