CDC’nin hazırladığı analiz raporuna göre gıda zehirlenmesi gibi gıda kökenli hastalıkların yüzde 40’ı işe hasta gelen restoran veya gıda işletmesi çalışanlarıyla ilişkilendirilmektedir.
CDC 2017 ile 2019 yılları arasındaki verileri kullanarak gerçekleştirdiği analiz çalışmasında restoran ve catering gibi gıda işletmeleri kökenli hastalıkların yaklaşık yüzde 40’ının işe hasta gelen çalışanlar tarafından kaynaklandığını ortaya koymuştur.
CDC Raporuna Göre Gıda Zehirlenmelerinin İşe Giden Çalışanlarla İlişkisi
Raporda norovirüsün gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 47’sinden sorumlu olduğu belirtilmiştir. Norovirüs kusma ve ishal gibi belirtilere yol açan bir enfeksiyondur. Salmonella ise gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 18.6’sından sorumludur. Bu hastalıkların da kısmen işe hasta gelen çalışanlar tarafından kaynaklandığı ifade edilmiştir.
CDC raporunda işletme yöneticilerinin çoğunun hasta çalışan politikaları olduğu ancak bu politikaların genellikle gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmayı hedefleyen unsurları eksik olduğu belirtilmiştir. Gıdaların hasta veya bulaşıcı hastalığı olan çalışanlar tarafından kirletilmesi salgınların önemli bir nedenidir. Bu nedenle mevcut politikaların içeriğinin ve uygulamasının gözden geçirilerek iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Gıda Kaynaklı Hastalıkların Yayılmasında Norovirüs ve Salmonella’nın Rolü
CDC’nin raporu işe giden çalışanların gıda zehirlenmelerinin önemli bir kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durumu önlemek için gıda işletmelerinin hasta çalışan politikalarını güçlendirmesi hijyen standartlarını sıkı bir şekilde uygulaması ve çalışanların gıda güvenliği konusunda düzenli eğitim alması önemlidir. Ayrıca sağlık otoriteleri ve işletme yöneticileri arasında işbirliği ve bilgi paylaşımı gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesinde etkili bir strateji olabilir.
İşletmelerin Hasta Çalışan Politikalarının Gözden Geçirilmesi ve İyileştirilmesi Önerileri
CDC raporu ayrıca işletmelerin hasta çalışan politikalarının gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmayı hedefleyen unsurları eksik olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle işletme yöneticilerinin mevcut politikaları gözden geçirmesi ve iyileştirmesi gerekmektedir.
CDC raporu gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesinde işletmelerin ve çalışanların sorumluluklarını vurgulamaktadır. Sağlık otoriteleri işletme yöneticileri ve çalışanlar arasında işbirliği ve bilgi paylaşımı bu tür hastalıkların azaltılmasında önemli bir rol oynar. Düzenli denetimler ve sağlık standartlarına uyumun izlenmesi de hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
DHA