Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Alay, mevsim değişikliğiyle beraber alerjik reaksiyonların görülme sıklığının da önemli ölçüde artış gösterdiğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar.
Mevsimsel Alerjiler En Çok Gözleri Etkiliyor
İlkbahar mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklığındaki hissedilir artışla beraber alerjik reaksiyonların görülme sıklığının önemli ölçüde arttığını belirten Op. Dr. Cem Alay, çevreyle temas nedeniyle yaz alerjilerinin en çok da gözleri etkilediğini söyledi.
Alerji durumunda gözlerde genellikle, yanma, sulanma, batma, ışığa karşı hassasiyet, kaşınma ve görme bozuklukları gibi belirtilerin ortaya çıktığını söyleyen Op. Dr. Cem Alay, şayet bu belirtilerin sıklıkla meydana gelmesi gibi bir durum söz konusu olursa bireylerin detaylı bir göz muayenesine giderek gerekli tedbirleri almalarının önemli olduğunu vurguladı.
Mevsimsel alerjilerden dolayı havaların da ısınmasıyla birlikte insan vücudunun farklı bölgelerinde bazı rahatsızlıkların meydana geldiğini belirten Op. Dr. Cem Alay, “Gözlerimiz alerjenlerden en çok etkilenen organlarımızın başında gelir. İlkbahar aylarında, özellikle polen ve çimen gibi alerjenlere karşı hassas olanların günlük yaşamları olumsuz etkilenir.” dedi.
Özellikle Yaz Aylarında Lens Kullanımında Daha Dikkatli Olunması Gerekiyor
Güneşten yayılan ultraviyole ışınlarından dolayı ortaya çıkabilecek konjonktivit gibi rahatsızlıklardan korunabilmek için UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmasının yararlı olacağını belirten Op. Dr. Alay, bu durumun yanı sıra lens kullanımının da alerjik reaksiyonların oluşma riskini arttırdığını söyledi.
İlkbahar ve yaz mevsimlerinde havada uçuşan polen ve tozlara ek olarak, denize veya havuza girerken lens kullanıyor olmanın da gözlerde alerjik reaksiyon oluşumunu tetikleyebileceğini belirten Op. Dr. Alay, ”Lenslerin üzerine yapışacak polen ve mikroplar, alerjilerden iltihaplanmalara kadar pek çok ciddi problem oluşmasına sebep olabilir. Özellikle yaz aylarında lens kullanımında daha dikkatli olunması, aylık lenslerden günlük kullan at lenslere geçilmesi, rahatsızlık devam ederse yaz döneminde kontakt lens kullanımına ara verilmesi gerekebilir.” dedi.
Alerjik Konjonktivit Hastalığına Dikkat
Havaların ısınması ile birlikte görülme oranlarında önemli artış yaşanan alerjik konjonktivit hastalığının meydana gelmesindeki en önemli etkenlerin başında; alerjiler, enfeksiyonlar ve çevresel faktörlerin geldiğini belirten Op. Dr. Alay, Alerjik konjonktivit hastalığının belirtileri hakkında ise şunları söyledi;
Alerjik konjonktivit hastalığının belirtileri;
- Gözlerde aşırı sulanma
- Ağrı
- Kaşıntı
- Çapaklanma
- Sabahları kirpiklerde kabuklanma
Bu nedenlerden ötürü gözlerin sıkça kaşınmasının ilerleyen zamanlarda keratokonus gibi rahatsızlıkların oluşmasına zemin hazırlayabileceğini belirten Op. Dr. Alay, belirtilerin gözlendiği bireylerin hızlıca detaylı bir göz muayenesinden geçirilmesi ve tedavilerine başlanması gerektiğini söyledi.
Alerjik konjonktivit vakalarında erken teşhis ve tedaviler uygulanarak ilerleyen dönemde ciddi sonuçların meydana gelmesinin önüne geçilebilir diyen Op. Dr. Alay, ”Alerjik konjonktivitin tedavi aşamasında, hastaların şikayetlerini en aza indirmek için reçeteli göz damlaları önerilir. Alerjik reaksiyona sebep olan maddelerin tespit edilerek temasın minimuma indirilmesi de önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Op. Dr. Alay, alerjik konjonktivit hastalığına karşı alınabilecek önlemleri belirterek konuşmasını sonlandırdı.
Alerjik konjonktivit hastalığına karşı alınabilecek önlemler;
- Filtreli klima kullanılması
- Gözlerin ovuşturulmaması ve elle temastan kaçınılması
- Yataklarda toz tutmayan kumaşlardan nevresim takımlarının kullanılması
- Evde toz alırken ıslak bez kullanılması
- Evin günde bir kez süpürülmesi
- Ellerin ve yüzün bol su ile sıkça yıkanması
- Gözlerin dış etkenlerden korunması için açık havada mutlaka güneş gözlüğünün kullanılması
- Yüzme sırasında yüzücü gözlüğünün kullanılması
Kaynak : DHA