Kanser hastası olan annesi ve ablasının dezenfektanlara karşı alerjisinden yol çıkarak, doğal yağlı ve güneş koruyuculu dezenfektan geliştiren Ümit Babacan, Japonya’nın Osaka Üniversitesi’nin ürünü geliştirme ve ortaklık teklifinde bulunduğunu belirterek; “Teklifi değerlendirdim, mutlu da oldum ama Türkiye’de kalmayı tercih ettim.”
Doğal Yağlı, Güneş Koruyuculu Dezenfektan Geliştirdi
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü doktora öğrencisi Ümit Babacan, meme kanserine yakalanan annesi ve ablasının dezenfektana karşı olan alerjisinden yola çıkarak doğal yağlı ve güneş koruyuculu özellikte dezenfektan geliştirdi. Ayrıca patentini aldığı bu ürünün seri üretimi için hazırlanıyor.
Babacan’ın annesi ve ablasının tedavi sürecinde hijyene dikkat etmeleri gerekiyordu ve çoğu zaman dezenfektan ve benzeri kimyasallar kullanmak zorunda kalıyorlardı. Bir süre sonra anne ve kızının dezenfektanlara karşı alerjileri olduğu ortaya çıktı. Vücutlarında meydana gelen kızarıklık ve hassasiyetten ötürü alternatif arayışına giren Babacan, dezenfektan üzerine çalışmaya başladı:
Akdeniz bölgesinin güneşli yapısını da dikkate alan Babacan, dezenfektanın güneşe karşı koruyucu özelliğinin de olması gerektiğini düşünerek, siyez buğdayını incelemeye başladı. Buğdayın yapısındaki UV koruyucu asidi alan Babacan, bunu doğal bitki yağlarıyla birleştirerek; doğal yağlı, güneş koruyuculu bir dezenfektan türü geliştirdi. Ayrıca ürettiği dezenfektan karanfil, lavanta ve tarçının dezenfekte edici yapılarının da kullanılmasıyla geliştirildi ve laboratuvar aşamasından da başarıyla geçerek bilimsel makalede yer aldı.
Seri Üretime Başlanacak
Aile fertlerinin bir sorunundan dolayı yola çıktığını ve onlara faydalı olabilmek adına çaba gösterirken ortaya bambaşka bir ürün çıkardığı için mutlu olduğunu belirten Babacan, ”“Geliştirdiğimiz ürün hem zararlı güneş ışınlarına karşı cildi koruyor, hem de doğal yağlarla cildi besliyor. Aynı zamanda dezenfekte de ediyor. Bu şekilde piyasada benzer ürün yok. Akdeniz Üniversitesi ve TÜBİTAK destekli bu projede ürünün patenti de alındı. Seri üretim için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yaptık. Lisansların verilmesinin ardından eylül ya da ekim ayı gibi seri üretim başlayacak.” dedi.
Dezenfektanı yakın takibe alan Japonya’nın Osaka Üniversitesi’nin kendisine ürünü geliştirme ve ortaklık teklifinde bulunduğunu belirten Babacan, teklifi değerlendirdiğini ve böyle bir tekliften dolayı mutlu da olduğunu ancak Türkiye’de kalmayı tercih ettiğini söyledi.
Söz konusu dezenfektanı kullanan Tunuslu Meryem Bouali, yaşadığı hisleri anlattı. Piyasadaki diğer dezenfektanlara göre elde kalıntı tabakası ve kötü bir his bırakmadığını belirten Bouali, ürünün hoş kokusundan ve elini yumuşacık yapmasından bahsetti.