Yapay Zeka Teknolojisinin Dünya Genelinde 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor

Yapay Zeka Teknolojisinin Dünya Genelinde 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor
Yapay Zeka Teknolojisinin Dünya Genelinde 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan gücüyle yapılması saatler sürecek işleri, saniyeler içinde gerçekleştirebilen yapay zeka teknolojisinin, işgücü üzerine tehdit oluşturup oluşturmadığı tartışılırken; Goldman Sachs tarafından ortaya konan bir araştırma sonucunda, yapay zekanın dünya genelinde 300 milyon rolü etkileyebileceği düşünülüyor.

Yapay Zekanın Dünya Genelinde 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor
Yapay Zeka Teknolojisinin Dünya Genelinde 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor

Yapay Zeka Teknolojisinin 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor

Teknolojik ilerlemeler sonucunda ortaya çıkan yapay zekanın, işgücü üzerine tehdidi tartışılır bir boyuta ulaşmışken, Goldman Sachs tarafından ortaya konan bir araştırma sonucunda, yapay zeka teknolojisinin dünya genelinde 300 milyon rolü etkileyebileceği düşünülüyor ve dört iş pozisyonundan birinin üretken yapay zekanın tehdidi altında olduğu kaydedildi.

Webtures CEO’su Kaan Gülten, çığır açan teknolojik değişikliklerin insanları, toplumları ve iş dünyasını derinden etkilediğini ve özellikle üretken yapay zekanın taşıdığı potansiyelin; işgücü tehdidi, iyilik ve etik tartışmaları ve yapay zekayla iş birliği gibi pek çok konuyu da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Teknolojide yaşanan gelişmelerin etkileri üzerine derinlemesine düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Gülten, ”Robotik ve otomasyon teknolojileri nasıl mavi yaka olarak tabir edilen beden gücüne dayalı üretim işlerini dönüştürüyorsa, yapay zeka da beyaz yakalıları tehdit ediyor. Özellikle üretken yapay zeka, insanın katma değerini ortaya koyan deneyim, fikir ve yaratıcılık kavramlarının da algoritmalara taklit edilebileceğini gösteriyor.” dedi.

Yapay Zeka Sektörleri Etkileyen En Büyük Teknoloji

Gartner tarafından yapılan ve 400’ü aşkın CEO ve üst düzey yöneticinin katılmış olduğu bir araştırmada, her 5 CEO’dan birinin gelecek üç yıl içerisinde sektörlerini etkileyecek en önemli teknolojinin yapay zeka olduğuna yönelik bir düşüncede oldukları ortaya çıktı.

Liderlerinde yapay zeka teknolojisini yakından izlediğini belirten Gülten, bu teknolojiyi iş süreçlerinde nasıl kullanabileceklerine yönelik araştırma yaptıklarını belirterek, bu konuya yönelik ilk uygulamaların da görülmeye başladığını IBM üzerinden verdiği örnekle anlattı. Gülten, dünya genelinde tanınan ünlü teknoloji şirketi IBM’in, mayıs ayında iş alımlarını durdurduğunu ve 8 bin pozisyonu yapay zekayla değiştirmeyi planladığını duyurduklarını söyledi.

Uzmanların, yapay zeka teknolojisinin insanların yerini alabileceğine dair yapmış oldukları uyarıların da bu haberle birlikte doğrulanmış olduğunu belirten Gülten, otoritelerin bu teknolojinin hakim olduğu bir gelecekte, insanların ne tür işlere yönelmesi gerektiğine yönelik çalışmalar yürütmesinin ise giderek önem kazandığını ifade etti.

Gülten, insanların bugünden itibaren üzerine düşünmesi ve uzun uzun tartışması gerektiğini söylediği şu soruları sordu;

  • Tüm işleri yapay zekaya teslim edip yalnızca kendi esenliğimize mi odaklanmalıyız?
  • Yapay zekayı insanlığı daha iyi bir noktaya taşıyacak etik gibi kavramlar üzerine mi eğitmeliyiz?
  • Yapay zekayı bir asistan olarak konumlandırıp, bir anlamda ilerlemenin önemini kesip yalnızca bir işbirliği aracı olarak mı tasarlamalıyız?
  • Yoksa yapay zekayı bir tehdit olarak görüp mücadeleye mi başlamalıyız?

Yukarıdaki soruların ardından Gülten, insan ve teknoloji etkileşiminin, tıpkı bugün olduğu gibi gelecekte de toplumsal ilişkileri, iş dünyasını ve ekonomik ilişkileri şekillendireceğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay Zeka Teknolojisinin Dünya Genelinde 300 Milyon Rolü Etkileyeceği Düşünülüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin