Bakan Kacır, 34 Milyon Liralık Yatırım Sözleşmesine İmzasını Attı!

Bakan Kacır
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş’ın iyileştirilmesi amacıyla DOĞAKA (Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı) tarafından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Elbistan Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Kuyumcular Odası işbirliğiyle yürütülen proje için imza töreni EXPO 2023 alanında gerçekleştirildi.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’nun açılış konuşmasıyla devam etti. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci’nin konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır kürsüye çıktı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, depremin etkilerini en aza indirmek ve Kahramanmaraş başta olmak üzere deprem bölgesinin kalkınmasını hızlandırmak için çeşitli önlemler ve destek programları hakkında detaylı bilgi verdi.

Bakan Kacır: “Kahramanmaraş’ta Firmalarımızın Uğradığı Hasar 60 Milyar Liranın Üzerinde”

Bakan Kacır, depremin ardından bölgedeki sanayinin hasar tespit çalışmalarına hemen başlandığını ve kısa sürede organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve müstakil üretim tesislerindeki hasarların tespit edildiğini belirtti. Kahramanmaraş ve çevresindeki sanayi alanlarında 170 milyar lirayı aşkın maliyetle altyapı, bina, makine ve stok hasarının meydana geldiğini ifade etti. Bu kapsamda 34 organize sanayi bölgesinden 7’sinde kısmi hasar meydana geldiğini ve toplamda 5,600’e yakın tesisin yıkıldığını veya ağır ve orta hasar aldığını bildirdi. Bununla birlikte, 33,000’e yakın tesisin üretime devam ettiğini ve Kahramanmaraş’ta ise 8 organize sanayi bölgesi ve 12 aktif sanayi sitesinde yıkılan veya hasar gören binaların bulunduğunu belirtti. Kahramanmaraş’taki firmaların uğradığı hasarın da 60 milyar liranın üzerinde olduğunu ifade etti.

Bakan Kacır, deprem sonrası üretimin çarklarının daha hızlı dönmesi için önemli adımlar atıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Elbistan, Afşin ve Dulkadiroğlu bölgelerinin sanayi alanı ilan edildiğini aktardı. Bu bölgelerin toplamda 1,046 hektarlık bir alana sahip olduğunu belirtti.

“1,5 Milyon Liraya Kadar Faizsiz Kredi Desteği Sağlandı”

KOBİ’lerin de depremden derinden etkilendiğini söyleyen Bakan Kacır, iş yerleri hasar gören ve zorlu şartlarda faaliyetlerini sürdüren KOBİ’lerin desteklenmesi amacıyla önemli adımlar atıldığını ifade etti. Bu çerçevede, KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçlarının silindiğini belirtti. Ayrıca, KOBİ’lerin acil ihtiyaçları için KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı’nın devreye alındığını ve işletmelere 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlandığını açıkladı. Kahramanmaraş’ta 842 işletmenin bankalardan kredi kullandığını ve bu kredilerin faiz oranlarının KOSGEB tarafından üstlenildiğini belirtti. Bugüne kadar bu tutarın 72 milyon lirayı geçtiğini ifade etti.

Bakan Kacır, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin faaliyetlerinin aksamaması ve devamlılığının sağlanabilmesi için KOSGEB Afet Dönemi İşletme Desteği Programı’nın devreye alındığını da aktardı. Bu program kapsamında Kahramanmaraş’ta 67 işletmeye yaklaşık 4,8 milyon lira kaynak sağlandığını belirtti.

Deprem bölgemizin imarı ve KOBİ’lerin desteklenmesi için uluslararası finansman kaynaklarını da harekete geçirdiklerini vurgulayan Bakan Kacır, Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası finansal kuruluşlarla çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Bu sayede önümüzdeki dönemde bölgenin daha fazla destek almasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Kacır, depremin etkilerini azaltmak ve bölgenin kalkınmasını hızlandırmak için kalkınma ajanslarının aktif rol aldığını söyledi. Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı kapsamında 1 milyar lira kaynak aktarıldığını ve yerel kurumların afet sonrası toparlanma faaliyetlerine daha fazla kaynak sağlanması için belediyeler, il özel idareler ve sanayi ve ticaret odalarının kalkınma ajanslarına aktardığı yerel katkı paylarından vazgeçildiğini açıkladı.

“784 Milyon Bütçeli 41 Projeyi Destekleme Kararı Aldık”

Bölgesel Kalkınma Amaçlı Tematik Merkezi Programlar çerçevesinde Kahramanmaraş başta olmak üzere deprem bölgesinin kalkınması için destekler sağlandığını belirten Bakan Kacır, bu programlar kapsamında 784 milyon liralık 41 proje destekleme kararı alındığını ifade etti. Bu projeler arasında Kahramanmaraş Kuyumcular Odası’nın faydalanıcısı olduğu Kahramanmaraş Arasa Otoparkı Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Kurulumu projesi, Elbistan Belediyesinin yararlandığı Soğuk Hava Deposu Kasa Üretim Tesisi projesi, Elbistan Organize Sanayi Bölgesi’nde bir hazır giyim atölyesi kurulmasını amaçlayan Elbistan Tekstil Atölyesi projesi ve depremden etkilenen dar gelirli çiftçilerin desteklenmesini sağlayan Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yararlandığı çilek üretimi projesi gibi önemli projeler bulunduğunu belirtti. Bu projelerin toplam bütçesi 34 milyon lira olduğunu ve sözleşmelerinin imzalandığını açıkladı.

Bakan Kacır, Kahramanmaraş Arasa Otoparkı Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Kurulumu projesi kapsamında, Arasa Çok Katlı Otoparkı 186 bağımsız bölüme ayrılacak şekilde düzenlenerek esnafa tahsis edileceği bilgisini verdi. Bu proje ile yaklaşık 150 kuyumcu imalathanesinin yararlanmasının beklendiğini ifade etti. Bakan Kacır, soğuk Hava Deposu Kasa Üretim Tesisi projesiyle Göksun Soğuk Hava Deposu Tesisi’ne entegre plastik kasa üretimi tesisi kurulacağını belirtti. Bu sayede başta elma olmak üzere diğer meyve üreticilerinin hasat sonrası ürün kayıplarının azalacağını ve pazarlama imkanlarının artacağını vurguladı.

Elbistan Tekstil Atölyesi projesiyle Elbistan Organize Sanayi Bölgesi’nde bir hazır giyim atölyesi kurulacağını açıklayan Kacır, bu projeyle özellikle kadınlar ve gençlerin gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarının destekleneceğini ve bölgenin kalkınmasının sağlanacağını ifade etti.

Depremden etkilenen dar gelirli çiftçilerin desteklenmesi projesi kapsamında ise Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından toplamda 50 dekarlık örnek çilek bahçeleri kurulacağını belirtti.

Bakan Kacır, bu çabalara ek olarak Cazibe Merkezleri Destekleme Programı, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ve Üreten Şehirler Programı gibi ‘Bölgesel Kalkınma Amaçlı Tematik Merkezi Programlar’ın da deprem bölgesinin kalkınması için destek sağladığını belirtti. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Kahramanmaraş’a yapılacak yatırımları teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri, sigorta primi işveren payı desteği, faiz desteği gibi teşviklerin sağlandığını ifade etti. Bu programla bölgede yeni iş imkanlarının yaratılması ve yerel ekonominin canlanması hedeflenmektedir.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ile bölgedeki eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi sosyal altyapı projelerinin desteklendiğini belirten Bakan Kacır, deprem sonrası bu alanda yapılacak yatırımların bölge halkının yaşam standartlarını yükselteceğini ve sosyal refahın artmasını sağlayacağını vurguladı. Özellikle hasar gören okulların yeniden inşa edilmesi, sağlık merkezlerinin modernizasyonu ve sosyal hizmet birimlerinin güçlendirilmesi gibi projelerin önemine değindi.

Bakan Kacır, deprem sonrası bölgenin toparlanması ve kalkınması için çok yönlü ve kapsamlı bir strateji izlendiğini belirtti. Devletin, yerel yönetimlerin, sanayicilerin, girişimcilerin ve toplumun birlikte hareket ettiği bir süreç olduğunu vurguladı. Bölge halkının desteği ve dayanışmasıyla, depremin etkilerinin en aza indirilmesi ve Kahramanmaraş’ın daha güçlü bir geleceğe ulaşması için çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü ifade etti.

Bakan Kacır konuşmasının ardından projelerin sözleşmelerini imzaladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Kacır, 34 Milyon Liralık Yatırım Sözleşmesine İmzasını Attı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Merkez Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin