2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvurularında rekor bir artış yaşandığı bildirildi. 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan YKS’nin TYT (Temel Yeterlilik Testi) birinci oturumuna 3 milyon 527 bin 463 aday AYT (Alan Yeterlilik Testi) ikinci oturumuna 2 milyon 573 bin 136 aday ve YDT (Yabancı Dil Testi) üçüncü oturumuna ise 338 bin 014 aday başvurdu. Geçen yıla kıyasla TYT’ye yapılan başvurularda 293054 artış AYT için 516136 artış ve YDT’de ise başvuruların 169584 arttığı görüldü.
Dinlenmek Stresten Uzak Durmak ve Konuları Gözden Geçirmek Önemli
Öğrenci Dekanı Serhat Butur bu yıl başvurularda gözle görülür bir artış olduğunu belirterek artan başvuru sayısının rekabeti de artıracağını vurguladı. Aday öğrencilere tavsiyelerde bulunan Butur sınav öncesinde dinlenmenin önemine değindi. Yoğun çalışmalardan kaçınılması uyku düzeninin korunması ve stresten uzak durmak için sakinleştirici aktiviteler yapılması gerektiğini söyledi. Butur sınava sayılı günler kala öğrencilerin konuları hızlı bir şekilde gözden geçirmesinin faydalı olacağını belirtti.
Odaklanın Motive Olun ve Soru Çözümünde Başarılı Olun
Tüm konuları tekrar etmek yerine daha önce çalışılan ve üzerinde iyi derecede hakim olunan konulara odaklanmanın ve bilgilerin tazelenmesinin önemine değindi. Motivasyonun önemine de değinen Butur hedefleri göz önünde bulundurmanın ve pozitif düşüncelerle kendini motive etmenin başarıya olan inancı güçlendireceğini ifade etti. Daha önce çıkmış soruların gözden geçirilmesinin sınav formatına aşina olmayı sağlayacağını ve soru çözümünde hızlı ve doğru cevaplar verme konusunda yardımcı olabileceğini belirtti.
Sınav Günü İçin Hazırlıklar Önceden Yapılmalı
Sınav günü için hazırlıkların önceden yapılması gerektiğini vurgulayan sınav giriş belgesi kimlik kartı kalemler ve diğer gereksinimlerin önceden hazırlanmasını ve sınav merkezinin konumunun kontrol edilerek ulaşımın planlanmasını önerdi. Ayrıca sınav merkezine cep telefonu bilgisayar tablet telsiz kamera gibi iletişim depolama ve veri aktarma cihazlarının getirilmemesi gerektiğini hatırlattı.
Sınav günü için öğrencilere zihinsel ve fiziksel rahatlama tekniklerini kullanmalarını önerdi. Derin nefes almak meditasyon yapmak hafif egzersiz yapmak veya yürüyüşe çıkmak gibi aktivitelerin sakinleşmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca sınav günü stresini minimize etmek için hazırlıkların önceden tamamlanması gerektiğini vurguladı.