Antalya Belek’teki yuvaları 4 ay boyunca nöbet tutarak koruyan akademisyen ve gönüllüler, kaplumbağa yavrularının denizle buluşması için büyük çaba harcıyor.
“Bu yıl da yuva sayısı 3 bini aştı”
Proje asistanı Kerem Yekta Atatunç, AA muhabirine, 22 yıldır Belek’te caretta carettaları takip ettiklerini söyledi.
Aksu ilçesinden Manavgat ilçesine kadar 30 kilometrelik sahilde çalıştıklarını aktaran Atatunç, ilk başladıkları yılda 400-500 civarı olan yuva sayısının geçen yıl 3 bin 200 gibi rekor bir sayıya ulaştığını dile getirdi.
Belek’in bu rakam ile Avrupa’nın en büyük yuvalama alanlarından biri haline geldiğine dikkati çeken Atatunç, “Bu yıl da yuva sayımız 3 bini aştı. Bölge için yuva ve yavru sayısı rekorunu bu yıl yenileyeceğimizi tahmin ediyorum.” dedi.
“Denizle buluşmalarını sağlıyoruz. Mutluluk verici bir an”
Atatunç, sabahın erken saatlerinde alana gelerek yavru çıkışlarını izlediklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Yavruların çıkışını tamamladığı yuvaları kontrol amaçlı açıyoruz. Bilimsel bir veri elde etmek amacıyla yumurtaları sayıyoruz. Bu açışlarda yuva içinde sıkışmış ve ölümü bekleyen yavrulara da denk geliyoruz. Bu vesileyle yavruların yuvadan kurtulmalarını ve denizle buluşmalarını sağlıyoruz. Mutluluk verici bir an oluyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bir hayvanın yavrusunu kurtarıyorsunuz. Bu hayvanlar üzerinde insan kaynaklı oluşturulan negatif etkiyi bir nebze de olsa pozitife çevirmeye çalışıyoruz.”
“İnsanları uyarıyoruz ama arazi araçlarıyla yuvaların üzerinden geçiyorlar”
Belek’te caretta carettaların yuvalarının denizden 35-40 metre içeride yoğun olduğunu anlatan Atatunç, “Bu alanı iyi korumamız gerekiyor ancak her gün sahillerde arazi aracı izlerine rastlıyoruz. İnsanları uyarıyoruz ama arazi araçlarıyla yine girip yuvaların üzerinden geçiyorlar. Her tarafta araç izi var ve bu araçlar yuvayı ve hatta zaman zaman yavruları eziyor. Ayrıca yapay ışıklar da yavruların denizle buluşmasını engelliyor.” diye konuştu.
Kaynak: AA