Taklitçi Hastalık Lyme: Teşhis Etmek Oldukça Zor

Taklitçi Hastalık Lyme: Teşhis Etmek Oldukça Zor
Taklitçi Hastalık Lyme: Teşhis Etmek Oldukça Zor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle bahar ve yaz aylarında kene vakalarının artış göstermesi sağlık açısından oldukça dikkat etmemiz gereken durumlardan biridir. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, Lyme hastalığının insanlara sadece kenelerden bulaştığını ve semptomlarının belirsizliğinden dolayı teşhis koymanın zor olduğunu belirtiyor.

Lyme Hastalığı Birçok Hastalığı Taklit Ediyor!

Kene ısırmalarına yaz aylarında sıkça rastlandığını ve bu durumun ciddi  sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğini belirten Dr. Güler Delibalta, ”Ülkemizde Lyme hastalığı tanısı almış hasta sayısı çok değil. Fakat kronik şikayetleri olan ve tanı konulmamış hastalarda dikkatli olmakta fayda var” dedi.

Taklitçi Hastalık Lyme: Teşhis Etmek Oldukça Zor
Taklitçi Hastalık Lyme: Teşhis Etmek Oldukça Zor

Lyme hastalığının belirtileri birçok farklı hastalıkla karıştırılabiliyor. Örneğin Kronik yorgunluk, ALS, fibromiyalji, depresyon, iltihaplı romatizma, uykusuzluk sorunları, MS (multiplskleroz) gibi hastalıkları taklit eden belirtileri vardır. Bu durumdan ötürü Lyme hastalığına yakalanmış bir bereye tanı koymakta pek doğal olarak güçleşiyor. Yukarıda saydıklarımız hakkından bilgi veren Dr. Güler Delibalta, daha önce Lyme hastalığı teşhisi koydukları ve tedavisini gerçekleştirdikleri bir hastası ile örnek vererek, Geçen yıl İngiltere’den Ezgi adında bir hastamız gelmişti. Ezgi geldiğinde yürüyemiyordu, durumu ağırdı. Hastalığı için yıllar içinde birçok görüşe başvurmuş fakat tanı konulamamış. Ezgi, tanı ve tedavi için hastanemize başvurdu ve yapılan tetkikler sonucu Ezgi’ye Lyme hastalığı tanısı koyduk. Uzun süreli bir tedavi sonrasında sağlığına kavuştu. Maalesef Lyme hastalığı belirsiz semptomları nedeniyle tanı konulmasını zorlaştıran bir hastalık. Bu yüzden ‘sessiz katil’ ve ‘büyük taklitçi’ gibi isimlerle de anılır.” dedi.

Belirtiler Kene Isırdıktan Haftalar Sonra Ortaya Çıkabilir

Lyme hastalığına yakalanmış birinin erken dönemde antibiyotikle tedavi edilebilmesi mümkün. Erken dönem olarak adlandırılan evrenin belirtileri genellikle kenenin ısırmasından 1-2 hafta sonra başlar ve bu hastalığı yakalanan kişilerin bir kısmında; 4 hafta veya daha uzun sürebilen yorgunluk, ateş titreme, halsizlik, kaslarda ağrı ve baş ağrısı ile birlikte ortası soluk kenarları kırmızı halka şeklinde döküntüler gelişmekte.

Bu hastalık türünde tedavi olunmadığı takdirde, mikroorganizma eklemlere, sinir sistemine ve kardiyovasküler sisteme yayılabilir. Lyme hastalığının belirtileri kene ısırmasından haftalar sonra ve hatta aylar sonra dahi ortaya çıkabilir. Tehlike arz eden bu hastalıkta uyuşma, yüzünüzün bir tarafında geçici felç, çarpıntı, göğüs ağrısı veya nefes darlığı şeklinde belirtiler söz konusu olabilir.

Yukarıdaki açıklamalara ek olarak Dr. Güler Delibalta, ”Kene ısırmasından aylar veya yıllar sonra Lyme hastalığı geç döneme ilerleyebilir hatta bu durum eklem romatizması ve kalp iltihabı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eklem romatizması genellikle geç dönemde ortaya çıkar ve tedavi edilmeyen hastaların yüzde 60’ında görülür. Bu dönemde ayrıca nörolojik ve kalp hastalıkları da görülebilir.” dedi.

Kene Konusunda Kesinlikle Dikkatli Olunmalı

Keneler yıl boyunca ortaya çıkabilirler ancak genellikle sıcak aylarda daha yoğun görülebilmekte. Kenelerle temastan korunmak için önerilerde bulunan Dr. Delibalta, ”“Keneler genellikle çimenli ve ağaçlık alanlarda bulunur. Kamp veya piknik yaptığımızda, evcil hayvanları yürüyüşe çıkardığımızda veya bahçe işleriyle uğraşırken kenelerle yakın temasta bulunabiliriz. Bu nedenle korunmak için, kene açısından riskli bölgelerde bulunduktan sonra duş alınması, varsa evcil hayvanlarımızın üzerinde ve vücudumuz üzerinde gerekli kontrollerin yapılması önemlidir.” dedi.

Kaynak : DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Taklitçi Hastalık Lyme: Teşhis Etmek Oldukça Zor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin