Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Yaşıyor! Uzmanlar Açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınların menopoz öncesinde kalp hastalıklarının daha seyrek görülmesi, kadın olmanın kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı yanılgısına neden olmaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çiğdem Koca kalp krizlerinin kadın ve erkeklerde eşit oranda görüldüğünü vurgulayarak kalp krizi sonrası kadınlarda felç kalp krizi gibi durumların ve yaşam kayıplarının erkeklerden daha sık görüldüğünü belirtmiştir. Kalp damar hastalıkları günümüzde oldukça yaygın ve tüm dünyadaki yaşam kayıplarının önde gelen nedenlerinden biridir.

Kalp Hastalıkları Her İki Cinsiyeti de Etkileyen Önemli Bir Sağlık Sorunudur

Kalp hastalıklarının daha çok erkekleri etkilediği algısı olsa da kalp damar hastalıklarının ve kalp krizinin her iki cinsiyet için de önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Çiğdem Koca menopoz öncesi kadınlarda daha az görülmesinin “kadın olmanın kalp hastalıklarıyla ilişkili koruma sağladığı” yanlış bir kanıya neden olduğunu ifade etmiştir. Dr. Koca tüm dünyadaki kalp krizlerinin kadınlar ve erkekler arasında eşit oranda görüldüğünü ve kadınların üçte birinin kalp hastalıklarıyla ilişkili nedenlerle yaşamını yitirdiğini belirtmiştir.

Kadınlarda Kalp Krizi Sonrası Felç Kalp Krizi ve Yaşam Kaybı Riski Artmaktadır

Kadınlarda kardiyovasküler olayların yaşama riski daha düşük olmasına rağmen ani gelişen kalp damar hastalığı sonrası yaşam kaybı oranlarının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Kadınlarda kalp damar hastalıklarına yaklaşımda farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Dr. Koca kadınların anjiyografi, açık kalp ameliyatı kalp pili gibi tedavilere erişiminde eksiklik olduğunu vurgulamıştır. Özellikle 55 yaş altı kadınlarda kalp krizi durumunda anjiyografi ve stent uygulamasının diğer hastalara kıyasla daha az olduğunu ve bu durumun bu hastaların takibinde daha fazla olumsuz olay ve yaşam kaybına neden olduğunu belirtmiştir.

Kadınlarda Kalp Krizi
Kadınlarda Kalp Krizi

Kadınlarda Kalp Hastalıklarına Yaklaşımda Farklılıklar ve Tedavi Erişimindeki Sorunlar

Dr. Koca yayınlanan yeni bir çalışmanın kadınlardaki olumsuz seyri açıklamak için yeterli olmadığını belirtmiştir. Araştırmaya göre her yaş grubundan hastanın cinsiyetten bağımsız olarak anjiografi ve stent tedavisi aldıktan sonra bile kadınlar ve erkekler arasında farklılık gözlenmiştir. Tüm diğer risk faktörleri göz önüne alındığında kalp krizi için uygun müdahale alan kadınların erkeklerden 2 ila 3 kat daha fazla inme kalp yetmezliği veya yaşam kaybı riski taşıdığı belirlenmiştir. Kalp damar hastalıkları ve kalp krizi her iki cinsiyet için de önemli bir sağlık sorunudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü
Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Yaşıyor! Uzmanlar Açıkladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin