Türkiye Dünyanın En Çok Turist Çeken 4. Ülkesi Oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Turizm Örgütü’nün verileri ile birlikte turistlerin gözü bir kez daha Türkiye’ye çevrildi. Geçen yıl toplam seyahat eden turist sayısı 1 milyar kişiye yaklaşırken yaptıkları harcama tutarı ise 1 trilyon doları geçiyor. En çok ziyaret ettikleri bölgenin başında %28 ile Akdeniz gelirken en çok turist 80 milyon gibi büyük bir rakam ile Fransa olarak belirlendi. 51 milyona yakın bir rakam ile Türkiye dünyanın en çok turist çeken 4. ülkesi oldu.

Açıklanan rapora göre 2022 yılında gerçekleşen turizm hareketi pandemi öncesi döneme göre %34 azalmış bulunuyor. Fransa’nın 80 milyon rakamını 71 milyon ile İspanya, 50 milyon 870 bin ile ABD ve 50 milyon 450 bin gibi büyük bir rakamla Türkiye izliyor. İlk 10 ülke içerisinde ise sırasıyla İtalya, Meksika, İngiltere, Almanya, Yunanistan ve Avusturya yer alıyor.

Dünya Turizm Örgütü’nün yayınladığı rapora göre toplam turizm geliri 1 trilyon 12 milyar dolar ve kişi başı ortalama ise 1051 dolar olarak görülüyor. En çok turist ağırlama sırasında 4. Olan Türkiye kişi başı harcama sırasına göre 7. sırada yer alıyor. Toplam turizm gelirlerinin kişi başı dağılımı ise ABD 2.658 Dolar, İngiltere 2.232 Dolar, Almanya 1.108 Dolar, İspanya 1.017 Dolar, İtalya 890 Dolar, Fransa 850 Dolar, Türkiye 816 Dolar, Avusturya 732 Dolar, Meksika 731 Dolar, Yunanistan ise 669 Dolar. Pandemi öncesi döneme göre kıyasla ülkemize gelen turistlerin harcamalarında %44’lük bir artış bulunuyor. 2018 yılında 567 Dolar olan ortalama 4 yılda %44 artarak 816 dolara çıkmış.

 

En Çok Turist Akdeniz Bölgesinde

Yayınlanan rapora göre en çok turist Akdeniz bölgesinde tatilini geçirirken turistlerin %67 Avrupa ülkelerini tercih ediyor. Avrupa’nın ardından %16 Amerika, %10 Asya, %7 Orta Doğu ve %5 Afrika’yı tercih etmişler. Türk yetkililer yaptıkları açıklamalarda pandemi sonrasında kaybedilen turist nüfusunun bazı bölgelerde tekrar hareketlendiği ama bazı bölgelere tercihin hala yetersiz kaldığını belirtiyor. Özellikle pandemi sonrasında Asya’nın çok büyük bir turist düşüşü yaşadığını belirten yetkililer dünyada en çok tercih edilen tatil bölgesinin %28 ile Akdeniz olduğunu bunu %17 ile Batı Avrupa ve %11 ile Kuzey Amerika’nın izlediğini söylediler.

Yaz tatili için ülkemizi tercih eden turistlerin tatil bölgelerini seçmesi sonucunda Akdeniz’e gelen turist sayısının artması aynı zamanda bölgenin tatil bölgesi olarak bilinmesi ve birçok otel ve eğlence mekanına ev sahipliği yapması bölgenin tercih edilirliğini arttırıyor. Turizm bölgelerinin başında yer alan Akdeniz’in ardından Arap turistlerin ise Karadeniz bölgesini tercih ettiği görülüyor. Özellikle yaz aylarında Karadeniz Bölgesi’nde bulunan birçok otel ve pansiyon Arap turistler ile dolarken en çok Trabzon, Rize, Giresun ve Samsun’a turistlerin geldiği görülüyor.

 

En Çok Seyahat Eden Ülke ABD

Rapora göre dünyada en çok seyahat eden ülke ABD görülürken 115 milyona yakın vatandaşlarının dünyanın çeşitli yerlerine gittiği belirlenmiş oluyor. En çok yurtdışına çıkan ülkelere baktığımızda ikinci sırada 114.800 milyon kişi ile Çin, 89.400 milyon turist rakamıyla ise Almanya geliyor. Ülkemiz listede en çok yurt dışı tatiline giden ülkeler arasında 39. Sırada yer alırken toplam turist miktarımız 4.100 milyon olduğu görülüyor.

Diğer ülkeler ise sırasıyla Fransa 47.700, İtalya 26.300, Kanada 24.400, İspanya 21.400, Rusya 20.300, Güney Kore 19.900 ve Ukrayna 19.800 milyon turist olarak görülüyor. Kişi başı harcama miktarlarının artmasında şüphesiz ki öncelikli olarak pandemi ardından ise Rusya-Ukrayna savaşı yer alıyor. Savaş ve pandeminin ağır koşulları nedeniyle artan fiyatlar ve tüm dünyada görülen yüksek enflasyon rakamları tatil beldelerine de yansıyor. Turistlerin kişi başı harcamalarının artması turist sayısında eski yıllara göre bir düşüşün yaşanmasına neden olabilecekken bu yıl harcama miktarının artması da bekleniyor.

 

Yazı Sezonu Başlıyor

Ülkemizde yaz sezonu başlıyor. En önemli tatil şehirlerimizden biri olan Antalya bu yıla özel olarak 16 milyon turist hedefliyor ve bu rakamı kaldıracak altyapı ve faaliyetlerinin hazır olduğunu söylüyor. Rusya – Ukrayna savaşının gölgesinde bu yıl Ruslar yerine Almanların daha fazla rezervasyon yaptıklarını söyleyen Türk yetkililer Haziran ayı itibariyle iki ülke turist miktarlarının eşitleneceğini söylüyor.

Enflasyonist ortam, savaş ve pandemi gibi nedenler ile ortaya çıkar istemsiz fiyat artışlarının birçok tatil maliyetine etkisi olduğunu belirten yetkililer bu yaz sezonu ile ilgili büyüme beklentilerinin olduğunu gelen rezervasyonlardan ortada olduğunu söylüyorlar. Özellikle Alman turistlerin yoğun ilgisi bulunduğunu belirten yetkililer otel doluluk oranlarının şimdiden yükseldiğini özellikle seçim nedeniyle bir ara yavaşlayan rezervasyonların önümüzdeki günlerde tekrardan artacağını iletiyorlar.

Uzmanlar aynı şekilde geçen ay rezervasyon oranlarının yavaşlamasının sebebi olarak da önce deprem ardından da seçim sürecini gösterirken 2022 yılından çok daha yüksek bir oranda turist geleceğini ve bu yıl rekor seviyede ziyaretçi beklediklerinin altını çiziyor.

Kaynak: DHA

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Dünyanın En Çok Turist Çeken 4. Ülkesi Oldu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin