Sanat dünyasının ünlü isimlerinden Gülşen Bayraktar Çolakoğlu, geçtiğimiz yıl Ataşehir’de verdiği bir konserde İmam Hatip Liselilere yönelik sözleri nedeniyle “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan yargılandı. Yargı sürecinin ardından Gülşen hakkında 10 ay hapis cezası verildi, ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Gülşen, tutuklu kaldığı süreçte Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilmiş, ancak yapılan itirazlar sonrası konutu terk etmeme adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti. Daha sonra yurt dışına çıkış yasağı da kaldırılan Gülşen’in, 250 bin TL’lik bir güvence miktarı yatırması gerektiği kararlaştırılmıştı.
Bu olayın ardından, Gülşen’in hayranları ve sevenleri sosyal medya üzerinden destek mesajları paylaşarak sanatçının yanında olduklarını belirttiler.
Ünlü sanatçı, hapis cezası ile karşı karşıya kalmış olsa da hükmün açıklanması geri bırakılması sayesinde cezasını çekmeyecek. Öte yandan, bu olayın sanat camiasında ve toplumda yarattığı etki ve tartışmalar da devam ediyor.
“Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” Nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun 231. maddesi tarafından düzenlenen “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” hapis cezası iki yıldan az olan sanıklar için, mahkeme hükmün açıklanmasını geri bırakabilir.
Bu durumda, sanık 5 yıllık bir denetim süresi boyunca cezaevinde olmayacak ancak belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu süre içinde yeni bir suç işlenmediği takdirde, mahkeme hükmü ortadan kaldırır ve sanık suçlu olarak kaydedilmez.
Ancak sanık, denetim süresi boyunca belirli şartları yerine getirmezse, ceza uygulanır ve hüküm kesinleşir.