Yapay Zekayla Öne Çıkacak 5 Meslek Açıklandı!

Yapay Zekayla Öne Çıkacak 5 Meslek Açıklandı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay zekanın hangi meslekleri ne yönde etkileyeceğine yönelik Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) başkanı ve kurucusu olan Zafer Küçükşabanoğlu gelişen yapay zeka ile birlikte hangi mesleklerin ortaya çıkacağını açıkladı.

Yapay zeka, geleceğin teknolojisi olarak ön görülürken artık günümün teknolojisi olmuştur. Ülkelerin ekonomik kalkınmalarına yol açacak ve 2030 yılına kadar 15,7 trilyon dolarlık ekonomik hacim yaratması için itici rol üstleneceği hesaplanıyor. Yakın zamanda yapay zeka, enerjiden tarıma, eğitimden savunmaya kadar pek çok alanda görülmeye ve nüfuz etmeye başlamış olacak.

Geçtiğimiz günlerde Goldman Sachs’ın raporunda yer alan ‘Yapay zeka 300 milyon tam zamanlı işin yerine geçebilir’ bilgi epeyce dikkat çekmişti. Aynı raporda da yer alan ‘Yapay zeka aynı zamanda yeni işlerin ortaya çıkmasını ve verimliliğin daha da yükselmesini sağlayabilir’ ifadesi akıllarda soru bırakmasına neden oldu.

Yapay zeka ile başlayacak teknolojik dönüşümün Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yer alan verilerin ışığı altında teknolojinin 2025 yılına kadar 85 milyon kadar istihdam kaybına yol açacağı ön görülmesi yapılırken 97 milyon istihdam yapacağı belirlendi. Teknolojik dönüşüm başladığında bazı meslek grupları ortadan kalkarken bazıları da yeni meslek gruplarına dönüşeceği aşikar olarak belirlenmiştir.

Yapay Zeka İle Birlikte Ön Görülen 5 Yeni Meslek

Yapay zekanın dönüştürücü etkisiyle her değişim başka bir değişimin habercisi olmuştur. Yapay zeka sayesinde mesleklerde dönüşmeye başladı. Dönüşüme dair atılan ilk adımlar yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar tarafından belirlenmeye başlandı.

Mesleklere ayak uydurmak zor olacağından dolayı teknolojik birikimler uzmanların odak noktası olmuştur. Eski alışkanlıklar artık geçmişte kalabilir. Uzmanlar, geleceğin teknolojisi olarak görülen Yapay Zekanın şimdi geldiğini ön görüyor. Teknolojik birikimlerin sonucu olarak ‘Ne yaparsan yap, teknoloji ile yap’ dönemi gelmesi yakın.

Önde gelen isimlerden olan uzmanlar, 2025 yılı ve sonrası için hukuk, mimarlık, tıp ve siyaset gibi mesleklerin önemli ölçüde değişeceğini vurguluyor. Özellikle Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte bu alanlarda da rahatlıkla olabileceği düşünülüyor. Yapılan araştırmalar sonucu olarak gelmesi beklenen 5 meslek ile hem fikir.

Uzay Turizm Rehberliği

Son aylarda uzay turizmi popüler konuların arasında olduğu belirlenmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzay turizm rehberliği, ön plana çıkması bekleniyor. Kaynak olarak ise Elon Musk ve Jeff Bezos gibi ünlü iş adamlarının yapmış olduğu çalışmaları örnek olarak gösteriliyor.

Geçen aylarda Gateway Vakfının, uzayda otel açma fikri uzay konusundaki mutluluğu bir adım öne taşımasına sebep olmuştu. 2027 yılında açılması beklenen uzay oteli, beraberinde pek çok iş kolunu da getirecektir. Bununla bağlantılı olarak otellerin açılmasıyla yapay teknoloji dünya yörüngesinde uzay görevlerini tasarlamak, yörünge temizliği, veri işlemek gibi pek çok ihtiyacı yerine getirecek.

Dünyayı gözleyen uydular fazlasıyla veri ürettiğinden dolayı bu verilerin bir araya getirilmesi için yapay zeka kabiliyeti kullanacağı ön görülmektedir. Karar verme yetisi kazanan robotlar ve otonom araçlar sayesinde ise uzak ekosistemine büyük katkılar vermesine neden olacaktır.

Yaşanması planlanan bu gelişmeler sonucu olarak uzay turizm rehberliği yapay zekanın gelişmesiyle popüler mesleklerin arasına girecek. Böylelikle uzay keşif çalışmaları için rehber niteliğinde gelecek olacak.

ChatGPT Analistliği

Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte geleceği ön görülen ikinci meslek ise ChatGPT analistliğidir. OpenAI şirketinin geliştirdiği ve yapay zeka ile ilgili verileri eğitmek adına tüm dünya insanlarına açtığı ChatGPT, eğitimden başlayıp her alanı dönüştürmeye başlamıştır. Günümüzde kullanılan türevi ise dijital asistan olarak geçmektedir.

Her sorulan soruya yapısından veri kütüphanesi sayesinde mantıklı cevaplar verebilen yapay zeka teknolojisi yakında yeni bir mesleği doğuracak gibi görünüyor. Geçtiğimiz aylarda lansmanı gerçekleştirilen teknolojinin önceki teknolojilerden daha gerçekçi olması sebebiyle pek çok insanın odak noktası haline gelmiştir. Özellikle gelecekte özel sektörlere, devlet kurumlarına ve akademik camialara ChatGPT analistliği ihtiyaç duyulacaktır.

Metaverse Polisliği

Metaverse teknolojisini geçtiğimiz sene duymaya başladıktan sonra özellikle son zamanlarda da popülerliğini korumasına neden olmuştur. Bu doğrultuda Metaverse Polisliği yapay zekanın gelişmesiyle gerek duyulan meslek haline gelmiştir. İlk çıktığı tarih olarak 31 yıl önceki 1992 yılından bilim kurgu yazarı Neal Stephenson’un ‘Snow Crash’ isimli romanından esinlendiği düşünülen Metaverse, 2023 yılında çokça duyduğumuz kavram halindedir.

Romanda bahsedilen çevrimiçi ortamdaki insanların dünyaya keşfetme felsefesi gerçek olmuşa benziyor. Ayrıca kitapta insanların dijital avatarlarını kullanarak sanal gerçeklikte dünya yaratma fikri de olması Metaverse polisliğine gerek duyulmasına sebep olmuştur. Beklenmeyen bir şekilde ekim 2022 yılında da Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in şirketinin ismi Meta olarak değişmesi, popülerliğini uzunca koruması bekleniyor.

İklim Teknolojileri Uzmanlığı

Yapay zekanın gelişmesi ile birlikte dördüncü meslek olan İklim Teknolojileri Uzmanlığı, son derece önemli olacağı ön görülmektedir. Buna dayanak olarak son yıllarda gerçekleşen ve yakın gelecekte iklim sorunları gündemden düşmeyecek. Hiç kuşkusuz insanların en büyük engeli değişen iklim sorunları olacaktır.

Küresel ısınma gibi insanların sorunlarına olası çözüm getirecek iklim konuları, son derece etkili olacaktır. Çözüm için her geçen gün çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Yeni teknolojinin özellikle enerji üretimi, verimli kullanılması, depolanması ve dağıtımı gibi süreçlerde yardım etmesi bekleniyor.

Ayrıca beraberinde getireceği enerjin yakın yerde üretilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması, mikro teknolojilerin çıkması da ön görülen teknolojilerin arasında yer alıyor. Sektörün uzmanları özellikle yapay zekanın gelişmesiyle birlikte iklim teknolojileri uzmanlığının önemli yerlere geleceğinde hem fikir.

Derin Kurgu Tespit Uzmanlığı

Teknolojinin alt çalışmalarından biri olan Deepfake veya derin kurgu teknolojisi ön plana çıkacak mesleklerin arasında beşinci sıradadır. Adı yavaş yavaş duyulsa da özellikle Nicolas Cage videolarıyla son derece öne çıkmıştı.

Deepfake teknolojisi tanımlanırsa en temel hayliyle derin öğrenme yollarını kullanarak dijital yüz ve ses taklidi yapan sistemdir. Yapay zeka sayesinde ise tek tıkla dijital görüntüleri birleştirip, ses, yüz, mimikler ve konuşmalar taklit edilerek gerçeğinin bir kopyası elde ediliyor. İnsanlar tarafından ayırt edilemeyen inandırıcı videolar üretebiliyor.

Zamanla bu durum kişi ve kurumları zedeleyebilecek yollara sevk edebilecektir. Hatta uluslararası krizlere neden olması ön görülen teknolojinin başına derin kurgu tespit uzmanlığı mesleği çözüm olabilecektir. Meslek, gerçekleştiğinde medya başta olmak üzere kamu ve özel sektörde istihdam edilecek konuma gelecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay Zekayla Öne Çıkacak 5 Meslek Açıklandı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin