Bir dönem yürürlükte olan ‘’Irk Koruma Yasası’’ içeriğine göre Japonya’da Hükümet, kısırlaştırılan mağdurlara karşı tazminat ödemeye mahkum edildi.
1960’larda kısırlaştırma prosedürlerine tabi tutulan iki kişinin, ‘’Irk Koruma Yasası’’ kapsamında Kumamoto Bölge Mahkemesi, açmış olduğu tazminat davası sonuçlandırıldı.
Mahkeme, iki kişinin paylaştığı bilgiler ve savunmasına göre ‘’kısırlaştırılmasında sorumluluğu’’ olduğunu söylediği Japon hükümetinin, 22 milyon yen dolar ile 170 bin dolar tazminata mahkum edildiği bildirildi.
Bunun üzerine Hakim Heyeti Başkanı Nakatsuji Yuiçiro, Bir kişinin üreme işlevini ortadan kaldırmak insan hakları ihlali” demesini belirterek, bunun mutluluk peşinde koşma hakkını ihlal ettiğini açıkladı.
Ayrıca mahkeme kararında, yürürlükte olmayan yasa kapsamında kalan kısırlaştırma ameliyatlarının meşru ve mantıklı olduğunun kabul edilemeyeceği vurgusu yapıldı.
İlga ve Kanun Süreci
Japonya’da 1948 ila 1996 yılları arasında kalan Ojeni Kanunu kapsamında ‘’ adi ve aşağı tip çocukların doğumunu’’ engelleme amacı güdülerek akıl hastalığı, zihinsel bozukluk, ırsi hastalık, yaşamış olan yaklaşık olarak 25 bin kişi kısırlaştırılmıştı.
Kanun Ilga süreci, Mısır’da daha önce engelli bir japon kadının Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda düzenlenen, Nüfus ve Kalkınma Uluslararası Konferansındaki çağrısının etkili olduğu bilinmektedir.
Alınan bilgilerin doğruluğuna göre (Kyodo Ajansı), 16 bin 500 kişinin rızası alınmadan sterilizasyon prosedürlerine tabi tutulduğu belirtilmişti.
Kaynak: AA