Yağış artışları sonucunda tahıllarda ‘sarı pas’ riski oluşmaya başladı ve bu durum tarım sektörünü endişelendiriyor.
Bahar ayında bu yıl yağışların artmasından dolayı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi Volkan Yörük tarafından tahıl çeşitlerinde sarı pas hastalığı riski olduğu belirtildi. Yağışların bu yıl baha ayında fazla olmasından dolayı tahıl yaprakları üzerinde sarı çizgiler görüldüğü ve tarlada bu durumla karşılaşılması halinde çiftçilerin kimyasal mücadele başlatmasını uygun gören Yörük, ‘’mücadele edilmezse verim düşer.’’ Dedi.
SCÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Programı Öğretim Görevlisi olan Volkan Yörük, bahar ayında görülen yağışların fazla olmasından dolayı tahıl çeşitlerinde sarı pas hastalığı görülme riskinden bahsetti. Tarım arazileri için sevindirici olan yağışların bitkiler açısından risk barındırdığını söyleyen Yörük, ‘’ rekoltenin artacağını düşündüren yağışlar, bizim için bir dezavantaj oluşturmaya başladı. Pas hastalığı denilen sorun kahverengi, kara ve sarı pas olmak üzere 3 çeşittir. Üreyen ve yayılabilen pas hastalığı mücadelesi zor olan bir durumdur. Bizim için risk olan bu durum için tedbirlerin alınması önem taşıyor. ‘’ ifadelerinde bulundu.
Toprak Analizleri Yerinde Olmalı
Küresel ısınmanın sonuçlarına bakıldığında ekim ve dikim çeşitliliğinin ayarlanmasının önemini belirten Yörük, ‘’ sık yağmurlar yağacaksa bir çeşit seçilmeli ve buğday ekerken de mibzer denilen tarım aletinin ayarları buna göre değişmelidir. ‘’ ifadelerini kullandı.
Yörük konuşmasının devamında, ‘’ pas hastalığının en büyük sıkıntısı yağmurlar yağdıktan sonra hava birden ısınıyor ve buğdaylarda hastalık oluşmaya başlıyor. Buğdayların sık dikilmesinden dolayı oluşan nem tarladan uzaklaştırılmadığından hastalığa neden oluyor. Pas hastalığı öncesinde iyi bir gözlem gerekli. Pas hastalığıyla mücadelede çiftçilerimize tavsiyemiz kimyasallara başvurmamalıdır. Hemen bir kimyasal kullanmamaları önem taşıyor. Yüzde 5 civarında kalıyorsa kimyasal mücadeleye gerek yoktur. Mibzerlerin ayarlarını biraz daha açarak sık ekim yapmamaları gerekiyor. Bunun yanı sıra çiftçilerimizin mutlaka toprak analizlerini uygun ve yerinde yaptırması önemli. Bunun nedeni ise toprak analizi bir reçetedir ve neyi nasıl kullanacağımızı bize söyler. Analiz sonucunda gübreleme programı ve reçetesi doğru kullanılırsa pas hastalığına karşı dirençli olabiliriz. ‘’ ifadelerini kullandı.
Buğday Olgun İse Kimyasal Mücadele Olmamalı
Sarı pas hastalığının tarlada yüzde 30 seviyesine gelmediğinin ardından kimyasal mücadele tercih edilmelidir diyen Yörük, ‘’tarım müdürlüklerine müracaat edilmeli ce yetkililerin yazdığı reçeteli ilaçların kullanılması gerekiyor. ‘’dedi. Konuşmasının devamında ise kimyasal mücadelenin taneler olgunlaşmaya başladığında durması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Bu şekilde insan sağlığına zararı olacağını ve ilaçlamaların doğru zamanda yapılması gerektiğinin önemini belirtti.
(DHA)