YSK Başkanı Ahmet Yener, 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Deprem bölgesindeki seçimin nasıl gerçekleşeceği konusunda kamuoyunda kuşkular olduğunu ifade eden Yener, YSK’nın ve deprem bölgesindeki il ve ilçe seçim kurullarının özverili bir çalışma yürüterek gerekli tedbirleri aldığını ve seçimin sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağladığını dile getirdi. Ayrıca, ikinci turun Türk demokrasi hayatında ilk kez gerçekleşen bir süreç olduğunu vurguladı.
YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerde yüksek bir katılım oranının olduğunu belirterek bu durumun Türk halkının demokrasiye olan inancını gösterdiğini ifade etti. İki tur arasında yaklaşık yüzde 3’lük bir katılım düşüklüğü olduğunu belirten Yener, bu düşüklüğün sebebini net bir şekilde belirlemenin mümkün olmadığını söyledi. İkinci turda seçime katılımın arttığı tek ilin Tunceli olduğunu ve Tunceli’de az da olsa ikinci turda daha fazla katılım olduğunu belirtti. Gümüşhane’de ise birinci turda yüzde 82,97 olan katılımın ikinci turda yüzde 81,02’ye düştüğünü ve en az düşüşün bu ilde olduğunu söyledi. Düzce ilinin ise birinci ve ikinci turda en yüksek katılımın olduğu il olduğunu ifade etti.
YSK Başkanı Ahmet Yener: “Seçim Sürecinde Kamuoyu Mümkün Olduğu Kadar Bilgilendirildi”
YSK Başkanı Ahmet Yener, seçim sürecinde kamuoyunun mümkün olduğu kadar bilgilendirildiğini ve seçim güvenliği konusundaki yanlış algıların sebebini YSK’nın tespit etmesinin mümkün olmadığını belirtti. Türkiye’de seçim sisteminin yıllardır düzenli bir şekilde işlediğini ve seçim sürecinde tüm verilerin siyasi partilerle paylaşıldığını ifade etti. Seçmen listelerinin askıya çıkmasından askıdan indirilmesine kadar olan süreçte 24 siyasi partiyle bilgi paylaşımının yapıldığını belirtti. Seçim güvenliği açısından önemli bir verinin, siyasi partilerden seçmen listelerine yönelik herhangi bir itiraz gelmemesi olduğunu vurguladı. Ayrıca, oy verme gününde yasal mevzuat gereği sandıklarda siyasi partilerin temsilcilerinin bulunduğunu ve vatandaşların oy sayım işlemlerini istedikleri takdirde izleme ve gözlemleme imkanına sahip olduklarını söyledi.
YSK Başkanı Ahmet Yener, sandıklardaki sonuçların siyasi parti temsilcileri tarafından ıslak imzayla onaylandığını belirtti. Eğer sistemdeki veriler ile siyasi parti temsilcilerinin tutanağı arasında bir çelişki varsa, temsilcilerin bunları il/ilçe seçim kurullarına ve YSK’ya taşıma hakları olduğunu hatırlattı. Bu prosedürler sayesinde oyların yanlış sayılması veya bir partiden başka bir partiye aktarılması gibi durumların mümkün olmadığını vurguladı.
Yener, YSK’ya gelen ilk verilerin ise kırsal veya kentsel ayrım olmaksızın seçmen sayısı ve sayım yapılan okulun İlçe Seçim Kurulu’na yakınlığı ile ilgili olduğunu açıkladı.
“YSK’da Hazırlık Süreci Başladı”
Ayrıca, Yener 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçim öncesinde YSK’da hazırlık sürecinin başladığını belirtti. Yerel seçimlerle ilgili yasal değişikliklerin masaya yatırıldığını ve buna göre YSK’da yapılması gereken düzenlemelerin belirlendiğini söyledi. Yerel seçimlerle ilgili genelgelerin düzenlemelerinin yapılacağını da ekledi.
YSK Başkanı Ahmet Yener, elektronik seçim sistemiyle ilgili olarak şu anda yasal olarak yurt dışında kullanılabileceğini ancak Türkiye’de henüz uygulanmadığını belirtti. Yener, “Benim şahsi düşüncem; Türkiye nihayetinde elektronik oylama sistemine geçecektir. Bu önümüzdeki seçimde mi olur yoksa iki ya da üç seçim sonrası mı olur; ancak bu nihayetinde bir gün gerçekleşecektir. Biz kurul olarak yerel seçimlerden sonra bir çalışma yapıp bunu parlamentoya, siyasi partilerimize sunmayı düşünüyoruz, takdir parlamentonun. Eğer bu şekilde bir irade ortaya çıkarsa, Yüksek Seçim Kurulu da buna göre hazırlığını yapıp, elektronik ortam için gerekli tedbirleri alıp, bu uygulamayı da başarılı bir şekilde gerçekleştirecektir” şeklinde konuştu.