Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doktor Galip Erdem, Beta mikrobu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 5-15 yaş grubu arasındaki çocuklar açısından da Beta mikrobunun tehlikeli olabileceği vurgulandı. Bu yaştaki çocuklar da bademcik iltihabı oluşmasına sebep olabilen Beta mikrobu belli başlı gıdalarda bulunuyor. Dondurma ve soğuk süt ürünleri gibi ürünlerin hijyenik ortamlarda hazırlanmadığında Beta mikrobuna yol açabilir.
Doktor Galip Erdem yaptığı açıklamada Bahar aylarının gelmesi ile birlikte dondurma tüketiminin artmasına dikkat çekti. Özellikle 5 ve 15 yaş arası gruptaki çocuklarda beta mikrobu ile bademcik iltihabı oluşabileceğini de ifade etti. Ayrıca yapılan açıklamalarda boğaz iltihabının %10’unu Beta mikrobu ile gerçekleşeceği de ifade edildi.
Bademcik iltihabına ek olarak Beta mikrobu sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi daha farklı enfeksiyonlara da yol açabiliyor. Ayrıca zatürre ve menengiç gibi ciddi rahatsızlıkların da başlangıcı olabiliyor. Bu mikroba yakalanmamak amaçlı dondurmalarda özellikle daha hijyenik ortamlarda tüketilmiş olan sağlıklı olanları tercih etmek gerekir. Beta mikrobu vücutta meydana geldikten sonra gerekli önlemler alınmadığı takdirde enfeksiyon dışında daha ileri boyutta rahatsızlıklara da yol açabiliyor.
Beta Mikrobu Bulaşıcı
Beta enfeksiyonu boğaz ve bademcik açısından tehlikeli olurken öksürük ve zatürre gibi farklı hastalıklara da sebep olabiliyor. Bu rahatsızlıklar kişide ortaya çıktığı zaman aynı zamanda bulaşıcı da olabildiği için önlem almak da fayda var.
Doktor Erdem, beta için taşıyıcı bir hastalık olmasından dolayı özellikle okul ortamlarında ve toplu ortamlarda bu hastalığın bulaşabileceğini de ifade etti. Beta mikrobu bulaştığında ilk olarak boğaz enfeksiyonu ve ateşlenme ile hastalığın başlayıp Daha sonrasında bu enfeksiyonun artış gösterebileceği de ifade edildi.
İlk olarak ateş başladığında 38 derece gibi bir ateşe ulaşma durumu söz konusu olur. Ayrıca çocuklar da Beta mikrobundan ateşlenme ve boğaz ağrısı sonrası öksürük, zatürre gibi daha farklı enfeksiyonlar da ortaya çıkarabilir. Ağız içerisinde beyaz lekelenmeler de görülebilir. Beta mikrobuna yakalanan kişi çene altında lenf bezlerinin şiştiğini de hissedebilir. Bu lenf bezlerinin şişmesi kişiye özellikle yemek yerken rahatsız edebilir.
Nasıl Tanı Konulur?
Doktor Erdem yaptığı açıklamalarda tanı koymak için öncelikle kan testleri ve bunun dışında boğaz kültürü ve muayene ile yapılabileceğini ifade etti. Yapılan muayene ya da kan testleri sonucunda eğer Beta enfeksiyonu tespit edildiyse Daha sonrasında tedavi sürecine geçiş yapılıyor.
Konulan tanı doğrultusunda enfeksiyon için ya da ağrı kesici için ilaç tedavileri ya da gerekli tedavilere başlanır. Antibiyotik tedavisinin 7 gün ile 10 gün arasında mutlaka devam etmesi ve tamamlanması gerekir. Aksi takdirde hastalığın yayılması söz konusu olabilir. Apsenin tamamen boşaltılması ve bu şekilde kişinin tamamen hastalıktan kurtulması sağlanır.
Dr. Erdem’in açıklamasına göre, Beta hastalığına yakalanan kişilerde belli başlığı rahatsızlık bulunduğunda Bu hastalık uzun sürece yayılarak daha ciddi zararlar oluşturabilir. Eklem romatizması ve kalp iltihabı içeren hastalıklarda daha uzun bir sürece yayılabilir. Aynı zamanda Beta iltihabına yakalanan hastaların belli başlılarında böbrek iltihabı durumu da görülebilir.
İdrar zorluğu ve yürümede zorlanma gibi farkla rahatsızlıklar görüldüğünde mutlaka doktora gitmek gerekir. Aynı zamanda bulantı kusma, kanlı idrar yapma, bayılma göğüs ağrısı, aşırı halsizlik, baş dönmesi, gibi durumlarda görülebilir. Bu rahatsızlıklar görüldüğünde Beta mikrobu başlangıcı olabilir. Beta mikrobu ilerleme gösterdiğinde bu şekilde ciddi komplikasyonlar oluşturabileceği için mutlaka doktora danışmakta fayda var.