Manavgat ilçesinde organik muz üretimi, 2010’lu yıllardan itibaren hızla artan bir trend haline geldi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, bölgede 20 bin dekarlık alanda muz üretimi yapan 1000’den fazla yatırımcının bulunduğunu ve bu üretimin Türkiye’nin toplam muz üretiminin yüzde 15’ine denk geldiğini belirtti. Organik tarım uygulamalarının ise özellikle son yıllarda yaygınlaştığını söyledi.
Kimyasal Madde Kullanmadan Ve Doğal Üretim Yapılmakta
Manavgat’ta organik tarıma geçiş yapan çiftçilerden biri olan Mehmet Nedanlı, sağlık sorunları nedeniyle organik tarıma yönelişini açıkladı. Kendi serasında organik muz yetiştiren Nedanlı, doğal yöntemlerle elde ettikleri gübrelerle çalıştıklarını ve hiçbir kimyasal madde kullanmadıklarını vurguladı. Topraklarında doğal dengeyi korumak için tavukları seralarında beslediklerini ve böylece zararlı böceklerle mücadele ettiklerini belirtti.
Biyolojik Savaş Yöntemlerini Kullanarak Üretim Gerçekleşiyor
Ayrıca, organik tarımın sadece sağlıklı ürünler elde etmekle kalmayıp doğal dengeyi de koruduğunu ifade etti. Haitili bir mühendisin önerisi üzerine böceklerle biyolojik savaş yöntemlerini kullanarak kimyasal ilaçlardan tamamen kaçındıklarını dile getirdi. Bu doğal süreçlerin sonucunda seralarında uğur böceklerinin bile bulunduğunu belirtti.
Devlet Teşviklerinin Organik Tarımı Teşvik Etmesi Etkili Oldu
Manavgat’ta organik tarımın bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri de devlet teşviklerinin organik tarımı teşvik etmesi oldu. Bu teşvikler, çiftçilerin doğal ve sağlıklı ürünler üretmeye yönelmesini sağladı. Organik tarım, hem çiftçilerin hem de tüketicilerin sağlıklı bir gelecek için attığı önemli bir adım olarak Manavgat’ta yerini sağlamlaştırmış durumda. Bu durum, Türkiye’nin muz üretiminde de önemli bir değişimi beraberinde getirdi. Organik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, doğal ve sağlıklı ürünlere olan talebin artması bekleniyor.
Manavgat’ta organik tarım yöntemiyle 1300 dekar alanda muz üretimi gerçekleşiyor. Bölgedeki bu organik muz üretimi, Türkiye’nin toplam muz üretiminin yüzde 15’ine denk geliyor. Bu sayede sağlıklı ve doğal ürünlere olan talep artıyor, sürdürülebilir tarım uygulamaları teşvik ediliyor.