Ticaret Bakanı: ‘’385 Milyar Dolar İhracat Hedefine Ulaşmaya Kararlıyız’’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İhracatçılar Meclisi 30. Genel Kurulu ile İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı. Bakan Bolat, Türkiye’yi ihracat ve lojistik üssü olarak kabul ettirmeye kararlı olduklarını belirtti.

TİM 30. Genel Kurulu ile İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ta katıldı. Türkiye’nin ihracat hedefini açıklayan Bakan Bolat, ‘’Ülkemizin ihracat alanında bu seneki hedefi; mal ihracatında 265 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 120 dolar olarak belirlendi. Türkiye’nin 385 milyar dolar ihracat yapma hedefine ulaşmak için kararlılıkla çalışacağız’’ diye konuştu.

Bakan Bolat Gelecekle İlgili Hedefleri Açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin doğru politikalar uygulayarak yüzde 5.4 oranında büyüme kaydettiğini belirten Ticaret Bakanı Bolat, ‘’Ülkemiz yıllık ortalamasına göre reel oranla yüzde 5.4 büyüme sağladı. Küresel ölçekte bu büyüme oranı ile güçlü bir performans ortaya kondu. Dünyadaki savaşlar, ham madde krizleri, enerji sorunlarına rağmen Türk ihracatçıları dünyanın dört bir yanında önemli bir performans sergiledi. Aynı zamanda ülkemize döviz kazandırmayı başardı. Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye dünya ihracatından yüzde 0.5 oranında pay alabiliyordu. Bugün ise yüzde 1.02 oranına ulaşıldı’’ dedi.

Bakan Ömer Bolat, ‘’Türkiye’nin 2002 yılında ihracatı 14 milyar dolarken; 2022 yılı verilerine göre ihracat 90 milyar dolara kadar yükseldi. 2021 yılında ise hem mal hem de hizmet ihracatı yapıldı. 287 milyar dolar toplam ihracata ulaşıldı. Bizim ihracattaki hedefimiz bu yıl toplam 345 milyar dolara ulaşmak. TİM çatısı altında yer alan 61 ihracat birliği ve sayıları 100 bini bulan ihracatçılarımızı Bakanlık olarak desteklemeyi sürdüreceğiz. Aynı zamanda Eximbank’ın kaynaklarının artırılması konusunda da kararlılık göstereceğiz. Bakanlığımız ihracatın geliştirilmesi için anonim şirketlere de kefalet vermektedir. Kefalet miktarını artırarak destek sağlamaya devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı: ‘’Türkiye Lojistik Üst Olmalı’’

Türkiye’nin küresel ölçekte ihracat payını yüzde 1.2 oranına yükseltmek istediklerine dikkat çeken Ticaret Bakanı Ömer Bolat konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Türkiye’nin küresel alandaki hizmet ticareti için hedef belirledik. Hedefimiz yüzde 1.5 oranında hizmet ticareti sağlamak. Aynı zamanda K orta ve yüksek ölçekli teknoloji ürünlerinin ihracatında payını yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. KOBİ’lerimizin ihracat payı için hedefimiz yüzde 40 olarak belirlenirken; e-ihracatta da yüzde 10 oranında paya sahip olma hedefimiz bulunuyor. Küresel alandaki geleneksel Pazar alanlarının yanı sıra; Türkiye’ye konum olarak uzak olan ülkelere de ihracat yapma planımız var. Bu çerçevede 2028 yılına kadar uzak ülkelere ihracat payını 4 katına çıkarmak ve toplam 80 milyar dolara ulaşmak istiyoruz. Müslüman ülkelerle de ihracatı geliştirmek için strateji belirlendi. Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerini de kapsayacak şekilde İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı ülkelerle ihracat payımızı yüzde 30’a çıkarma amacındayız. Türkiye’nin güçlü malını üretmek ve dünya çapında ihracat ve lojistik üssü olduğunu kabul ettirme hedefindeyiz. Ülkemizin, dünya ekonomisi üzerinde söz sahibi olması için çalışmayı sürdüreceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanı: ‘’385 Milyar Dolar İhracat Hedefine Ulaşmaya Kararlıyız’’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin