Bakan Koca: ‘’AB Fonlarından Suriyeli Doktor ve Hemşirelere Ücret Ödeniyor’’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Koca, Suriyeli doktor ve hemşirelere ödenen ücretle ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Sağlık Bakanı, Suriyeli doktor ve hemşirelerin ücretlerinin Avrupa Birliği (AB) fonundan karşılandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kabine toplantısı gerçekleştirildi. Kabine Toplantısı’nın sona ermesiyle birlikte medya mensuplarının karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sorulara yanıt verdi. Suriye’den gelen doktor ve hemşirelerin istihdam edilmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Koca, ‘’2 sene önce katıldığım Göç ve Sağlık başlıklı toplantıda söylediğim sözler çarpıtılarak aktarıldı. Uluslararası bir toplantı olduğu için yabancı katılımcılara bilgi vermek amacıyla bir konuşma yapmış; göçmen ve sığınmacıların sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan çalışmaları anlatmıştım. Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonlarla göçmen sağlık merkezlerinin giderleri karşılanmaktadır. Göçmen sağlık merkezlerini ağırlıklı olarak Suriye’den gelen insanlar kullanmaktadır’’ diye konuştu.

Göçmen Sağlık Merkezlerinde İstihdam

, ‘’Göçmen sağlık merkezlerinden ağırlıklı olarak Suriyelilerin hizmet aldığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘’Göçmen sağlık merkezlerinde görev alan sağlık çalışanlarına eğitimlerini biz veriyoruz. Geçici olmak şartıyla; sözleşmeli olarak Suriye’den gelen vatandaşlar istihdam edilmektedir. Sağlık çalışanlarının giderleri ise Avrupa Birliği tarafından sağlanan fonla ödenmektedir. Ülkemizin öz kaynakları ile Suriyeli sağlık çalışanlarına ödeme yapılması söz konusu değil. Göçmen sağlık hizmetleri sayesinde Suriyeli sağlık personeli çalışarak yükümüzü hafifletiyor. Buradaki giderler Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor. Sistemin yükünün hafifletilmesi sağlanarak, iyileştirme sağlanıyor. Suriye’den gelen 4 bin kişinin istihdam edileceği yönündeki haberlerin bugün gündeme getirilmesini ise manidar buluyor, yorumu vatandaşlarımıza bırakıyorum’’ ifadelerini kullandı.

Bakan Koca: ‘’Yerli Aşı Üretimi Artacak’’

Gazeteciler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yerli aşı üretimiyle ilgili gelişmeler hakkında sorular yöneltti. Bakan Koca aşı üretimindeki son gelişmelerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

‘’Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Hıfzıssıha Merkezi projesi henüz inşaat aşamasında bulunuyor. Hıfzıssıhha Merkezi’nin ilk etabı tamamlanırken; ikinci etap için çalışmalar devam ediyor. Merkezin inşasının tamamlanmasının ardından yüzde 86 oranında yerli aşı üretilmesi sağlanacak. Kuduz aşısı, Hepatit-A, suçiçeği üretimlerini teknolojik transferlerle yerleştirmeye başladık. Hıfzıssıhha Merkezi’nin tamamlanması ile birlikte yerli aşı üretim oranları yükselmeye başlayacaktır. Bulunduğumuz aşama da önemli bir nokta. Turkovac üretimi ile aşı üretebileceğimizi kanıtlamış olduk. Aynı şekilde bağışıklık sistemi için aşı üreterek devam edeceğiz.’’

‘’Kızamık Salgını Yok’’

Bakan Koca, ‘’Kızamık vakaları kontrol altına alındı ve tedavi süreçleri başladı. Dolayısıyla kızamık salgını gibi bir durum yok. Filyasyon çalışmalarımız tedbirli bir şekilde devam ediyor. Göçten kaynaklı olarak farklı ülkelerde kızamık sorunları artmaya başladı. Başta İstanbul olmak üzere diğer bölgelerde vakalar ortaya çıktı. Kızamık vakalarının yüzde 86’sının İstanbul’da olduğu tespit edildi, lakin kontrol altına alınmış vaziyetteler. Bugüne kadar hiç aşı yapılmamış olan çocuklara aşı yapılmasını öneriyoruz. Kızamık için 3 doz aşı yapılmalıdır. 9-12’nci ay dönemlerinde 2 doz aşının uygulanması gerekir. 4 yaşına gelince ise 3’ncü aşının yapılması gerekir. Hem aile hekimlerimiz hem de mobil ekiplerimiz aracılığı ile aşılama işlemlerine devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Koca: ‘’AB Fonlarından Suriyeli Doktor ve Hemşirelere Ücret Ödeniyor’’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin