ASELSAN’ın geçen yıl 400 milyon dolar değerinde ihracat tutarını geçtiğini ve 81 ülkeye ihracat yaptığını dile getiren icaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, ‘son 5 senede 671 ürünü yerlileştirmiş ve bunlar az başarılar değil’ ifadelerinde bulundu.
Başarı hikayeleri ile Türkiye’nin sosyal ve ekonomik alanda gelişimine katkıda bulunulan markalar ve isimlerin Türkiye ekonomisine katma değer sağlayanların ödüllendirildiği 4. Değer Zirvesi ve Türkiye’ye Değer Katan Markalar Ödül Töreni yapıldı.
Topluma örnek oluşturan, Türkiye’nin ufkunu genişleten önemli isim ve markaların ödüllendirildiği törende konuşmalarını gerçekleştiren Turgay, Türkiye’de çok değerli markaların olduğunu belirterek, organizasyonda yer alan ödül alacak marka ve isimler ile ilgili değerlendirmelerini sundu.
400’e yakın uçağı filosunda ve 342 destinasyona uçtuğu Türk Hava Yollarının dünya çapında önemli markaların arasına girdiğini dile getiren Turgay, tek başına yıllık olarak taşıdığı yolcu sayısının 72 milyon dolar civarına yükseldiği ve 17 milyar dolarlık döviz getirisi sağlandığını konuştu.
Türkiye’ye 2022 yılında 51,5 milyon turist geldiğini ve 46 milyar dolarlık turizm geliri elde edildiğini söyleyen Turgay, şunları açıkladı:
“2023 hedefimiz, 60 milyon turist, 56 milyar dolar turizm geliri. Her geçen gün bir adım daha ileri gidiyoruz.”
5 Senede 671 Ürünü ASELSAN Yerlileştirdi
ASELSAN’ın geçen sene ihracat tutarının 400 milyon doları aştığı ve 81 ülkeye ihracat yapıldığını Bakan Yardımcısı Turagay, açıklayarak şu ifadelerde bulundu:
“Son 5 yılda 671 ürünü yerlileştirmiş durumda. Bunlar az başarılar değil.”
Dünyanın ilk yerli terminalinin Galataport’ta bulunduğunu ve çok başarılı bir yapının inşa edildiğini belirten Turgay, aynı zamanda 3 geminin limana yanaşabildiği ve 15 bin yolcunun da işlemlerinin kolayca yapılabildiğinden bahsetti.
Ödül alacaklar arasında yer alan ve ayrıca gastronomi alanındaki başarılar ve Dünya Kupası şampiyonu Ampute Futbol Milli Takımı’nın gurur kaynağı olduğunu Turgay söyledi.
İhracatçıların imza attığı başarılar hakkında Turgay, ödül alan diğer isimler ve kurumlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
İstenen İhracat Birim Değerinde Henüz Değiliz
Dünyanın büyük dönüşüm ve değişim sürecinden geçtiğini açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, küresel ticarette oyun kurallarının yeniden yazılacağı bilgisini vererek, bu süreçte gerçekleşecek olan risklerle birlikte fırsatların da bulunacağı bilgisini verdi.
TİM’in misyonunu ve vizyonunu ticaretin değişen dinamiklerini göz önünde bulundurarak güncellediklerini ifade eden Gültepe, sözlerine şunları ekledi:
“Türkiye’yi en çok ihracat yapan ilk 10 ülkeden biri yapma vizyonuyla yola devam ediyoruz. Bu zorlu hedefe ancak mevcut değerlerimize değer katarak ulaşabiliriz. 2022’de ihracat kilogram birim değerimiz 1,44 dolar oldu. Önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15 artışa rağmen bu konuda henüz istediğimiz noktada değiliz. En kısa zamanda 2 doların, hatta 3 doların üzerine çıkmalıyız. En kısa zamanda iki doların üzerine çıkmalı, hatta üç doları zorlamalıyız. Yüksek teknolojiye, AR-GE’ye, tasarıma, inovasyona ve markalaşmaya odaklanmalıyız. Bunlardan çok daha önemlisi ise hiç şüphesiz nitelikli insan kaynağı. İyi yetişmiş, donanımlı gençlerimizi gözümüz gibi korumalıyız.”
İhracat Birim Değeri Savunma ve Havacılıkta 57,5 Dolar
Katma değer farkının anlatmak için uzak yerlere gitmeye gerek olmadığını sözlerine ekleyen Mustafa Gültepe, bu konuda başarı şirketlerin olduğunu belirtti.
Son yıllarda olağanüstü olarak Savunma ve havacılık sanayisinin geliştiğini ve bu alanda sayılı ülkeler arasında yer aldıklarını dile getiren Gültepe şu açıklamalarda bulundu:
“2022’de savunma ve havacılık sanayi ürünleri ihracatında kilogram birim değerimiz 57,5 dolar oldu. Ortalamanın tam 40 katı. Bir diğer örneği ise 30 yılı aşkın süredir içinde bulunduğum hazır giyim sektörümüzden vermek istiyorum. Hazır giyimde ortalama birim değerimiz 14 dolar civarında. Tasarımlı ve markalı ürünlerde fiyat 70-80 dolarlara kadar çıkıyor. İşin içine teknoloji, tasarım, inovasyon, yani akıl ve fikir girince değer artıyor.”
İhracattaki yüksek teknolojili, tasarımlı ve markalı ürünlerin, büyük hedeflerin tutturulması adına markanın o değere çarpan etkisi yaptığını ifade ederek, pay artırmak zorunda olduklarını açıklamalarında bulundu.
Marka ve İsimler Türkiye’ye Değer Katanlar Olarak Ödüllendirildi
Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunan, açılış konuşmasından sonra ülke ekonomisine katkı sağlaması ve başarı hikayeleri ile öne çıkan marka ve isimler ödülleri takdim edildi.
Başarılı olan 10 markaya Değer Zirvesi Komite Başkanı Pınar Erez, Bakan Yardımcısı Turagay, TİM Başkanı Gültepe tarafında takdim edildi.
Ödüller aşağıdaki markalara verildi:
- “Markalı İhracata Değer Katan Marka” ödülü olarak LC Waikiki
- “Bilişim Sektörüne Değer Katan Marka” ödülü olarak Türksat
- “Yaşama Değer Katan Marka” ödülü olarak Galataport
- Savunma Sanayine Değer Katan Marka” ödülü alan ASELSAN
- “100 Yıllık Değer” ödülü alan ise Kurukahveci Mehmet Efendi
İsimlere ve diğer kurumlara verilen ödüller ise aşağıdaki gibidir:
- Arçelik “Milli Üretime Değer Katan Marka” ödülü
- Refik Anadol “Sanata Değer Katan Marka” ödülü
- Şef Fatih Tutak “Türk Gastronomisine Değer Katan Marka” ödülü
- Ampute Milli Takımı “Ülke Sporuna Değer Katan Marka” ödülüne
- Odunpazarı Modern Müze “Kültürel Mirasa Değer Katan Marka” ödülü
Son dakika program değişikliği sebebiyle Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de programa katılamadığı bilgisi verildi.
Kaynak: AA