İnsanların anlık oluşan ihtiyaçlarına odaklanan ve bireylerin birbirlerinin taleplerini çözerek ek gelir elde etmesine imkan sağlayan Aylak adında bir mobil uygulama üretildi ve Android ve İOS uygulama mağazalarında yayımlandı.
Aylak Mobil Uygulama Yayımlandı
Aylak Kurucusu Cengizhan İpek, uygulamaya dair bilgiler verdi. Yaptığı açıklamada Aylak adındaki bu uygulamanın, arabası veya evi olmasa da paylaşım ekonomisini bir gelir modeline dönüştürmek isteyen insanlara hitap ettiğini belirten İpek, ”İnsanların günlük ihtiyaç ve isteklerini karşılamalarına yardımcı olacak ve bu talepleri karşılayan kişilerin de kazanç elde etmesini sağlayacak bir platform oluşturmak için yola çıktık.” dedi.
Uygulamada neler var?
Paylaşım ekonomisi ve gig ekonomisi gibi kavramların yaygınlaşmasının global ekonomik koşullarla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Cengizhan İpek, uygulama içerisinde bulunan bazı taleplere örnek verdi;
- Gıda teslimatı yapabilirsiniz
- Sürüş hizmeti verebilirsiniz
- Evcil hayvanlara bakabilirsiniz
- Parça başı ücretlendirme ile bir takım işleri yapabilirsiniz
- Kuru temizlemeye verilmesi gereken bir elbise veya bir mekanda unutulan sarj cihazı gibi taleplere karşılık vererek kazanç elde edebilirsiniz.
Kısacası boş vakti olan herkesin, arabası veya evi olmasa dahi uygulama içerisindeki mevcut taleplere karşılık vererek kazanç elde edebileceği bir uygulama olan Aylak için İpek, şunları söyledi;
”…Bu talebe yanıt verebileceğini düşünen bağımsız çalışanlar da süre ve ücret teklifi göndererek işi üstlenebiliyor. Talebin tamamlanması durumunda iki taraf da uygulama üzerinden onay verdiğinde teklif edilen tutar, işi gerçekleştiren kullanıcıya aktarılıyor. Bu sayede bir mobil uygulama üzerinden ulaşılamayacak hiçbir ürün ya da hizmet kalmıyor.”
İnsanlar Gün İçinde Ulaşamadıkları Ürün ve Hizmetlere Ulaşabiliyor
Aylak ekibi olarak paylaşım ekonomisinin çevresel etkilerini de göz ardı etmediklerini dile getiren İpek, dünyaya zarar vermeyen, çevre dostu ve paylaşıma dayalı bir ekonominin mümkün olduğunu kanıtlamaya çalışan bir uygulama olan Aylak’ın bu konuda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun bir politika geliştirdiklerini söyledi.
Uygulama içerisindeki talepleri gerçekleştirmek adına harekete geçen kişilerin, gerekmediği sürece motorlu taşıtları kullanmamalarını ve üstlendikleri görevleri; yaya bir şekilde, bisikletle, elektrikli scooter’la veya toplu taşıma araçlarıyla ilerleyerek gerçekleştirmelerini çevreci hediyeler, ödüller ve tanıtımlarla teşvik ettiklerini belirten İpek, uygulama olarak kadrolu ve esnaf kurye çalıştırmadıklarını ve sahada kendilerine ait ekiplerinin olmadığını söyledi.
Aylak uygulamasının talepte bulunmak isteyen ve talepleri karşılamak isteyen insanlar arasında bir aracı niteliğinde olduğunu belirten İpek, ”Aylak, hız vaat etmiyor; ulaşılmazı vaat ediyor. Bir yandan insanlar gün içinde ulaşamadıkları ürün ve hizmetlere ulaşabiliyor, diğer yandan özellikle üniversite öğrencisi gibi harçlık çıkarmaya ihtiyaç duyan ve vakti olan kişiler kazanç elde edebiliyor.”
2024 Sonunda Yurt Dışına Açılmayı Hedefliyoruz
İlerleyen zamanlarda kullanıcılara pek çok hizmete erişme olanağı sunmayı hedeflediklerini belirten İpek, uygulamanın önce ülkemizde, ardından da küresel pazarda aktif olan süper bir uygulama olarak konumlanmasını istediklerini söyledi.
Son olarak İpek, 2020’den bu yana sürdürmüş oldukları yolculuklarında yaşadıkları değişimlerle geldikleri bu noktadan memnun olduklarını ve Mart 2023 tarihi itibariyle herkesin kullanımına açmış oldukları uygulamanın geleceğine dair 2024 sonunda yurt dışına açılmayı hedeflediklerini ve bu doğrultuda çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.
Kaynak : DHA