Almanya’da personel açığı artması nedeniyle işçi alımı başvuruları başlayacak. Almanya yazılım mühendislerinden tesisatçılara ve hasta bakıcılarına kadar birçok alanda işçi arayacak. Ülkede nüfusun yaşlanması hızlanıyor ve her geçen gün personel eksikliği daha da büyüyor. Her iki işletmeden birinin personel aradığı belirtiliyor. Almanya Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onaylayarak Türkiye dahil tüm ülkelerden personel alımı yapacak. Jobstas adlı sistem Almanya’daki işverenlerle Türkiye dahil diğer işçileri bir araya getiriyor. Alman Ticaret ve Sanayi Odaları her iki işletmeden birinin personel aradığını paylaştı.
Almanya Hangi Mesleklerden İşçi Alımı Yapacak?
Ülkede 1.8 milyon personel açığı bulunuyor ve bu açığın 2030 yılına kadar 3 milyonu aşması bekleniyor. Sosyal pedagog çocuk bakıcısı/eğitmeni hasta bakıcısı tohumlama elektrik uzmanı hemşire tesisatçı/yazılımcı fizik tedavi uzmanı TIR şoförü/otobüs şoförü ve kamu sektörü gibi kadrolarda en fazla eksiklik yaşanıyor. İnşaat sektöründe ise kalifiye ustalar garsonlar mühendisler güvenlik görevlileri ve temizlik personelleri gibi kadrolarda ciddi eksiklikler bulunuyor. Yurtdışından gelecek olan personelin uçak bileti konut bulma dil kursu gibi tüm yasal prosedürleri işverenler tarafından karşılanıyor. Jobstas ise sistem aracılığıyla 2025 yılı sonuna kadar 35 bin kişiyi Türkiye’den Almanya’ya getirmeyi hedefliyor.
Almanya İşçisine Aylık Ne Kadar Maaş Ödüyor?
Ülkede iş piyasasında henüz keşfedilmemiş bir potansiyel bulunuyor bu potansiyel işsiz gençleri de kapsıyor. OECD‘nin 2022 yılındaki araştırmasına göre 18-24 yaş arasındaki her 10 Alman’dan 1’i çıraklık eğitimini tamamlamamış ve çalışmıyor. Bu oranın %9.7 olması gerekiyor yani yaklaşık 590 bin genç insan işsiz durumda. Bu personel açığı ülkede maaş aralığının da yükselmesine neden oluyor. İngilizce veya Almanca bilen bir öğretmen veya eğitmen okul öncesi eğitimde çalışarak yılda 40 bin euro brüt maaşla başlayabiliyor. Yazılımcılar 70 bin euro deneyimli doktorlar ise 100 bin euro kazanabiliyor.
Almanya’dan Fırsat Kartı Uygulaması Geldi
Uzun açıklamasının devamında ülkenin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Green Card uygulamasına benzer bir Fırsat Kartı uygulaması başlatacağını ifade etti. Bu programda diploma dil bilgisi sertifikası mesleki tecrübe ve yaş gibi kriterler göz önünde bulundurulacak. Fırsat Kartı puanlama sisteminin çalışma şeklide belirtildi. İyi düzeyde Almanca bilenlere 3 puan İngilizce bilenlere 1 puan verilecek. 35 yaş altındakilere 2 puan 40 yaşından küçüklere 1 puan tahsis edilecek. Yükseköğrenim alanına mesleki niteliğe ve tecrübeye 4 puan öncelik verilecek. Başvuru sahiplerinin ülke tarafından kabul edilmesi için en az 6 puan toplamaları gerekecek.