11 Yaşındaki Küçük Dahi: Tüm Dünya Onu Konuşuyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meksikalı dahi bugüne kadar görülmüş en yüksek IQ’ya sahip kişi olarak tarihe geçti. Yapılan IQ testleri sonucunda Einstein ve Hawking’ten bile yüksek bir IQ’ya sahip olduğu ortaya çıkan 11 yaşındaki küçük dahi astronot olmaya hazırlanıyor. Düşük gelirli bir ailenin kızı olan Adhara Perez Sanchez henüz 11 yaşında olmasına rağmen lisans eğitimini tamamlayarak şuan mühendislik alanında yüksek lisans yapmaya başladı. Tek hayalinin ise bir gün astronot olmak istediğini belirtiyor.

Meksika’nın en fakir bölgelerinden biri olan Tlahauc’ta büyüyen Sanchez otizmli olmasından ötürü yıllar boyunca akran zorbalığına maruz kaldı. Henüz küçük yaşlardayken konuşma geriliği gösterdiği için doktorlar tarafından kendisine gelişimsel engellilik teşhisi koyuldu. Adhara yaşıtlarına göre çok daha erken yaşlarda hızlı bir şekilde emekleyebiliyordu. Adhara ilk okulu 5 yaşında bitirdikten sonra ortaokul ve lise eğitimine başlayarak liseyi de 6 yaşında tamamladı.

Üstün yeteneklerinin yanında Adhara ilgisiz öğretmenler ve akran zorbalığı sebebiyle 3 kere okul değiştirmek durumunda kaldı. Yaşadığı psikolojik ve fiziksel şiddet nedeniyle kendi içine kapanmaya başlayan Adhara kendini insanlardan izole etmek durumunda kaldı. Ailesi öğretmenlerin Adhara ile empati kuramadığı için Adhara’nın kendisini dışlamaya başladığını ve bir süre sonra sınıf arkadaşlarından da uzaklaştığını söylüyor. Adhara’nın kendini diğer insanlara göre farklı hissettiğini ve bunun tuhaf olduğunu düşündüğünü ve sonunda girdiği depresyon yüzünden kendini soyutladığnı belirtiyorlar.

 

Yeteneklere Dikkat Merkezi (CEDAT)

Adhara’nın ailesi kızlarında değişiklikler fark etmeye başladıktan sonra normalde erişkin bireylerin bile zor hatırlayabildiği veya becerebildiği alanları kendisinin zorlanmadan yaptıklarını fark ettiklerini belirtiyor. Bunların başında çok kısa süre içerisinde cebiri öğrenmesi ve periyodik tabloyu tamamen ezberlemesi geliyor. Ailesi bu durum karşısında üstün zeka yerine kızlarının sıkıldığı için böyle bir yola girdiğini düşünerek ilk başta bu yeteneklerini görmezden geliyorlar. Yeteneğinin keşfedilmesi ise çok farklı bir yolla gerçekleşiyor. Ailesi depresyon tedavisinde yardımcı olmak adına onu bir terapi grubuna kaydediyor ve kısa süre sonra danışmanları tarafından Adhara’nın üstün yetenekli olabileceği ve bu yüzden yetenekli çocuklara göre olan bir okuldan yardım almaları gerektiği teklifi geliyor.

Terapistin önerisi ile birlikte Yeteneklere Dikkat Merkezi (CEDAT) ile tanışan aile Adhara’yı CEDAT’a götürüyor. CEDAT tarafından yapılan testlerin ardından Adhara tarihe geçiyor ve IQ’sunun Einstein ve Hawking’ten daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Bilinen en büyük iki dâhinin IQ’su 160 iken Adhara 162 IQ ile dünya tarihine geçiyor. Adhara’nın doktoru kısa süre sonra kendisi ile ilgili çok zeki olduğunu ve kendini sadece zihni veya bilgisayar yardımı ile gösterebildiğini açıkladı. Bilgisayar ile tanışması aynı zamanda Hawking ve uzay araştırmalarına yönelik olan ilgisini de arttırmaya başladı.

 

Çocuğum Üstün Zekalı Olabilir Mi?

Adhara ile birlikte birçok aile çocuğum üstün zekalı olabilir mi diye araştırmaya başladı. Öncelikle üstün zekalı çocukların diğer çocuklara göre ayırt edici birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Zekayı erken fark etmek üstün zekalı çocukların erken dönemlerini çok daha rahat geçirmeleri ve doğru yönlendirilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Ailelerin genellikle yaramazlık olarak tanımladıkları birçok eylemden aslında üstün zeka belirtileri çıkabilmektedir.

  • Üstün zekalı çocuklar erken dönemlerinde normal bebeklerden farklı davranış ve ataklılık halleri göstermektedir.
  • İlgilendikleri konulara normal çocuklardan çok daha fazla dikkat etmekte ve odaklanabilmektedir.
  • Hayal güçleri ve imgelemleri diğer çocuklara göre çok daha güçlüdür.
  • Sürekli enerjiktirler ve uyumak istemezler.
  • Gelişimleri yaşıtlarına göre çok daha hızlı tamamlanır.
  • Aşırı merak duygularının yanında gözlem yetenekleri de çok güçlüdür.
  • Dil gelişimleri çok daha erken tamamlanır ve hafızaları çok güçlüdür.
  • Her konuya aşırı duyarlılık gösterirler ve her şeyi hızlı bir şekilde öğrenebilirler.
  • Problem çözebilme ve akıl yürütme davranışları yetişkinlerden bile gelişmiş olur.
  • Aşırı mükemmelliyetçi olan çocuklar kitaplara ve yeni şeylere karşın çok hassas olmaktadır.
  • İlgi alanları çok geniştir ve çok soru sorarlar.
  • Eleştirel düşünme kabiliyetleri küçük yaşlarda gelişir ve çok gelişmiş bir mizah duygusuna sahiptirler.
  • Aynı anda birçok işi yapabilirler. Hatta ailelere anlamsız gelen icatlara imza atabilirler. Bu da yaratıcılık kabiliyetlerinin gelişmesine bağlıdır.

Normal çocuk gelişimi ile üstün zekalı çocukların gelişimi sırasında yukarıdaki birçok özellik ortak gibi görülürken normal çocuklar bu eylemlerden bir veya birkaçını yaparken üstün zekalı çocuklar tamamına yakınını gerçekleştirmektedir. Çocuğunuzun üstün zekalı olduğunu düşünüyorsanız ve yukarıda sayılan özellikleri taşıdığına inanıyorsanız üstün zekalı çocuklara yönelik kurum ve okullardan destek isteyebilirsiniz.

Erken çocukluk döneminde gösterilen benzersiz davranışlar ve yetenekler zaman içerisinde doğru kanalize edilmezse başarısızlığa ve dışlanmışlık hissine dönüşmektedir. Üstün zekalı bireylerin doğru yerde ve doğru insanlar yanında kendilerine uygun olan eğitimi almaları ve becerileri yönünde refere edilmeleri gerekmektedir. Yetenekler belirlendikten sonra öncelikle IQ testine giren çocuklar doğru okullara yerleştirilerek hem sosyal hayatlarını nasıl yönlendirebileceklerini hem de ilgilerinin olduğu alanda yükselmelerini sağlayacak başarılara imza atacaklardır.

Kaynak : (DHA)

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
11 Yaşındaki Küçük Dahi: Tüm Dünya Onu Konuşuyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin