Bugün, milyonlarca seçmen vatandaşlık görevlerini yerine getirmek adına sandıklara gitmeye başlayacak. Oy kullanma işlemi, 5 yıl boyunca ülkemizin yönetimini belirleyecek Cumhurbaşkanı ve yeni Meclis üyelerini belirleyecek seçim saat 08.00’de başlayacak.
Bugün Türkiye’de milyonlarca seçmen, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyor. Ülke genelinde 973 ilçe ve 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Seçimlerde Cumhurbaşkanı ve yeni TBMM üyeleri belirlenecek. Oy verme işlemleri saat 08.00’de başlayacak ve saat 17.00’de sona erecek.
Seçmen Kağıdı Zorunlu Değil!
Bu Kişiler Oy Kullanamazlar! Sakın Belgelerinizi Unutmayın
Seçmenler, sandık başına geldiklerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim, savcı ve yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi resmi belgelerden birini başkana sunmalıdır. Bu belgelerden birini sunmayan seçmenler oy kullanamazlar.
Görüntü Kaydedici Ve Haberleşmeyi Sağlayan Cihazlar Yasak!
Oy verme sırasında cep telefonu, fotoğraf makinesi veya video kaydedici gibi cihazlar kullanmak yasaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra geri verilmek üzere sandık kuruluna teslim edilmelidir.
Bunlara Dikkat Edin! Oyunuz Geçersiz Olabilir
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmadan oylarını kullanacaklar. Bunun için “TERCİH” veya “EVET” mührünü kullanacaklar. Oyların geçerli sayılması için, oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması veya işaret konulmaması gerekiyor. Ayrıca, zarfların içine sadece oy pusulaları konulacak, başka bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen seçmenlere yenisi verilmeyecek.
Pusulalar Zarfa Koyulmalı
Seçmenler, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası alacaklar. Oy pusulaları, tek bir zarfa konularak sandığa atılacak. Seçmenler, oy verdikten sonra zarfı sandığa attıklarında, adının bulunduğu seçmen listesindeki yerin karşısına imza atacaklar.
Sandıkların kapanmasının ardından, sandık kurulu siyasi parti temsilcileriyle birlikte cumhurbaşkanı seçimi oylarını ve milletvekili seçimi oylarını sayacaklar. Sonuçlar, tutanağa bağlandıktan sonra, sandık kurulu başkanı tarafından kura çekilerek belirlenen iki siyasi parti temsilcisi, oyları ilçe seçim kuruluna götürecekler.