Uzmanı Uyardı: Demans ve Alzheimer Birbirinden Farklı Hastalıklar

Uzmanı Uyardı: Demans ve Alzheimer Birbirinden Farklı Hastalıklar
Uzmanı Uyardı: Demans ve Alzheimer Birbirinden Farklı Hastalıklar
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demans’ın, Alzheimer ile karıştırıldığını söyleyen ve bu hastalıkların tanımlarını yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Biman Chabou, önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanı Uyardı: Demans ve Alzheimer Birbirinden Farklı Hastalıklar
Uzmanı Uyardı: Demans ve Alzheimer Birbirinden Farklı Hastalıklar

Demans Sıklıkla Alzheimer İle Karıştırılıyor

Bunama olarak da adlandırdığımız ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülen Demans hastalığı genellikle Alzheimer ile karıştırılıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Biman Chabou, bu konuyla ilgili olarak ise; Demans hastalığının insanın günlük hayatını etkileyebilecek bir düzeyle hem bilişsel beceri yönünden azalmaya hem de karakterize ve kronik olarak ilerleyici bir biçimde etkili olan hastalık tablosu olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Biman Chabou, Demans hastalığının genel bir tabir olduğunu ve unutkanlığın ön plana çıktığı bir dizi hastalığa verilen genel bir isimlendirme olduğunu; Alzheimer hastalığının ise Demans’ın en yaygın sebeplerinden biri olduğunun altını çizdi.

Dünya genelinde ise Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre Demanslı hasta sayısının yaklaşık olarak 55 milyon olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Biman Chabou, Dünya Sağlık Örgütünün yine aynı verilerine göre 60 yaş ve üzerinde olan insanların Demans’a yakalanma ihtimalinin oranının yüzde 5 ila 8 arasında değiştiğini belirtti. Ayrıca yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya çapında 139 milyon insanın Demanslı olacağı düşünülüyor diyerek ayrıca bu hastalığın ilerleyişini erteleyen veya yavaşlatan girişimlerle bu sayının azalabileceğini ifade etti.

Demans Sadece Kişinin Yaşamını Etkilemekle Kalmıyor

Uzm. Dr. Biman Chabou, Demans’a yakalanan insanların hastalığın ileri seviyelerinde günlük hayatlarına dair aktivitelerde tek başlarına bir şey yapamadıklarını ve söz konusu bu hastalığın sonucunda sadece kendilerinin yaşamları değil aynı zamanda ailesinin, çevresindeki bakıcıların ve toplumunda etkilendiğini belirtti.

Demans hastalığının bireylerin yaşlarının ilerlemesi ile birlikte karşılaşabilecekleri en önemli hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Biman Chabou,”Ölüm nedenleri arasında 3’üncü sırada olmasına karşın bakım gerektiren hastalıkların başında gelir.” dedi.

Demans’ın Alt Tiplerinden Biri De Alzheimer

Demans hastalığının birçok alt tipinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Biman Chabou, bu hastalığın alt tiplerinden birinin de Alzheimer hastalığı olduğunu vurgulayarak;

“Demans ve Alzheimer hastalığı, beyin fonksiyonlarında bozulmaya neden olan iki ayrı sağlık sorunudur. Fakat insanlar çoğunlukla bu iki hastalığı birbiri ile karıştırırlar. Demans, beyin fonksiyonlarının genel bozulmasını ifade eden bir terimdir. Bellek, bilişsel işlevler, dil ve iletişim, karar verme yeteneği gibi zihinsel yeteneklerde ilerleyici bir azalma ile karakterizedir. Demansın birçok alt tipi vardır. Alzheimer bunlardan biri olmasıyla birlikte yüzde 50-60 görülme sıklığı ile demansın en yaygın sebebidir. Alzheimer, ilerleyici beyin harabiyeti ile giden, nörodejeneratif bir bozukluktur. Genellikle hafıza kaybıyla başlar ve zamanla bilişsel yeteneklerin azalması, dil ve iletişim problemleri, karar verme güçlüğü, kişilik ve davranış değişiklikleri gibi belirtileri ortaya çıkar. Belirtileri genellikle demansla benzerlik gösterir. Aralarındaki temel fark demans genel bir terim, Alzheimer ise bu grup içindeki bir alt türdür.” dedi.

Demans Gelişme Riski Azaltılabilir

Demans hastalığının gelişmesine yönelik bir çok risk faktörünün bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Biman Chabou, bireylerin bu hastalığın gelişme riskinin azaltılabileceği yönünde imkanları olduğunun farkında olmadıklarını söyledi

Demans hastalığının risk faktörlerinden birçoğunun kişinin yaşam tarzından kaynaklandığını ve her ne kadar ileri yaş, genetik yatkınlık ve aile öyküsü gibi faktörlerin değiştirilemeyeceği ortada olsa bile; hastalığın riskinin azaltılabilmesini sağlayacak birçok risk faktörünün olduğunu belirten Uzm. Dr. Biman Chabou, ”Fiziksel aktivite, obezitenin önlenmesi, sağlıklı beslenme düzeni, kullanılıyorsa alkol ve sigara kullanımının bırakılması, pasif içicilikten kaçınılması, sosyal etkileşimde olunması örnek olarak televizyon izleme süresini daha kısa tutmak, hobiler edinmek gibi, düşmeye bağlı travmalardan korunmak, düzenli ve yeterli uyku, işitme kaybının önlenmesi, kardiyovasküler risk faktörlerinin önlenmesi ve tedavisi, özellikle orta yaşlarda hipertansiyon, diyabet ve depresyonun yönetimi ve önlenmesi demans gelişme riskini azaltabilir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak : DHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzmanı Uyardı: Demans ve Alzheimer Birbirinden Farklı Hastalıklar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin