Dikey Geçiş Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?

Dikey Geçiş Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dikey geçiş sınavı (DGS) ile ilgili pek çok kişi araştırmalarda bulunuyor. Dikey Geçiş Sınavı hakkında bir açıklama bekleyen kişiler için ÖSYM bir açıklamada bulundu. Bununla birlikte yapılacak olan bu sınavın başvuru ücreti de belirlenmiş oldu. İşte ÖSYM’nin DGS sınavı ve başvuru ücreti hakkında yapmış olduğu açıklamalar… Dikey Geçiş Sınavı için pek çok kişi bir haber bekliyor. Bu sınava katılmak isteyen kişiler DGS ne zaman başlayacak?

DGS 2023 Tarihi Belli Oldu!

DGS sınavı için başvuru işlemleri 26 Mayıs 2023 tarihinde başlayacak. Başvuru işlemleri 5 Haziran’da sona erecek. Dikey Geçiş Sınavı ise 16 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek.  Her sınavda olduğu gibi Dikey Geçiş Sınavı başvuru ücretleri de merak ediliyor. Ancak ÖSYM tarafından Dikey Geçiş Sınavı başvuru ücretleri hakkında şimdiye kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

DGS, yanı Dikey Geçiş Sınavı ÖSYM’nin meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programından mezun olan kişilerin lisans eğitimine geçmesi için uygulanan bir sınav olarak bilinmektedir. Bu sınav ile birlikte ön lisans programından mezun olan kişi örgün öğretim lisans programın geçiş yapma olasılığı bulunur.

ÖSYM bu sınavı her yıl Temmuz veya Ağustos aylarında düzenli bir şekilde yapmaktadır. Yapılan bu sınavın amacı, sözel ve sayısal içeriğe sahip akıl yürütme becerilerini ölçmek içindir. Bunu yapmakta amaç lisans eğitiminde başarılı olmanın en önemli adımı sayısal ve sözel becerilere sahip olmaktan geçmesidir. Dikey Geçiş Sınavı herkes için değildir. Yapılan bu sınava 2 yıllık yüksekokul mezunu olan kişiler ve mezun olma durumunda olan adaylar içindir.

DGS Soruları

DGS’de toplamda 120 soru bulunmaktadır. Bunların 60’ı matematik 60’ı Türkçedir. Sınav anında katılan kişilere sayısal ve sözel olmak üzere bir test yapılmaktadır. Bu sınavın süresi 2 saat 30 dakikadır. Adaylar sınava hazırlanırken çıkmış sorulara göz atabilir. Çıkmış sorular da internette yer almaktadır. Sınava giriş sınırsızdır.

Dikey geçiş sınavının çok fazla avantajı bulunmaktadır. En önemli avantajları arasında 4 yıllık lisans programına geçiş yapmasıdır. Dezavantajları da bulunmaktadır. Sınav süresinin kısa olması DGS sahip olduğu avantajlardan biridir.

Sınav süresi uzun gibi görünür ancak adayların çoğu 150 dakikada soruları yanıtlamakta zorluk çekmektedirler. DGS sınavında başarıyı elde etmek isteyen bir aday bol bol bu sınavın çıkmış sorularını çözmelidir. Çünkü her sınavda farklı bir şekilde bir önceki sınavda sorulan sorular sorulmaktadır.

Yatay Ve Dikey Geçiş Arasında Bulunan Farklar

En çok merak edilen konulardan biri yatay ve dikey geçiş sınavı arasında bulunan farklardır. Lisans ve ön lisans programında farklı bir üniversitede aynı lisans programı istenirse bu yatay geçiş olmaktadır.

Ön lisanstan lisans programına geçmek isteyenler DGS katılmalıdır. Lisans veya ön lisans programlarında eğitim alan öğrenciler, farklı üniversitede aynı programı isterse bu yatay geçiş olarak tanımlanmaktadır. Biraz dikey geçiş sisteminden bahsedelim.

Ön lisans eğitimi alan kişilerin almış oldukları eğitimleri 4 yıllık bir programa tamamlamasına olanak sağlayan bir sınavdır. Yatay ve dikey geçiş arasında farklar bunlardan oluşmaktadır. Her birinin farklı sistemleri bulunmaktadır. En çok merak edilen ve sıklıkla araştırılan konulardan biri yatay ve DGS arasında bulunan farklardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dikey Geçiş Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin