Aşırı Sıcaklar Geliyor! Uzmanlar Uyardı! Özellikle De Bu Kişiler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsimiyle birlikte aşırı sıcaklar, insanların sağlığı üzerinde çeşitli etkilere neden oluyor. Bu dönemde özellikle vücutta meydana gelen sıvı kaybı, böbrek sağlığını da etkileyerek böbrek taşı oluşumunu artırıyor.

Serkan Akıncı Böbrek Taşı Olanların Dikkatli Olması Gerektiğini Söyledi

Türk Böbrek Vakfı Böbrek Nakli ve Üroloji Uzmanı Dr. Serkan Akıncı, böbrek taşı olan bireylerin sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Bu süreçte TBV Başkanı Timur Erk, su tüketiminin önemini vurgulayarak maden suyu gibi içeceklerin de sıvı alımına eklenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Her Yüz Kişiden 12-13’ünde Böbrek Taşı Vakası Görülüyor

Ülkemizde, yaklaşık olarak her yüz kişiden 12-13’ünde böbrek taşı görülüyor. Özellikle yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklarla birlikte bu oranın arttığına dikkat çekiliyor. Yüksek sıcaklıklar, insanların sıvı ihtiyacını artırıyor ancak bazıları yeterli miktarda su içmeyi ihmal edebiliyor. Bu da vücutta sıvı kaybına yol açıyor ve böbreklerin sağlıklı çalışmasını etkiliyor.

Sıcak Havalarda Daha Dikkatli Olunmalı

Dr. Serkan Akıncı, böbrek taşı olan hastaların özellikle bu dönemde daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor. Sıvı tüketiminin yeterli düzeyde olması, böbrek taşı riskini azaltmada önemli bir etken. Timur Erk ise suyun, en ideal içecek olduğunu belirterek, içerdiği mineraller sebebiyle maden suyunun da sıvı alımına eklenmesinin faydalı olduğunu ifade ediyor. Ancak, maden suyu tüketiminde aşırıya kaçmamak önemli.

Günde 3 Küçük Şişeyi Geçmemek Gerekiyor

Ayrıca, sodanın tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Sodaya sodyum bikarbonatın sonradan eklenmesi ve yüksek tuz oranı nedeniyle böbrek sağlığı açısından risk taşıyabileceğine dikkat çekiyor.

Yaz Mevsiminde Böbrek Taşında Artış Görülüyor

Yaz mevsiminde böbrek taşı olan hastalarda semptomlarda artış görüldüğüne değinen Dr. Akıncı, polikliniklerine bu dönemde daha sık başvuru olduğunu ifade ediyor. Sıvı kaybı ve idrarın daha konsantre hale gelmesi, böbrek taşı oluşumu için uygun bir ortam sağlıyor. Bu nedenle var olan taşların büyüyebileceği ya da yeni taş oluşumunun mümkün olabileceği uyarısında bulunuyor.

Sıcak artışı devam ediyor
Sıcak artışı devam ediyor

Böbrek Taşı Riskini Azaltmak İçin Yeterli Miktarda Su Tüketilmeli

Yaz mevsiminde sağlıklı bir şekilde geçirebilmek ve böbrek taşı riskini azaltmak için yeterli miktarda su tüketimine özen göstermek büyük önem taşıyor. Ayrıca, maden suyu gibi içeceklerin de dengeli tüketilmesi sağlık açısından faydalı olabilir. Böbrek sağlığını korumak ve oluşabilecek sorunlardan kaçınmak adına sağlıklı beslenmeye ve düzenli su tüketimine dikkat etmek gerekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aşırı Sıcaklar Geliyor! Uzmanlar Uyardı! Özellikle De Bu Kişiler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin